Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Bülent ACUN


Nasıl Bir Eğitim?

İnsanı ıskalamayan, vicdanı yaralamayan, imkânı israf etmeyen, zaman ve mekânı göz ardı etmeyen, araçları amaçların yerine koymayan, ?pazara kadar değil mezara kadar´ devam eden insanı ruhen ve bedenen inşa ve ihya eden erdemli, kıymetli, faziletli, nitel


01. 10. 2018 Pazartesi

Devlet, fert ve cemiyet için eğitimin ehemmiyeti hususunda hemen herkes hem fikir? İhtilaf eğitimin şeklinde, amaçlarında, tarzında felsefesinde?

Her dinin, sistemin, ideolojinin, kendine özgü bir eğitim anlayışı var, olmalıdır da. Öyle ya inançlarını, düşüncelerini, öğretilerini, doktrinlerini, bugünden yarına aktaracak bir eğitim sistemine sahip olmayacak bir din, sistem, ideoloji varlığını ve hayatiyetini nasıl sürdürecek?

Sadece var olmak için değil hür olmak, güçlü olmak, zengin olmak, mutlu olmak, hâkim olmak ve burada sayamayacağım daha birçok şey için nitelikli bir eğitim sistemi, anlayışı olmazsa olmaz.

Kalıbı bir atasözünden emanet alarak soracak olursak; ?Bana eğitimden ne anladığını, nasıl bir eğitim tasavvur ettiğini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim!´

Bu tecrübe ve hikmetli söze eyvallah deme sadedinde eğitimden ne anladığımızı ve nasıl bir eğitim tasavvur ettiğimizi ortaya koyalım ki, kim olduğumuz kimliğimiz yeniden ortaya çıksın.

Hemen belirteyim ki, ifade etmeye çalışacağım hususlar ifade edilecek hususlara nispetle deryada bir katre mesabesindedir.

Son kitabın ilk emri olan okuma erdem ve eylemini sadece hayatın belli dönemlerine hasretmeyip bilakis beşikten mezara kadar insana, ?hayat okumaktan ibarettir´ dedirten müstakim bir eğitim.

Okuma erdem ve eylemini harflerle, cümlelerle, sayılarla sınırlamayan kâinattaki her şeyi özgün alfabesiyle okuyabilen ?arif insanlar´ yetiştiren ?marifet yüklü bir eğitim.´

Soru ve sorunlarına okuyarak cevaplar bulan, nerede ne zaman, neyi nasıl okuyacağını bilen, okuyarak Rabbini ve nefsini bilen, bu bilgi neticesinde haddini ve hakkını bilen hem okur-yazar, hem de okur-yaşar fertler yetiştiren faziletli bir eğitim.

Rahman´ın Kerim kitabında sorduğu : ? Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu ?? sorusuna yüksek sesle OLMAAZ diye haykıran bir eğitim.

Rahlede, sahnede, rafta, sırada, masada, kasada, sevinçte, tasada hâsılı kitabı hayatın tamamında dimdik ayakta tutan bir eğitim?

Kapıları bilgiye, hikmete, hakikate açılan, içinde cehalete savaş açılan, öğretmenleri okulda rehber, hayatta önder olan; öğrencileri en az teneffüs ettikleri kadar, tefekkür de eden, kalın duvarlarla nesilleri cemiyet hayatından ayırmayan okul hayatı, hayat okulunun mütemmim bir cüzü olan bir eğitim?

Dünya´nın ziyneti insan ile insanın ziyneti ilim ve irfanı, bir daha hiç ayrılmamak üzere hayatta bir araya getiren bir eğitim?

İkisi arasındaki bütün engelleri kaldırarak, hayatı hakikatlerin vatanı kılan bir eğitim? İnancından, tarihinden, kültüründen, medeniyetinden yüz çevirip öç alan değil bilakis bütün bunlardan feyiz, ilham ve güç alan nesiller yetiştiren bir eğitim?

İnsanların sadece diploma almak için değil, hakkı ve hakikati bulmak için okumalarını mutlak manada temin eden bir eğitim? İmanı çelik gibi düzgün ve sahih, niyeti halis, ameli salih, aklıselim, kalbi selim ve zevki selim erdemleriyle donanmış insanı kâmil nesiler yetiştiren bir eğitim?

Tevhidi, nübüvveti, mürüvveti, vahdeti, merhameti, adaleti insanlığın saadeti ve selameti gören bir eğitim?

Dünden ders ve ibret alan, bugünü nimet ve ganimet bilen, dünün tecrübesi bugünün heyecanı ile umut ve aşkla aydınlık yarınları planlayan bir eğitim?

Mevlana´nın pergel metaforundan ilhamla söyleyecek olursak : ? Bir ayağı sapa- sağlam yerinde, diğer ayağı Dünya´nın bütün değerlerinde? olan bir eğitim?

Muhammed İkbal´in veciz ifadesiyle : ? Yol kesenlerin Kur´an ve Sünnet sayesinde yol gösterici oldukları? bir eğitim?

Hz. Ali´nin cihanşümul anlayışıyla : ? İnsanları ya dinde kardeş ya da yaradılışta eş görerek? hiç kimseyi horlamayan, dışlamayan, herkesi layık olduğu veçhiyle kucaklayan bir eğitim?

Gönül coğrafyamızı bir vücudun azaları bilerek, âlemi İslam´a şefkat ve merhamet, bütün insanlığa da emniyet ve adalet dağıtacak faziletli nesiller yetiştirecek bir eğitim?

Gençliğimizi içki, kumar, uyuşturucu gibi çirkin alışkanlıkların bağımlılığından kurtarıp onları inancına, kültürüne, tarihine, medeniyetine sımsıkı bir şekilde bağlı kılarak onları aydınlık geleceğe hazırlayan bir eğitim?

İnsanı, Rabbine bilinçli bir kul kılarak onu bütün köleliklerden kurtaran, şeker pınarının doğal, temiz, tatlı, soğuk suyu gibi kalbe, akla ruha ve bedene hem tat hem de hayat verecek kaynağı ve membaı Kur´an ve Sünnet olan sahih bir din eğitimi?

Taklitçiliğin işgalinden, yabancılaşmanın istilasından azade geçmişimizi koruyan, geleceğimizi kuran, yazımızda ve sözümüzde olduğu gibi duran bir dil eğitimi?

?Tarihini bilmeyen milletlerin, coğrafyasını başka milletlerin çizeceğinden? hareketle ? Tarihin tekerrürden ibaret? olduğunun bilincinde, tarihi tefekkürden ibaret gören doğru, nesnel ve bütüncül bir tarih eğitimi?

İnsanları tüketim çılgınlığından ve tembelliğin yılgınlığından kurtararak onlara sabreden fakir olmaktan ziyade şükreden zengin olmayı öğreten, her ikisi de birer emek düşmanı olan faiz ve israfa esaslı bir nokta koyacak adil bir iktisat eğitimi?

Sazının telinde, definin zilinde ve hep menzilinde insanı onaran sözler ve tınılar barındıran ruha gıda bir müzik eğitimi?

Sonsuzluk karşısında bütün sayıların sıfır olduğunun şuurunda bir matematik eğitimi?

Hülasa edecek olursak: İnsanı ıskalamayan, vicdanı yaralamayan, imkânı israf etmeyen, zaman ve mekânı göz ardı etmeyen, araçları amaçların yerine koymayan, ?pazara kadar değil mezara kadar´ devam eden insanı ruhen ve bedenen inşa ve ihya eden erdemli, kıymetli, faziletli, nitelikli, insani, İslami ve fıtri bir eğitim?

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR