Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Necip CENGİL


Kamunun Hesabı Ağırdır

Birileri bilmeli ki; kamunun hesabı ağırdır, hatta o hesabı vermek mümkün değildir. Bunu bilenler sorumluluk üstlenmelidir.


10.10.2018 Çarşamba

Yıllardır gözlemliyoruz; birileri siyaset sahnesine oynuyor, biraz ilerliyor, bir yerler ediniyor, kendisine alan açıyor? Burada durur diyorsunuz durmuyor. Daha başka alanlara göz dikiyor. Toplumsal fayda, insan yetişmesine katkı, fedakâr insanlara alan açma diye bir derdi oluşur diye bekliyorsunuz, beklentiniz boşa çıkıyor. Hala kendisine ait daha başka alanların derdiyle ateşler tutuşturuyor, bu ateşle başkasını yakarak kendisine yol açmanın peşinde koşuyor.

Siyasi alanın dışına çıkıp bürokrasiye bakayım diyorsunuz? Makamlardan makamlara yol bulmak için çırpınan ve bunun için baş döndürücü komplolar geliştirenlere rastlıyorsunuz. ?Bir üst makam varsa o da benim olmalı? derdinde? ?Benden daha ehil insanlar olabilir; şehre, ülkeye onlar daha faydalı olur? demiyor. ?ora da benim olmalı? diyor, başka bir cümle kurmuyor.

Mesela vekil oluyor, şehrin ve ülkenin ölçeğinde üst düzey bürokrat oluyor, kimsenin bilmesini istemediği ama derinden derine konuşulan iktisadi ve bazı karanlık ilişkiler kuruyor? Yetmiyor, mesela ?şehrin belediye başkanlığı da benim olmalı veya birlikte yol alabileceğim biri olmalı? diyor. Bunun için gerektiğinde en yakın arkadaşına kumpas kurabiliyor, harcamak için yol arıyor, yollar geliştiriyor.

Her şeye ? o? veya ?onlar? layık.

Her alanı ?o? veya ?onlar? belirlemeli.

Kimse önlerine çıkmamalı.

Önlerine çıkan olursa, bir şekilde devre dışı bırakılmalı ve hatta en yakın görünen arkadaşları bile hesaplarına uymuyorsa, onlar da devreden çıkarılmalıdır.

Oysa birileri bunlara hatırlatmalı!

?Siz hesabı uzak, dünya kazanımlarını çekici görüyorsunuz lakin hesap uzak değil? Sadece sizin emelleriniz o hesabı size uzak gösteriyor. Hesap günü çok çetin, unutmayın!?

Hadi birileri aldı bunları karşılarına, konuştu?

?Sen kim oluyorsun da bize akıl veriyorsun? Biz bu kadar yolları kullanabildiğimize göre akıl da bizde, fikir de? Git işine ve yoluma, yolumuza çıkma, ezeriz ve toplayanın da olmaz!? diyerek, buldozer rolü oynuyor, oynayabiliyorlar?

Buna rağmen birileri bunlara hatırlatmalı!

Zira ?zalim de olsa mazlum da olsa kardeşine yardım et? ifadesinin anlamı budur!

Uyarı gitmeyince ne oluyor?

Yanlışları yapanlar, o yanlışlara alışıyor, kanıksıyor ve o yanlışlarla birlikte selfi yapmayı bir hüner saymaya başlıyor.

Çevrelerinde bu tür birileri varsa, uyarı yapabilecek yakınlıkta ve yetkinlikte oldukları halde, uyarması gerekirken, uyarmayanlar da suçludur!

En azından şöyle düşünün, uyarılmazsa bunlar, bağdaş kurdukları yolda, umut olabilecek yeni isimlerin geçişine, yetişmesine müsaade etmeyecekler. Umut olabilecek yeni insanlar devreye girmeyince, toplumsal umut giderek yok olacak.

Ve bu bir felakettir!

Birileri bilmeli ki; kamunun hesabı ağırdır, hatta o hesabı vermek mümkün değildir. Bunu bilenler sorumluluk üstlenmelidir. Makamların, sorumlu birimlerin önlerine bağdaş kurup geçişleri engelleyenler de hesap veremez?

 ?Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden korkun!? ifadesini bildikleri halde, bunu bir masal cümlesi gibi görenler de dinlemeli:

Bu dünya hayatı geçicidir ve geçici olan bu hayat için ebedi olarak sürecek ateşin koynuna kendinizi hazırlamayın! ?Ruhu delirmiş? kişi rolüyle hareket etmeyin! ?Beyni ileriye, kalbi geriye doğru çalışan? kişi olmayı kabullenmeyin!

Halit Refiğ´in çektiği ?Yorgun Savaşçı? filmin başlangıç cümlesine ithafen söyleyeyim: ?Sizin geçmişinizi araştırdığımı sanmayın, hayır ben sizin geleceğinizle ilgili konuşuyorum!?

Aşık Feymani´yi konuşturalım isterseniz:

?Her varlığın gaflet zamanı vardır/ Dereyi uykudan sel uyandırır/ Rahmet de, tufan da ondan halk olur/ Gökteki bulutu yel uyandırır.?

Birileri uyanmak istemiyorsa kendileri bilir!

İlimizde böyleleri varsa, bu dostça hatırlatmalar onlar için de önemlidir!

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


yakup güler
11.10.2018 17:59:03
kalemine yüreğine sağlık üsdat.zor zamanlarda konuşmak lazım.hakkı söylemek lazım.nefislerimizden başlayarak ikaz etmek lazım..

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR