Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Dr. Ali YALÇIN


Kur´an´da Zikredilen Diğer Değerli İp: İnsanların İpi

Kural ve kaideleri olmayan toplumlardan sağlıklı/ilkeli/sağlam birey ve bireye dayalı medenilik olgunlaşamaz. Şu halde iletişim temelli bir özellik öne çıkmış olmaktadır.


            Kur´an´da  ?Allah´ın İpi?  ibaresi geçerken  biz bu ipten kastın öncelikle ?Kur´an? olduğunu anlıyoruz. Allah´ın kopmak bilmeyen ipi? Kendisine sarıldığımızda bizi tefrikadan koruyacak olan  ahit, sözleşme metni. Allah ile kul arasındaki en değerli bağ, bağlantı. 

?Bi habli Allâhi? şeklinde rastlarız ibareye.(Al-i İmran/ 103)

Yüce Allah bir de insanlar arasındaki bağdan/ipten  bahseder.(Al-i İmran /112) :?Hablun minennas?  

Yıllarca, Allah´ın ipinin yanında insanların ipinin de zikredildiğini görmezden gelenlerden bazı kesimler, her nerede bulunurlarsa bulunsunlar üzerlerine zillet vurulan Kitap Ehli´nin Allah´ın İpi´ne sarılmaları halinde ve ?Müslümanlara baş eğip teslim olmaları halinde? zilletten kurtulacaklarının yorum, meal ve tefsirlerini yaptılar. Öyle ki tüm kitap ehlini bir kefeye koyup, uğrayacakları zillet için aracı olmaya da ayrıca özen gösterdiler.

Oysa adı geçen ayetten önceki ve sonraki  ayetlerin bir bütün  incelenmesiyle "Ehli Kitap" için tanımlamalar yapıldığını, onların genel hallerinin ortaya konduğunu görüyoruz. Örneğin çok azının iman edeceği, çoğunluğunun fasık olduğu, inananlarla savaşta arkasını dönüp kaçacakları belirtildikten sonra, bir ayrıntı ile, hepsinin bir olmadıkları bazılarının gecelerini kıyam ve secde ile geçirdiklerini de belirtir.

Onları zilletten kurtaracak olan ve ?Allah´ın İpi? ile beraber zikredilen ?İnsanların İpi? ne kafa yormak bugün  bize ağır gelmektedir. Allah´ın İpi´ne duyarsız ve asi olan günümüz Kitap Ehli´nin düşmanlık iştahının, evrensel doğrular içeren insani bağlantılar ile azaltılabileceğine dair inancımız ve yaptırımlarımız da zayıftır. Bu tür insani bağlantıların son Birleşmiş Milletlerdeki Kudüs oylamasında etkin olduğunu gördük ama sürdürülebilir bir yol haritamız henüz yoktur. İnsani genel geçer bağlantıları güçlendirecek atılımlarımız da ne yazık ki yetersizdir.

Konunun ana eksenine dönecek olursak;  insanlar arasında sağlam/dayanaklı bağların Allah Teala´nın Kitabı ve insani olan bağlar, kurallar,ilkeler, ahitler, anlaşma ve sözleşmeler vesilesiyle gerçekleşeceğini bilen Rabbimiz İnsanların İpi´ne değer verdiğini duyurarak bir hususa dikkat çekmektedir. Kimi tecrübeler gösteriyor ki  Allah´ın insan ile olan bağı, yani Kur´an, ilkesel olarak, insani gerçeklik bağları değerli kılınmadan anlaşılamayabilmektedir.

 Kural ve kaideleri olmayan toplumlardan sağlıklı/ilkeli/sağlam  birey ve bireye dayalı medenilik olgunlaşamaz. Şu halde iletişim temelli bir  özellik öne çıkmış olmaktadır. İletişim söz konusu olduğunda, insanlar  arasında da tıpkı Allah ile kullar arasındaki bağa benzer seviyeli, ilkeli, kuralları ve dayanakları olan  bir bağa/bağlara  ihtiyaç vardır.

Bu manadaki bağ veya bağları Kur´an´ın indiği şartlar dahilinde, tarihi süreçte, insanlığın başlangıcından bugünümüze ve hatta ileriye dönük  süreçlerde de izaha açabilmek için olgunca yorumlayabilirsek belki yorumlarımız yolumuzu açmamıza da imkan verebilecektir.

Bu bağlamda, ilkeleri evrensel temalar içeren ve sahiplenildiğinde  insanın onuru, hakları, hukuku ve haysiyetine katkı verebilecek Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi geliştirilebilir, demokrasi benzeri araçlar yenilenmeye açık duruma getirilebilir, sivil toplum olabilmeye imkan veren STK´lar kurumsallaşabilir, insanı değerli kılıp zilletten izzete yol alacak saygınlıkta insani bağlar/ipler tanımlanabilir. O gün Kitap Ehli için söylense de bugün ?Nas? ?İnsan/insanlık? halen devam ettiğinden bugünün insanını da zilletten kurtaracak o ikinci bağ da sağlamlaştırılabilir. Bu bağ sağlamlaştıkça ?Allah´ın Bağı ?nın ne denli değerli ilke, kaide ve kurallar içerdiği de o ölçüde anlaşılabilecektir.

Son söz olarak; ?İnsanların İpi?nin değer kazanmasıyla  toplumlardaki tüm ırksal, dinsel, mezhepsel vs. fay hattı potansiyelli ayrışma/kopma  noktaları, sağlıklı  insani ve sosyal düğümler atılmak suretiyle sağlamlaştırılabilir. En önemlisi de cehalete düşerek şiddet sarmalına dolanan, şiddet bataklığında düşmanlarına yem olarak çırpınan, çırpındıkça da ?Ehli Kitap? olmaya başlayan İslam Coğrafyası´nın insanları da kendilerine hızla yaklaşan zilletten izzete evirilebileceklerdir. İzzetli tüm çabaların ?Allah´ın İpi? ile mutlak bir bağlantısının da var olduğunu hatırımızdan çıkarmamak gerektiğini bilerek?

 

 

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR