Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Prof. Dr. Bilal SAMBUR


Operasyonların anası

Fırat´ın doğusuna yapılacak operasyonla Türkiye, bölgede PYD tarafından kurulan düzenin yıkılmasını ve Amerika güçlerinin bölgeden çıkartılmasını hedeflemektedir.


Türkiye, uzun zamandan beri Fırat´ın doğusuna operasyon yapmaya hazırlanmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir kaç gün içinde Fırat´ın doğusuna operasyon yapılacağını kesin ifadelerle dünyaya açıklamıştır. Fırat´ın doğusuna operasyon yapılacağı açıklamasından sonra, bu konu gündemin birinci sırasına oturmuş durumdadır. Türkiye´nin yerel seçimlere odaklandığı bu günlerde gerçekleşecek olan Fırat´ın doğusuna yapılacak operasyon, çok kritik bir öneme sahip bulunmaktadır.

Türkiye´nin Fırat´ın doğusuna operasyon yapacağını açıklaması, Amerika´ya ve Fransa´ya verilen güçlü bir mesaj anlamına gelmektedir. Kuzey Suriye´de Fransa ve Amerika´nın askeri varlıklarının hiçbir şekilde askeri operasyon yapmasına engel olmayacağını Türkiye, somut bir şekilde ortaya koymuştur. Türkiye, Amerika ve Fransa´nın Fırat´ın doğusundan çekilmesi gerektiğini ve kendisinin o bölgeye yerleşmesi gerektiğini sürekli olarak dünya kamuoyuna anlatmaya çalışmaktadır. Türkiye, Fırat´ın doğusuna, orayı kalıcı olarak kontrol etmek için operasyon yapmaktadır. Türkiye, Amerika´nın Fırat´ın doğusundaki varlığını kendi güvenliğine büyük bir tehdit olarak okumaktadır. Fırat´ın doğusuna yapılacak operasyonla Türkiye, bölgede PYD tarafından kurulan düzenin yıkılmasını ve Amerika güçlerinin bölgeden çıkartılmasını hedeflemektedir.  

Amerika, Suriye ve Irak´ta DEAŞ´la mücadelenin devam ettiğini savunmakta ve bu bağlamda SDG´yi (Suriye Demokratik Güçleri) en yakın müttefik görmektedir. Türkiye, Amerika´nın DEAŞ´la mücadele söylemine hiçbir şekilde katılmamaktadır. Türkiye, DEAŞ´la mücadele diye bir şeyin olmadığını, bu örgütün etkisizleştirildiğini, mücadelenin asıl PYD-YPG güçleriyle yapılmasını sürekli olarak dile getirmektedir. Türkiye, Fırat´ın doğusuna yapacağı operasyonun Amerika birliklerine karşı değil, PYD-YPG unsurlarına yönelik olduğunu söylemektedir. Amerika ve Türkiye´nin politikalarının çatıştığı yer, Kuzey Suriye´dir.   

Türkiye çıkacak krizi umursamıyor

Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonlarıyla Suriye içinde önemli bir bölgeyi yöneten Türkiye için asıl hedef, Fırat´ın doğusunu kontrol altına almaktır. Türkiye, Fırat´ın doğusuna sahip olacağını operasyon kararıyla dünyaya ilan etmiştir. Fırat´ın doğusuna operasyon yapmaya karar veren Türkiye, burayı hiçbir zaman unutmadığını, burayı elde etmek için her türlü uluslararası riski göze aldığını göstermiştir. Fırat´ın doğusuna yapılacak bir operasyon, Türkiye ve Amerika arasında çok derin bir krizin çıkmasına neden olacaktır. Türkiye´nin, Amerika ile çıkması olası bir krizi çok da umursamadığı söylenebilir. Türkiye, Amerika ile kriz yaşamakta çok tecrübe kazandığını ve Amerika´yı idare etme konusunda ustalıklı manevralarda bulunma yeteneğine sahip olduğu kanaatindedir. Türkiye, Fırat´ın doğusu için Amerika´dan onay almaya hiç ihtiyaç duymamaktadır. Amerika´ya rağmen operasyon yapacağını ilan eden Türkiye, Fırat´ın doğusunda Amerika güçleri ile askeri bir çatışmaya girmeyi arzulamamaktadır.

Suriye ile İran destek verecek

Amerika, DEAŞ tehlikesinin yanında İran ve Rusya´nın Suriye´ye yerleşmiş olmasını stratejik bir tehdit olarak değerlendirmektedir. İran ve Rusya, Esad rejimiyle beraber Suriye´de kaldığı sürece Amerika Fırat´ın doğusunda var olmaya devam edecektir. Rusya ve İran, Amerika´ya rağmen Türkiye´nin Fırat´ın doğusunda bir operasyon yapmasına destek vermektedirler. Esad rejimini ayakta tutan ve İran´la güçlü bir ittifak içinde olan Rusya, Amerika´yı Suriye´den çıkararak bu ülkedeki hegemonyası önünde hiçbir alternatif bırakmama konusunda çok kararlıdır. Fırat´ın doğusunda gözetleme kuleleri kuran ve buradaki birliklerini tahkim eden Amerika´nın sahadaki uygulamalarından rahatsız olan Ankara, Kuzey Suriye bölgesinde artık kendisinin fiilen bulunması gerektiğini Washington´a bildirmiştir. Türkiye, Amerika´nın Fırat´ın doğusunda tek taraflı hareketlere girişmeme şeklindeki baskısına operasyonla ve kararlılıkla cevaplama şeklinde yeni bir karşılık vermektedir.

Türkiye, Kobani ve Cezire´de kurulan kantonal sistemi yıkmak, buraları kendi kontrolüne almak, Fırat´ın doğusundaki Amerikan varlığını zayıflatmak ve etkisizleştirmek için operasyon yapma planını uygulamaya sokmuştur. Fırat´ın doğusuna operasyon yapma kararını, Kuzey Suriye´de hiçbir oluşuma izin vermeme şeklindeki Ankara´nın politikasının kaçınılmaz sonucu olarak değerlendirebiliriz.

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR