Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Dr. Ali YALÇIN


Kur´an Temelli Cihadın Büyüklüğü Ve Sorumluluktan Kaçış

Ne yazık ki ?dışarıdan? kuşatıldıkça, ?içeriden? de içe kapanma onları kısır döngülü karamsarlıklara sürüklemektedir. Her içe kapanış, aslında bir bedelin ödendiğine de işaret... Çıkış yolları aramaları...


Müslümanlar?

Kur´an okuyorlar? Kur´an´dan deliller getirerek hayata atılıyorlar. Başarılılar, başarısızlar? Onur da onların eziyet de? Dünyanın hemen her yerinde mağdurlar? Kendilerinden ötürü veya kendi dışındaki şartlardan ötürü mağdurlar?

Kur´an okuyorlar?

Bir arada olunca ve  kurşunlarla bağlı binalar misali sırtı sırta verince destanlar yazabiliyorlar. Lakin tersi de var?

Gruplara bölünürken, tefrikalara düşüp fırka fırka bölünürken de Kur´an okuyorlar.

Kur´an; her fırkanın bir diğerine karşı delil kaynağı da  olabiliyor yeri geldiğinde!

Kur´an hayatın kaynağı?

Hayattan kopuşun yaşandığı şartların da arananı, özleneni?

Nuru, rehberi, ayırt edici bilinci, kaynağı, dayanağı hayatın?

Tüm çabalara, cehdlere  dayanak bir kitaptır Kur´an.

Hiç kimse Müslümanların ?CEHD? etmediğinden bahsedemez.

Yoğun yaşadıkları coğrafyalarda  kan ve gözyaşı eşliğinde bir cehd?

Farklı metotlar benimsenerek, farklı yol ve mezhepler rehberliğinde gündemde kalarak süregelen bir cehde şahitlik etmekteyiz. Tarihle bağını koparmayan, Kur´an ile bir şekilde ilintili, geçmişin ve bugünün liderliklerinden uzak olmayan yoğun bir çaba sürmekte?

Cehd nasıl tanımlanabilir?

Çalışmak, çabalamak, azim, gayret, fedakârlık, nefse hâkim olmak, bilgi üretmek, güzel ahlakla davranmak, sabretmek,  kötülükten uzaklaştırmak, hayra çağırmak, ma´rufu emretmek, münkeri uzaklaştırmak, bazen de münkeri /kötülüğü def etmek için savaşmak?

Daha da çeşitlenebilecek bir sürü CEHD?

Ne var ki günümüz Müslümanları için, bu denli cehde rağmen,  herkese esin kaynağı, umut verici bir ufuk gözükmüyor.

Kendilerine karşı her taraftan saflar sıklaşmakta, kendileri ise paramparça!  

Dünyanın her tarafında kuşatılıyorlar ve içe kapanıyorlar?Birbirleriyle ilişki ve iletişimlerinde de büyük sorunlar var. Kendi cehdleri kabul görmemiş, tasvip edilmemiş veya saygın bulunmamışsa ?kendi dışındakilerle? imtihanları yetmezmiş gibi  kendi aralarında da ciddi sorunlar yaşamaktalar?

Ne yazık ki  ?dışarıdan? kuşatıldıkça,  ?içeriden? de içe kapanma onları kısır döngülü karamsarlıklara sürüklemektedir. Her içe kapanış, aslında bir bedelin   ödendiğine de işaret... Çıkış yolları aramaları, değişik bir ifadeyle ?cehd? göstermeleri, ödedikleri ağır bedelleri azaltmıyor.  Aksine, bedeli daha da ağır olan karmaşık ve karışık durumlar ortaya çıkarıyor.

En temeldeki sorun nedir ki bunca cehd    bir değişim veya dönüşüme vesile olmuyor?

Oluyorsa da süreç bu denli yavaş işlemek zorunda mı?  

Cehd var da ?BÜYÜK CİHAD? mı yarım?

Büyük Cehd belli ki en önemlisi.

Temelde/başlangıçta olması gereken cehd   yapılmadığında, adı geçen temel üzerinde sürdürülen diğer cehdlerin   sonuç vermesi beklenemez. İlintili sonuç olarak da ağır bedeller ödenir.

Bu durumda sormak gerekiyor bu denli önemli olan ?Büyük Cihad? nedir?

Kur´an´da büyük cihad bir yerde geçmektedir: ?Kafirlere itaat etme, onlara karşı Kur´an ile büyük cihadı ver? (Furkan/52)

Kur´an ile verilecek mücadelenin ne olduğu çelişik kaldıkça ?Kur´an ile öğüt verme??(Kaf/45), ?Hayra çağırma, marufu emir ve münkerden sakındırma..?( Al-i İmran /104), ? hikmet ve öğütle çağrı ve en güzel şekilde mücadele ??(Nahl/125) birbirini tamamlayan bir mücadele olarak Müslümanların yolunu açmamaktadır.

En önemli soru yine belirsiz kalmaktadır : Kur´an ile verilecek  ?Büyük Cihad? nedir?

Konu hakkında çok şey yazıldı, çizildi.

Cehd´den cihada ne kadar yol varsa hepsi denendi deneniyor?

Bazen kompleks de ağır basmadı değil: Müdafaa harbi vermek! En büyük cihad savunmadır!

Bazen  de fitne, temellerinden sökülüp yeryüzünde din tamamen Allah´ın oluncaya   kadar fiili savaş ahitleşmeleri yapıldı? Sadece ahit vermekle yetinilmedi tabii? Savaşlar verildi farklı coğrafyalarda?

Cevdet Said´in deyimiyle , ?bir konu üzerinde derinlemesine ve uzun soluklu araştırmalar yapmaya yanaşmayan ama Ortadoğu´nun kirli sularında, elde silah kardeşini gözünü kırpmadan katleden?katlederken de tekbirler getiren ? ? güruhlar oluştu.

Sonuç olarak, Malik Bin Nebi´nin dediği gibi, Müslümanlar mevcut asra örnek bir medeniyet inşa edememektedirler.

En önemli soru halen  orta yerde duruyor: Kur´an temelli Büyük Cihad neden başarılamıyor?

Atılan her adımın, verilen her cehdin Kur´an´nın bazı ayetleriyle örtüşmesi, delil bulması yetmez, Kur´an´ın tamamına uyumlu olmadıkça hiçbir çaba Büyük Cihad kapsamında değerlendirilemez.

Kur´an temelli büyük cihad da hayata dair her anın dengeli, uyumlu, geliştirilebilir ve çelişkisiz biçimde Kur´an´ın tamamıyla uyumlu olması gerekiyor. Sanayide, siyasette, eğitimde, teknolojide, sosyolojide ve daha nice alanlarda muazzam  bir biçimde Kur´an´nın tamamı ile uyumlu olması gerekmektedir ki kafirlere itaat etmeme ve onlara karşı Kitap ile mücadele başarılı olmuş olsun.

Büyük cihad bu yüzden önemlidir. Hayatın tamamını karşılayan büyük bir cehd içerdiği için Büyük Cihad olma özelliğindedir. Yoksa kitabın bazı ayetleriyle uyumlu ama Kitab´ın tamamıyla uyumsuz nice cehdler vardır ki Müslümanlar için bir rahmet ve berekete evrilmemektedir.

Bu yüzden Büyük Cihad´dan uzaklaşma kendiliğinden sorumluluktan kaçıştır.

Çabalayıp yenik düşme ve kafirlere boyun eğmedir.

Daha da acı olanı Kur´an´dan uzaklaşmadır?

Seyyid Kutub´un dediği gibi Kur´an´ın Gölgesi´ndeki hayattan mahrum kalmadır.

Kur´an ile Büyük Cihad´ın mümkün olacağı günlerin özlemiyle?

 

 

 

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR