Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Prof. Dr. Bilal SAMBUR


Kur´an, Kadir ve kader

Kur´an, şu anda bir bütün olarak insanlığın elinde bulunmaktadır. Kur´an´ın elimizde bulunması, aslında insan hayatının her gününün Kadir gecesi bilinciyle idrak edilmesi anlamına gelmektedir. Önemli olan, Kur´an´ın elimizde olması, onun anlaşılması ve ha


Ramazan ayının en önemli  özelliği, bu ayda Kur´an´ın indirilmeye başlanmış olmasıdır. 23 yıllık süre içinde peyderpey indirilen Kur´an, insanlığa insani, ahlaki ve manevi hidayet yolunu gösteren ilahi metindir. İnsanlık tarihinin en önemli olayı, Kur´an-ı Kerim´in insanlığa indirilmiş olmasıdır. Ramazan ayı, Kur´an´ı idrak ayı olarak anlamlı, değerli ve verimli bir dönemin adıdır.

Kur´an´ın Ramazan içinde indirildiği kesin olmakla birlikte, hangi günde  indirildiği konusunda bir kesinlik yoktur. Ramazan´ın son 10 günü içinde Kur´an vahyinin gönderilmeye başlanmış olması ihtimalinin çok yüksek olduğu düşünülmektedir. Ramazan ayının her gününün bir Kadir günü olma ihtimali, bu ayın her anının Kur´an´la doldurulması gerekliliğini göstermektedir.

Kur´an, şu anda bir bütün olarak insanlığın elinde bulunmaktadır. Kur´an´ın elimizde bulunması, aslında insan hayatının her gününün Kadir gecesi bilinciyle idrak edilmesi anlamına gelmektedir. Önemli olan, Kur´an´ın elimizde olması, onun anlaşılması ve hayatımıza hidayet kaynağı olarak yön vermesidir. Kur´an´ın rehberliğinde aktif bir şekilde aydınlanmak, olgunlaşmak ve gelişmek asıldır. Kur´an elimizde olduğu için insanın her gecesi, artık Kadir gecesidir. İnsanın, hayatı, Kadir gecesi bilinciyle yaşaması, önümüzdeki en büyük imkandır.

Kur´an, insanın kalbine, aklına, hayatına ve dünyasına nüfuz eden, büyük bir ahlaki değişimi gerekli kılan hidayet kaynağıdır. Kur´an, insanın hep eski üzere kalmasını, tek bir yaklaşıma takılıp kalan donuk bir hayatı onaylamamaktadır. Kişi, Kur´an tecrübesiyle kendisini her an yenilemekle sorumludur. Kur´an´la donuk bir nesne olarak değil, hayat sahibi canlı bir varlık olarak muhatap olmak lazımdır. Allah, insanın kendi vahyine varlığıyla, bilgisiyle ve değerleriyle muhatap olmasını istemektedir. Kur´an´a muhatap olma bilinci, Ramazan´da, Kadir´de ve hayatta sürekli diri tutulması gereken fıtri bir durumdur.

Kadir gecesi, Kur´an´la olan ilişkimizi her zaman yenilememiz ve diri tutmamız anlamına gelmektedir. Kur´an anlayışımızı, kulaktan dolma bilgilerle, mekanik  alışkanlıklarla ve ezberlerle dondurursak, aslında Kur´an´a yabancılaşmanın ve uzaklaşmanın yolunu açtığımızın farkında olmalıyız. Hiçbir kaynak, bilgi ve kabul, Kur´an ve insan arasında engelleyici duvarlar haline gelmemelidir. Kişi, direkt olarak Kur´an´a muhatap olduğunun farkında olmalı ve sahici bir muhatap olarak Kur´an´ı okumalı, anlamalı ve içselleştirmelidir.

Kadir gecesinde farkına varmamız en önemli gerçeklerden biri, Kur´an´ın  insani çıkar ve menfaatleri gerçekleştirmenin sıradan bir aracı haline getirilmemesi gerektiğinin idrakine varmaktır. Kur´an, sadece Allah´a kulluk yolunu bize gösteren bir hidayet rehberidir. Kur´an´ın Allah´a kulluğun yolunu gösteren bir hidayet kaynağı olmanın dışında, insanın ticari, sosyal, ekonomik ve psikolojik  arzularının tatmini için bir araç olarak kullanılması, insan-Kur´an ilişkisinin yozlaşmasına neden olmaktadır. Kadir gecesinde önümüzde duran en önemli soru, Kur´an´la yoz bir şekilde değil, sahih ve  dinamik bir şekilde nasıl bir ilişki kuracağımızın çabası içinde olacağımızın yollarını bulmaktır.

Ahlak, kulluk ve maneviyat, kişinin bir seferde gerçekleştireceği değerler değildirler. Kişinin hayat boyu, ahlaklı insan olma çabası içinde olması gerekmektedir. Kur´an, insana ahlakın ve kulluğun yolunu gösteren  asli hidayet kaynağıdır. Kur´an´ın muhatabı  bu dünya hayatını yaşayan insandır. İnsanın bu dünya hayatında ahlaklı bir kul olmayı gerçekleştirme sorumluluğu vardır. Kur´an´ın, bize bu dünya hayatı için hidayet kaynağı olarak gönderildiğini unutmamak lazımdır. Kur´an´ı dünya hayatından soyutlayıp, onun ahirette işe yarayacağını sanmak büyük bir yanılgıdır. Kadir gecesinde, Kur´an´ı reel dünya şartları içinde okuma, anlama ve yaşama sorumluluğumuz vardır.

Kadir gecesi, kainattaki yaratılışın sürekli olarak yenilendiğini ifade eden mübarek bir gecedir. Allah, Kadir gecesinde varlığın yaratılışını yenileyerek kaderini yenilemektedir. Varlığın yenilendiği Kadir gecesinde, insanın Kur´an´la ilişkisini yenilemesi, verimli hale getirmesi ve dinamikleştirmesi lazımdır.

Kadir gecesinin, Kur´an´la olan ilişkimizi yenilemesine vesile olmasını  diliyorum.

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR