Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Seyit Ahmet UZUN


Eş Seçiminde Sorumluluk/1

Evlilik sevgiyle başlar sorumlulukla devam eder. Bu düşünce benim felsefemin temelini oluşturmaktadır. Sorumluluğu yerine getirilmeyen hiçbir işte huzur olmayacaktır.


Nasıl bir eş istersin? Yakışıklı mı? Güzel mi? Ünlü ve paralı mı? Yoksa sadece duygularının etkisinde sevdiğini düşündüğün biri mi?

Seçeceğimiz eş aslında bizim hayata ve geleceğe karşı duyarlılığımızı ve hayallerimizi dile getirmesi açısından oldukça önemlidir. Bencil hazlarımızın tatminini sağlayacak ve gözlerimizin esaretinde bir eş seçimi beraberinde hayal kırıklıklarını da getirecektir.

Evlilikte aşk önemli midir?

Bu soruya cevap ararken popüler yaklaşımın çekim alanında kalırsak tabi ki; ?Evet? diyeceğiz. Yoksa aşk önemli değil mi?

Bence de aşk önemlidir. Çünkü bu duygu iki insanı tek beden, tek ruh, tek hayat yapan yüce bir gizemdir.

?Aranıza sevgi ve merhamet koyduk?

ilk aşk adem ile havva ile ilgili görsel sonucu

Göklerden süzülen bu ilahi nağme aslında iki insan arasında nasıl bir çekim alanı olduğunu göstermesi açısından çok ama çok önemlidir. Sevgisiz birlikteliğin bir değeri ve anlamı yoktur. Evleneceğimiz insana karşı yüreğimizde bir çekim alanı oluşmalı ve bunun etkisiyle bir yakınlık hissedilmelidir. Bunun için birçok kişi evlenmesi için kendisine teklif edilen kişileri kastederek  ?Bir elektrik alamadım? dediğinde, o kişi için kalbinde bu duygunun oluşmadığını dile getirmektedir.

Bu doğru mu?

?Veya nikahta keramet vardır.? Sözünü kendimize ilke edinerek ilk etapta bir şey hissetmediğimiz bir insanı eş olarak kabul etmemiz mi gerekir?

Bu insanların içinde bulunduğu gelenek, kültür, din gibi sosyal hayatı etkileyen unsurlardan yola çıkarak belki de farklılık gösterebilir. Ama öznel bir yorum olarak benim düşüncem; sevginin olması kaçınılmazdır.

Sevgisiz birliktelik mekanik bir yakınlaşmadan başka bir şey değildir.

Ancak burada vurgulamak istediğim en önemli hususu şöyle dile getirebilirim;

Evlilik öncesi ve başlangıcı diyeceğimiz zaman diliminde sevgi önemlidir. Buradan şöyle bir yargı çıkarılmasın: evlilikten sonra sevgi önemsiz mi? Tabi ki hayır, sevgi her zaman ve her an çok önemlidir. Yalnız burada dikkat çekmeye çalıştığım şey;

Evlilik sevgiyle başlar sorumlulukla devam eder.

Bu düşünce benim felsefemin temelini oluşturmaktadır. Sorumluluğu yerine getirilmeyen hiçbir işte huzur olmayacaktır.

Peki eş seçimindeki sorumluluklar nelerdir? Bunu da gelecek yazımızda ele alacağız.

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR