Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Seyit Ahmet UZUN


?Kur´an Eskilerin Masalı?

Adem ile şeytanın kıssasını okuyup, ırkçılık taassubundan kaçınmamak Kur´an´ masal gibi okumak değil de nedir?


Kur´an, eskilerin masalları diye inkar edilmişti ilk dönem cahiliyesi tarafından.

Okunan ve hatırlatılan şeyler, hayatın dışına itilmişti. ?Korkuttuğun şey nerede getir onu? diye bir de meydan okunmuştu.

İnkar edenleri anlamak bir dereceye kadar mümkündü. Çünkü inansalar yaşamları değişecekti.

Onlar inkarlarında tutarlıydılar.

Çünkü kabul etmek, hayata farklı bir disiplin getirmelerine neden olacaktı.

Ama inandığını söyleyen biz Müslümanların, Kur´an´ı yaşamlarında gölge kitap gibi sadece okunmakla sevap kazanılan bir kitap seviyesine indirgememiz Kur´an´ı masallaştırma serüvenimizin ilk adımı değil mi?

Anlaşılması, idrak edilmesi ve hayata rehber kılınması için indirilen kitabın, sadece sevap kazanılmak için okunan bir kitaba dönüştürülmesi Kur´an´ı masallaştırma sürecimizin bir tali yollarından biri değil mi?

Hayat tarzı olarak indirilen kitabın, sevap tüccarlığına dönüştürülmesi, Kur´an´ın masallaştırılmasından başka bir şey midir?

Adem ile şeytanın kıssasını okuyup, ırkçılık taassubundan kaçınmamak Kur´an´ı masal gibi okumak değil de nedir?

Habil ile Kabil´in kıssasını okuyup da kıskançlık hastalığından uzaklaşılmadığı zaman, Kur´an masal gibi okunmanın dışında nasıl izah edilir ki?

Hz. Nuh´un, heykelleri tanrı ilan edenlere karşı savaşını okuyup da, heykellerin tanrılığını ilan edenlerin Kur´an okuması masaldan başka neyle izah edilir ki?

Hz. Salih´in kıssasını okuyup da, holding ağalarına karşı eğilip bükülenlerin Kur´an´ı masal gibi değerlendirmediğini ve ninni gibi kendilerini uyutmadığını kim söyleyebilir ki?

Hz. Şuayb´ı ve mücadelesini okuyup da, ölçüde tartıda hile yapanların, yanlarında çalıştırdıkları işçilerini köle gibi sömürenlerin Kur´an´ı masal niyetine okumadığını kim söyleyebilir ki?

Hz. İbrahim´in kıssasını okuyup da, zalimin zulmüne yandaşlık edenlerin Kur´an´ı masal gibi değerlendirmediğini kim izah edebilir ki?

Hz. İsmail´in adanmışlığını okuyup da, canını adamaktan kaçınanların Kur´an´ı masal niyetine okumadıklarını kim iddia edebilir ki?

Hz. Yusuf´un kıssasını okuyup da, iffetli yaşamdan uzaklaşanların, mahrem yaşama müdahale ederek, kaset furyası oluşturanların Kur´an´ı masal gibi okumadıklarını kim söyleyebilir ki?

Hz. Yunus´u okuyup da, zorluklar karşısında yılanların, mücadeleden kaçanların Kur´an´ı masal olarak dinlemediklerini kim söyleyebilir ki?

Hz. Musa´yı okuyup da, Firavun gibi zalimlerin karşısında, hakkı açıkça söylemekten kaçınanların Kur´an´ı masal gibi okumadıklarını kim söyleyebilir ki?

Karun´un zenginliğin ihtişamına kapılarak içine düştüğü ebedi azabı okuyup da, Karunlaşmakta ısrar edenlerin ve insanları köleleştirenlerin Kur´an´ı masal gibi görmediklerini kim söyleyebilir ki?

Belamı Baura´yı okuyup da, dilini köpek gibi sarkıtmasının ne anlama geldiğini bilemeyecek derecede köpekleşenlerin, efendilerine sadakatle bağlanarak dini kendi bencil ihtiraslarına kurban edenlerin Kur´an´ı masal gibi okuyup, anlatmadıklarını kim söyleyebilir ki?

Talut ile Calut´un mücadelesini okuduğu halde gücün kölesi olan, kuvvetlinin yanında zayıfın karşısında olanların Kur´an´ı masal gibi okumadığını kim söyleyebilir ki?

Samiri´nin altından buzağı yaparak İsrail oğullarına ?İşte bu, sizin de, Mûsâ´nın da tanrısıdır, ama Mûsâ bunu unuttu?" demesini okumasına ve onun Allah karşısındaki durumunu bilmesine rağmen altını, parayı tanrılaştıranların Kur´an´ı masal gibi görmediğini kim söyleyebilir ki?

Hz. İsa´nın, tanrılaştırılma serüvenini okuyup da, efendilerini, hocalarını, abilerini, şeyhlerini, üstatlarını tanrılaştıranların Kur´an´ı, takipçilerine masal gibi okutmadıklarını, anlatmadıklarını kim söyleyebilir ki?

Hz. Muhammed´in (sav) özelliklerini ve takipçilerinin vasıflarını anlatan ayetleri okuduktan sonra hala, inananlara karşı şiddetli, kafirlere karşı hoşgörülü olan bir zihniyetin Kur´an´ı masal gibi okumadığını ve okutturulmadığını kim söyleyebilir ki?

Bahçe sahipleri kıssasını okuduğu halde, kazancından ihtiyaç sahiplerini faydalandırmayanların Kur´an´ı masal gibi okumadığını kim söyleyebilir ki?

Maun suresini namazlarında okuduğu halde, yetime karşı kaba olanların, yardıma muhtaçlara sırt dönenlerin Kur´an´ı masal niyetiyle okumadığını kim söyleyebilir ki?

Yasin suresini okuyup da hala şeytana köle olanların, Kur´an´ı şiir gibi okuyanların, hayata değil sadece ölülere, mezarlara yatırım yapanların Kur´an´ı masal gibi algılamadığını kim söyleyebilir?

Söylenecek söz çok vardır. Varın ben giriş yaptım gerisini siz tamamlayın.

Kur´an´ı masallaştıranlardan olmaktan Allah´a sığınırım. Kur´an´ı masallaştıran zihniyetlere de bir çift sözüm var;

?De ki: "Eğer mümin iseniz, imanınız size ne kötü şey emrediyor ?" (Bakara/93)

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Abdullah Yusufoğlu
9.12.2017 06:53:15
Kalemine sağlık Seyit Ahmet kardeşim,bu bilinci kaybedeli Kitab´ın hayatımızdaki yeri anlamını kaybetti. Bu anlamı kazanmak daha büyük çaba istiyor, bu işçiliğe hazırsak yola koyulduk demektir. O zaman bismillah demiş tiriz...

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR