Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Halil ÇİFTÇİ


Seçime 5 Kala

Seçimin bir diğer kanadı olan HDP ise kendi bağımsız çalışmasını yürüttü. Fakat İktidar cephesinin HDP´nin belediyeleri kazanması halinde belediyelere kayyım atanacağı tehdidi Kürt seçmenin zihninden hiçbir zaman çıkmadı.


Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca birçok seçim gerçekleşti ve geçti.31 Mart 2019 Mahalli idareler genel seçimleri kadar gündemi fazla işgal etmiş bir seçim dönemi görülmedi. Hedeflerin projelerin ve vaatlerin konuşulacağı böyle bir seçim döneminde bundan çok uzak gayri ahlaki argümanlar kullanılmaya çalışıldı. Halk bu tablo karşısında şaşkın ve tedirgin bir halde seçime gidecek. Partili Cumhurbaşkanlığı sonrası ilk mahalli idareler seçimi olması durumu biraz daha ilginç kılıyor. İlk defa Başbakanın olmadığı bir hükümet Cumhurbaşkanı ile beraber seçim propagandası ve çalışması yürütüyor. Başkanlık sistemine geçişle beraber yeni siyasi yöntemler ortaya konuldu. Bunlar içerisinde en önemli yer işgal eden politik hamle ittifak çalışmaları oldu. Mevcut hükümette Bulunan Ak parti ve MHP Cumhur ittifakı çatısında buluşarak seçim çalışmasını yürütürken, CHP ve İyi Parti Millet ittifakı çatısı altında seçim çalışmalarını yürütüyor.

Başkanlık sistemi ittifakların oluşmasına zemin hazırladı. Taban tabana zıt görüşlere sahip olan partiler bile koltuk kazanma hesabı ile mevcut ideolojilerini bir kenara bırakarak ittifakların içerisinde yer aldı. Bazı partiler çıkarlarına ters durumlarda farklı söylemler geliştirildiğinde ittifaktan çıkma gibi bir seçeneği hep yanlarında bulundurmuştur. Bunun en erken örneğini Cumhur ittifakında gördük. Milliyetçi hareket partisi yerel seçim çalışmalarına start vermeden evvel Ak partiye restini çekmiş, Ak parti genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan´da herkes kendi yoluna diyerek kapıları kapatmıştı. Belli bir süre sonra ki bu süre çok az bir zaman diliminde gerçekleşti tekrardan ittifak için masaya oturuldu ve anlaşıldı. O dönem Millet ittifakını yaratacağı etkiler göze alınarak iki partide her şeyi bir kenara bırakarak yeniden ittifak kurdu.

Her şeyden önce ciddi bir karalama çalışması ile partiler propagandalarını yürüttü. İktidar çevresi 2018 Temmuz ayından bu yana devam eden ekonomik daralmayı bertaraf etmek için çaba sarf ederken Muhalefet mevcut durumu iyi kullanarak kendi seçim bildirisini oluşturdu. İşsizliğin, yoksulluğun ve alım gücünün ciddi düştüğü bu çıkmazda muhalefet iyi reflekslerle kararsızların oyuna talip oldu. Hükümet cephesinde bu durum belli lokal tedbirler ile bertaraf edilmeye çalışıldı. Bunlar içinde bulunan çözüm formüllerinden biri artan meyve ve sebze fiyatlarını düşürmek için kurulan tanzim satış noktaları oldu. İlk başta gayet samimi ve iyi niyetle yapılan bu çalışma zamanla kuyrukların oluşması ile beraber muhalefetin seçim çalışmalarında önemli bir koza dönüştü. Hükümet cephesi ekonomik krize dair herhangi bir söylevde bulunmazken, Muhalefet kısmı yani millet ittifakı İktidarın zor duruma düştüğü ekonomik çıkmazları iyi değerlendirdi. Ak parti bizi tekrar kuyruklara mahkûm etti gibisinden söylevlerle halkın zihninde tercihleri değiştirme yolunu seçti. Hâlbuki Türkiye Cumhuriyeti tarihi kuyruklarla CHP döneminde tanışmıştı. Ak parti daha önceki seçim çalışmalarında CHP döneminde oluşan kuyrukları işaret ederek ezici bir üstünlük sağlamıştı. Görünen o ki bugün tam tersi bir durum ile karşı karşıyayız.

Şu aralar adaylar ile ilgili ileri geri atılıp tutuluyor. Kiminin çek-senet sahtekârlığı yaptığı, kiminin terör örgütü ile beraber iş tuttuğu gibisinden ithamlar ortaya atılıyor. İktidar cephesi tarafından her seçim döneminde önemli bir referans kaynağı olan anketler kabul edilmez bir hale bürünüyor. Bariz bir şekilde belli ki Cumhur ittifakı cephesinde işler iyi gitmiyor. Bunun sebebini Sokağa çıktığınızda halkın ekonomik daralmanın beraberinde getirdiği olumsuz atmosferden kaynaklı olduğunu göreceksiniz. Bu da siyasi tercihlerde önemli bir değişikliğe yol açıyor. Tercihler içinde en önemli ve hayati kısmı oluşturan unsurlardan biri de hiç şüphesiz Kürt seçmeni. Batıda birçok ilde milliyetçi hareket partisi ile ittifaka giren Ak parti Kürt seçmeni hesaba katmadı. MHP seçmeni için alternatif olarak İyi Parti bir tarafta dururken, Ak Parti´ye daha önce oy veren Kürtler için bir alternatif ortamı oluşmadı. Bu da kararsızların sayısını ciddi manada arttırdı. Ha keza televizyonlarda ikiyüzlü yayınlar ve karalama kampanyaları seçim sürecinde halk nazarında farklı algılanır oldu. Millet ittifakı yani CHP ve İyi partinin adaylarının çıktığı programlarda moderatörlerin aşağılayıcı tavırları seçmenin gözünden hiçbir zaman kaçmadı. Güç elinizde iken adaletli davranmadığınız takdirde halk her zaman ezilenin yanında saf alır. İnsanlar muhalif söylev geliştiren kişilerin bir şekilde gayri ahlaki yöntemler ile alaşağı edilmesini gözleri ile görmüş bu pencereden bakarak 31 Martta sandığa gidecek.

Seçim çalışmalarının başından bu yana tartışılan yegâne mesele beka sorunu oldu. Toplumun geniş bir kesimi yerel seçimlerin nasıl bir beka meselesi olduğuna dair cevapları bulamadı. Bu durumu ortaya atan Cumhur ittifakı da bu konu da halka doyurucu cevaplar veremedi. Tabi halk ise yerel seçimlerin nasıl bir beka problemi ortaya çıkaracağına tam anlamı ile mutmain olmuş değil. Sonuç ta hükümet seçilmiyordu? Alt tarafı birkaç belediye ve muhtar adayı seçilecek? Muhalefet ise baştan beri Cumhur ittifakının geliştirdiği bu öngörüyü tamamen reddetmiştir.

Seçimin bir diğer kanadı olan HDP ise kendi bağımsız çalışmasını yürüttü. Fakat İktidar cephesinin HDP´nin belediyeleri kazanması halinde belediyelere kayyım atanacağı tehdidi Kürt seçmenin zihninden hiçbir zaman çıkmadı. Güpe gündüz Hükümet ne olursa olsun buralarda yönetimi biz devralacağız söylevi ile seçim mitinglerinde propaganda geliştirdi? Nihayetinde bu söylevin sandıkta bir karşılığı olacak. Ne olur sa olsun Bunca tehdit ve iftiraya rağmen Yerel seçim çalışmalarındaki son 5 güne giriyoruz. Seçime 5 kala halkın reyi hangi yönde olacak? Bunu da 31 Mart akşamı seçim sonuçları açıklanınca göreceğiz?

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR