Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Bülent ACUN


Dünya Gitse De Tersine Siz Buyurun Mersin´e

Bülent Acun İçinde insanı ve insanlığı yaşatan her şehir benim için çok kıymetlidir. Ben, her şehri kendisini kuran medeniyetin bütün unsurlarını yansıtan birer ayna olarak görürüm


01.11.2018 Perşembe

İçinde insanı ve insanlığı yaşatan her şehir benim için çok kıymetlidir. Ben, her şehri kendisini kuran medeniyetin bütün unsurlarını yansıtan birer ayna olarak görürüm. Medeniyetleri şehirler üzerinden okumanın fevkalade isabetli olduğuna inandığım için; şehir gezilerini, şehir yazılarını, şehir okumalarını, şehir konuşmalarını ve şehir buluşmalarını tarifsiz bir keyif ve dikkatle takip etmeye çalışırım.

Şayet elimde imkân olsaydı dünyanın bütün önemli şehirlerini gezmek, yazmak, yaşamak ve konuşmak isterdim. Şehirlerin halini ve dilini anladığımızda aslında birçok şeyi de anlamış olacağız. Şehirleri anlamak esasen o şehirde yaşayan insanları dinleyip anlamakla başlar. İnsanın bütün dünyasının, ufkunun sadece doğduğu şehirden ibaret olması nasıl bir basiret körlüğü ise yine insanın bütün enerjisini sadece dış dünyaya teksif edip içinde doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı şehri ihmal etmesi de o denli bir basiret körlüğüdür.

İnsanları birbirine bağlayan bütün aidiyetlerin yok olmaya yüz tuttuğu günümüzde, aynı şehirde doğmuş büyümüş o şehir bağlamında inanç, tarih ve kültür birliği içerisinde olan hemşerilerin şehirleri merkezinde el ve gönül birliği etmeleri son derece elzem ve önemlidir.

Söz buraya gelmişken şu hususu ifade etmeden geçemeyeceğim. Bana göre, şehirli olmak ile şehirci olmak aynı şeyler olmadığı gibi, hemşerililikle hemşericilikte aynı şeyler değildir. Bu meyanda yaşanmış sayısız tecrübenin fakire gösterdiği hakikat şudur; hemşerilik, birlik, beraberlik ve kardeşliğin bir unsuruyken, hemşericilik ise bunun aksine fitnenin fesadın ayrılığın hatta ırkçılığın çirkin bir unsurudur.

* * *

24 Ekim 2018 Çarşamba akşamı MİYSAD´ın TYB İstanbul şubesinde tertiplediği ?Bizim sevdamız Mersin? konulu programa gelirken yolda işte bunları düşündüm. İstanbul´da yaşayan Mersinliler olarak MİYSAD başkanı kendisini doğduğu ve doyduğu şehirlere adamış kültür adamı Mehmet Mazak ağabeyin davetiyle bir araya geldik. Sıcak ve samimi bir ortamda son derece verimli bir programa katıldık. Hep birlikte daha yaşanabilir bir Mersin temennisiyle güzel şehrimiz Mersin´i konuştuk. Bir anda kendimizi adeta Mersin sokaklarında geziyormuş gibi hissettiğimiz program TYB İstanbul şubesi başkanı Mahmut Bıyıklı ve MİYSAD başkanı Mehmet Mazak´ın selamlama ve açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmalardan sonra bendeniz acizane Mersin için yazıp bestelediğim türkümü bağlama eşliğinde okudum. Türkünün hemen akabinde çeşitli yönleriyle Mersin´in anlatılacağı konuşmalar için MİYSAD başkanı Mehmet Mazak´ın modaratörlüğünde Haber Türk programcılarından Veyis Ateş ve gazeteci yazar Oral Çalışlar ve Metin Ersezer doğdukları büyüdükleri gördükleri ve görmek istedikleri Mersin´i anlattılar.

Konuşmacıların söylediklerinin özeti şu: Mersin Türkiye´de birçok ilin sahip olmadığı bir tarihe, kültüre, coğrafi güzelliğe ve zenginliğe sahip fakat her nedense kendisini yeterince tanıtamıyor. Tanıtamadığı için de hak ettiği yere gelemiyor, hak ettiği şeyleri alamıyor.

* * *

Söz buraya kadar gelmişken ben izninizle size köşemde Tarsus´tan Anamur´a masmavi bir yolculuk yaptırmak suretiyle, şehr-i Mersin´in tanıtımına buradan mütevazı bir katkı sunmak istiyorum.

Mersin yolculuğuna Tarsus´tan başlamalısınız. Bereket Peygamberi Hz. Danyal (a.s.)´ı Ashab-ı Kehf mağarasını, Tarsus Ulu Camiini, Hz. Lokman (a.s.), Hz. Şit (a.s.), Bilal-i Habeşi (r.a.)´ın makamlarını ziyaret edebilirsiniz. Nusret Mayın Gemisini ziyaret ederek Çanakkale ruhunu müşahede edebilirsiniz. Berdan nehri ve Tarsus şelalesinde suyun musikisine kulak verin. Bu kadar ziyaret sizi acıktıracaktır, şöyle güzel bir humus yemeğini Tarsus´a mahsus mamül ve kerebiç tatlısıyla taçlandırabilirsiniz. Meyve isterseniz tavsiyemiz Tarsus beyazı üzümü?

Mersindesiniz, Türkiye´nin en büyük camilerinden birisi olan Mudad Camiinde. Şöyle masmavi denize nazır bir yerde leziz bir tantuni ve üstüne cezerye de hiç fena olmaz. Mersin´in denizi kadar yaylaları da muhteşemdir. Yani denizimiz derindir, yaylalarımız serindir.

300 km´lik masmavi yolculuğa hazır mısınız? Öyleyse haydi Bismillah. Gözünüzü ve gönlünüzü açacak muhteşem seyahate hoş geldiniz. Muhteşem seyahatinizin ilk durağı Erdemli; bu ilçemizin ismi gibi kendisi de şirin. Size lazım olan C vitaminini ismiyle müsemma Limonlu beldesinden ziyadesiyle temin edebilirsiniz. Daha fazla portakal, limon ve mandalina için bagajınızın geniş olması menfaatiniz icabıdır. İstanbul´un Kız Kulesi varsa Silifke´nin de Kız Kalesi var. Silifke´ye girişte hemen solda görmeden geçmeyin. Silifke´de cenneti de cehennemi de görebilirsiniz. Çilek ve yoğurdun lezzetine de erebilirsiniz. Taşucu´ndan denizi bir seyredin, Göksu ırmağı kenarında Silifke oyun havalarını dinleyin, dinlenin. Silifke´ye komşu bir ilçe var orada herkes Mut´lu. Musa Eroğlu türküleri eşliğinde kayısının tadına varmak size tarifsiz bir keyif verecektir. Akdeniz sıcağında epey dolaştınız, yoruldunuz, terlediniz haydi doğru Mersin´in serin yaylası Gülnar´a. Hz. Zeynel Abidin´in ve Gülnar hatunun kabri burada. Önce Kayrak´ta leziz bir kavurma final Çınaraltı´nda tavşankanı çay. Anay pazarında Cuma namazı da anlatılmaz yaşanır. Gülnar´dan üzüm, elma, nar ve pekmez yemeden ayrılmayın. Yolcu yolunda gerek diyorsanız menziliniz Aydıncık. Şayet yerin dibini merak ediyorsanız dünyanın en derin mağaralarından birisi olan Aynalıgöl mağarası ziyarete hazır. Yeşilmavi ödüllü Aydıncık sahilinde Akdeniz´in sıcak kollarında kulaç atmak acayip keyifli. Şayet çelik gibi bir suyla soğuk duş almak isterseniz Torosların bağrından Akdeniz´e çağlayan soğuk su şelalesine bekleriz. ?Buralarda ne kadar da çok sera var? diyorsunuz, haklısınız. Burada sera demek ekmek teknesi demek. Yola revan olmak istiyorsanız size ?Anamur yolları kayrak çakıllı türküsü? eşlik edecek. Sağınızda dağ, solunuzda deniz. Biraz mola verip, tabiatın sesini dinleyin isterseniz. Yol kenarında sıcak bir sıkma ve Yörük ayranı keyfinize keyif katacaktır.

Mersin seyahatinizin son durağında varacağınız yer ikisini bir arada temaşa edebileceğiniz Bozyazı ve Anamur ilçeleri. Önce Mamure Kalesinden doyumsuz bir Anamur ve Akdeniz seyri, sonra Anamur iskelesinde batırık ve çay keyfi. Çayınız Anamur çayı olsun Torosların çam kokulu havası içinize dolsun. Şimdi dinlenme ve demlenme vakti; dinlenmeniz için size Anamur muzu ikram edelim, demlenmeniz için Tarsus´tan Anamur´a gerçekleştirdiğiniz bu seyahati hatırlamanız yetecektir.

Tamam, teknoloji çıktı mertlik bozuldu dünya tersine gidiyor iyisi mi siz buyurun Mersin´e gidin.

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR