Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Seyit Ahmet UZUN


Öğretmen Kime Denir Sahi?

Öğretmen daha çok para kazanmanın hayalini kuran mı, yoksa hayata ne kadar insan kazandıracağının hayalini kuran mıdır?


Yeni bir döneme daha merhaba diyoruz ve öğrencilerimiz biz öğretmenlerini bekliyor.

Öğretmen kime denir sahi?

Kırk dakikalık sürede, müfredatı işlemeye çalışan ders işçisine mi, derste vakit geçirmeye çalışana mı, yoksa duygulardan yoksun bir şekilde sadece bilgi satışı yapana mı öğretmen denir?

Dersi iş, bilgiyi sermaye, öğrenciyi müşteri gören biri öğretmen değil, tüccardır.

Öğretmenlik bu bağlamda bir meslek değildir. Ürünü insan olan bir sanattır. Öğretmen ise insan yetiştiren bir sanatkârdır.

Sanatkar ise; duyguları hissedebilen hassas bir yürektir.

Nasıl ki, sarrafın terazisi hassassa, öğretmenin vicdan terazisi daha bir hassas olmak zorundadır. Çünkü o değerli bir maden tartmıyor, geleceği bina edecek değerli insahayat madenlerini tartmaktadır.

Öğrencisinin duygularını hissedemeyen bir yüreğin sahibini öğretmen olarak değerlendirmemiz mümkün mü?

Mekanik bir şekilde, öğrencisini; bilgi yüklenen bir makine olarak gören bir zihniyetin yaptığı en güzel iş, bilgi aktarımıdır.

Ama öğretmen, öğrencinin makine olmadığının farkında olan duyarlı bir yürektir.

Öğrencisinin yüreğine dokunabilen, duygularından, göz yaşlarından haberdar olabilendir öğretmen. Göz yaşlarından habersiz olduğumuz çocukların öğretmeni olamayız.

Öğretmenlik, müfredatın işlenmesinden ziyade, insanlığın işlenmesidir.

Ve yüreğine dokunamadığımız hiçbir çocuğun öğretmeni olamayız.

Daha çok para, daha çok ücret, daha çok ders, ek ders için sağa sola çırpınırken, idarecilerle tartışırken, öğrencisini hayata nasıl yetiştireceğinin derdini taşımayan birinin sınıfta kendisine bakan gözlere verebileceği bir şey yoktur.

Belki de vardır. Ne mi?

Sınıfını, iş görenin öğretmen olamayacağını mesela?

Öğretmenlik para için yapılacak bir meslek değildir. Bu sözümüzden parasız,  maaşsız çalışalım gibi garabet bir anlam çıkarma gayretine girmeyelim.

Öğretmenliğin değeri para ile ölçülmez.

Yıllar sonra bir öğrencinizin sözlerinde sizin için iki güzel kelam duymanın ve yüreğine dokunabildiğimiz bir bireyin geleceğinde sağlam bir harç olduğumuzu öğrenmenin parasal nasıl bir karşılığı olabilir?

Yıl sonunda müfredatı yetiştirip yetiştiremeyeceğinin heyecanını, korkusunu yaşayan birinin, insan yetiştirip yetiştiremediğiyle ilgili bir kaygısı yoksa, varsın müfredatı en iyi bir şekilde bitirmiş olsun, ne fayda!

Ne kadar çok kazanırsak kazanalım, o kadar çok harcarız. Yaşam standardımız yükselir ama kazandığımız yine yetersiz kalır.

Ancak hayata hazırlayabildiğimiz ve kazandığımız her öğrenci geleceğimizin onur madalyası olarak yüreklerde saklı kalacaktır.

Öğretmen daha çok para kazanmanın hayalini kuran mı, yoksa hayata ne kadar insan kazandıracağının hayalini kuran mıdır?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR