Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


F. Yılmaz ALTUNÖZ


Değişim, Bir İklim Sonucu Olacaktır

Islah, ihya ve değişim; Kabe´nin varlık nedenidir.


Kabe´nin inşası bir değişim merkezinin inşasıdır. Bu değişim tarihsel olduğu kadar kıyamete kadar varlığını sürdürecek küresel bir değişimin kodlarını taşımaktadır. Islah, ihya ve değişim; Kabe´nin varlık nedenidir. Umre ve Haccın varlığı ve sürekliliği Hz. İbrahim´in mucizesidir. O davete icabet edenler İbrahim´in sesine ve eylem biçimine onay verenlerdir.

Safa ile Merve tepeleri ve ikisi arasında Hacer´in direnişi. Hacer´in tevekkül anlayışının görselleşmesidir. Çöle, çevreye ve kumlara iradesini teslim etmeyen Hacer; mutlak iradeden aldığı bilinç ile mücadele eksenli bir dünyanın olmazsa olmazlığının temelini atıyordu.

Mekke yeniden ihya olacaktı. İhyanın aktörleri; önceleri bir kadın, bir çocuk sonra onlara katılan bir baba. Yani Hacer, İsmail ve İbrahim. Hacer; tevekkül eksenli direnişin, İsmail teslimiyetin ve İbrahim ?bi kalbin selim? rolünü üstlenerek değişimin öncüleri.   

İhram giyen bir müslüman değişim, dönüşüm, ihya ve islah hareketinin bir üyesi olduğunun farkındadır. İhramı giymesi ve niyet etmesi ile birlikte, kalbinin derinliklerinden, zihin dünyasından gelen ve dillerinden dökülen ?Lebbeyk Allahümme Lebbeyk...? tehlilleri yani cümleleri; onun (umreci) neye talip olduğunun bir işaretidir. Bu bir ilandır, bu bir bildiridir, bu bir deklarasyondur; doğduğu yerlere, ülkesine ve kıtalara.

İbrahim ve ailesinin öncülüğünde; son nebi (sav) sözlü ve fiili duruşuyla çağlara evet çağlara ?Buyur, Allah´ım buyur. Buyur senin ortağın yoktur, buyur. Hamd sanadır, nimet senindir ve mülk sana aittir. Senin eşin, benzerin ortağın yoktur.? Çağırısıdır.

Bir esnaf olarak, bir memur olarak, bir asker olarak, bir bürokrat olarak, bir yazar olarak, bir işci olarak yani; ne yapması gerektiğinin farkında bir kul olarak; İbrahimin açtığı yolda bir nefer olmak. Değişim, ıslah ve ihya hareketinin bir mensubu olmak; işte Kabe´nin umrecilere üflediği şey...

Değişim bir iklim sonucu olacaktır. Nasıl ki yağmurun yağması için bileşenlere ihtiyacı varsa, değişim de bileşenlere ihtyaç duyar. Bu iklimin unsurları; Allah, Kitap, Peygamber ve insandır. Vaadinde duran mutlak bir irade; Allah. Tarihin tüm toplumsal olayların kodlarını/şifrelerini taşıyan; Kitap. Mutlak iradenin elçisi engüzel örnek; Peygamber. Kendisinden olması gereken bir rol model beklenen; insan.   

Tarih değişimin fotoğrafını böyle çekiyor. Ve bu fotoğraf karesinde yer almak isteyenlere rehberlik ediyor. Pasif ve edilgen bir ruhun; tavafın pro-aktif hareketliliğinden nasibini almasının mümkün olamayacağını söylüyor. Nefsin ve şöhretin zincirlerinden kurtulamayanların; Hacer´in özgürlük koşuşunda yer alamayacaklarını söylüyor; tarih.

Tüm değişimler bilinç eyleminin ürünüdürler. Bilinç bilginin eyleme dönüşmüş halidir. Kabe bilinç merkezidir.      

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR