Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Necip CENGİL


Önceliklerimiz

Bugün bir sorgu meleği karşınıza çıksa ve ?ey insan, kaç yıldır şehri, ilçeyi, beldeyi yönetiyorsun, haydi hesaba duralım? dese ne tepki verirsiniz?


Bir karar alacaksınız, yola gideceksiniz, iş kuracaksınız, siyasi sahaya dâhil olmak isteyeceksiniz, sivil toplum örgütüne üye olacaksınız, yerel yönetimde rol almak isteyeceksiniz, tarımla veya ticaret ya da imalat sektörüyle uğraşmak isteyeceksiniz, olabilir?

Olabilir lakin cevabını arayan bir soru peşinizde, bilesiniz: Önceliğiniz veya öncelikleriniz ne?

Başarılı olmak bir öncelik midir? Veya sizce başarılı olmak nedir?

Kazanmak, hep kazananlardan olmaya çalışmak bir öncelik midir? Veya sizce kazanmak nedir?

Kontrolü elinde tutmak bir öncelik midir?

Güçlü olmak, gücü yönetmek bir öncelik midir?

Mesela neden yerel yönetimlerde yer almak, başkanlığa aday olmak, başkan seçilmek istiyorsunuz?

Bir metin yazıp, sesli olarak okuduktan sonra aynaya baktığınızda, metni dinleyen öz benliğiniz size ne diyor, baskın duygularınız öz benliğinizi tecrit mi ediyor yoksa dinliyor mu?

Mesela kaç dönemdir yaptığınız yerel yönetim başkanlığınıza nasıl bakıyorsunuz? Bu konuda bir metin yazıp seslendirdikten sonra, öz benliğinizin tavrını merak ettiğiniz için aynaya baksanız ne görürsünüz? Aynadaki görüntü, bütün söylediklerinizi çöpe atarak, külahıma anlat, sen önce otur, başını ellerinin arasına al ve şu ana kadar yaptıklarının hesabını nasıl vereceksin düşün, diyor gibi mi bakıyor? Yoksa ?battığın kadar batmışsın, biraz daha bat, hesap gününe giderken hesap tonajını biraz daha arttır, ne olacak ki? gibi mi?

Bunlar ilginizi çekiyor mu?

?Kenardan bakıp konuşma, hele bir başkanlığın tadına bak, bakalım vazgeçebiliyor musun?? mu diyorsunuz!

Yöneticiliğin kemal noktası, hesap verebilirliktir. Kendinize essahtan güveniyor musunuz?

Bugün bir sorgu meleği karşınıza çıksa ve ?ey insan, kaç yıldır şehri, ilçeyi, beldeyi yönetiyorsun, haydi hesaba duralım? dese ne tepki verirsiniz?

Mesela Melikşah, Nizamülmülk´ten ülkeyi nasıl yöneteceğine dair bir çalışma yapmasını istemiş ve o da ?Siyasetname? yi yazmış, orada Melikşah´a öneriler ve uyarılarda bulunmuş; hiç değilse bu kitabı okuyup üzerinde düşündünüz mü? Orada verilen şu örnek hikâye üzerinde düşünseniz öz benliğiniz nasıl bir tepki verir?

"Hikâye o ki:

Yusuf peygamber dünyadan göçünce, onu, Yakub ve İbrahim´in türbesine koymak, babalarının yanına defnetmek için getirdiler. Cebrail gelerek, "Onu olduğu yerde muhafaza ediniz; zira atalarının yanında onun yeri yoktur. Öncelikle idare ettiği devletin sual ve cevabını kıyamette vermesi lazımdır" dedi.?

Bu hikâyeyi okuduktan sonra, ?bizi hikâyelerle meşgul etme? mi dersiniz yoksa üzerinde düşünüp önceliklerinizi gözden mi geçirirsiniz?

Belki de bir önceliğiniz yok.

Belki de sadece, yönetici olayım da gerisi önemli değil diyorsunuz, bilemem. Bildiğim şu; nice insanın aslında kendisini dosdoğru tutacak önceliği yok! ?Hele bir kazanayım da, hele bir aday gösterileyim ve toplumsal statümü arttırayım da, gerisi önemli değil? der gibi davranıyorlar.

Kaç dönemdir, oturdukları koltukları, artık ne demekse, başkasına kaptırmamak için bel altı vurmaktan çekinmeyen, kuyu kazmayı hüner sayan, kendisine lütfedilen makamı ilanihaye tapulu malı sayan kişi görüntülerine şahit oluyoruz.

Bence akıllı insan önce hesap verebilirlik üzerinde durur. ?Bugün hesaba dursam başım dik, alnım ak, amel defterim temiz? diyebilir miyim düşüncesiyle hareket eder.

Her insanın ilk önceliği hesap verebilir olmasıdır.

Hodri meydan, haydi hesap vermeye amma sorgu meleğine hesap dökümünü yapar gibi!

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR