Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Necip CENGİL


Bizden Değilsen Gelme

Peygamber Mekke´ye girdiğinde, Kâbe´nin anahtarını, Müslüman olmadığı halde, işini iyi yaptığı için eski bakıcısından almadı. Bunu yapan peygamber, Müslüman olduğunu söylediği halde, pazarda insanları aldatan kişiye ?bizden değil? dedi.


Aklım erdi ereli bu lafı çok duyarım; bizden biri!

Sonra bürokrasi ve siyasi kademeler için kişi aranırken, bazı ağızlar şunu telaffuz eder oldu: Bizden değil, olmaz!

Bunlar yetmezmiş gibi bir de şirketlerden bahsedilir oldu: Şirketi kurmuşlar, kendi aralarında vurup döndürüyorlar, bizden değil dedikleri kim varsa, hiçbir göreve yanaştırmıyorlar!

Yakın zamanda bir grup için şöyle denmişti: Bir kuruma wc sorumlusu seçerken bile (görevi küçümseme anlamında söylemiyorum, zira temizlik sağlıktır) bizden değilse almayın, diyorlardı.

Bazı illerde o şehre, diyelim ki elli yıl önce yerleşmiş ama köken olarak başka vilayetten gelmiş kişiler kast edilerek; bizden değil, bizi yöneten buranın yerlisi olmalı, dediklerini kulaklarımla duydum! Oysa sosyolojik olarak, bir kişi bir şehirde en az altı yıl kalmışsa oralıdır. Yaşadığı şehri tanımıyorsa, insanıyla iç içe değilse, sorunları hakkında zorlama bilgiler dışında bir bilgiye sahip değilse, isterse yüz yıldır orada olsun, oralı değildir. Kaldı ki, kurtuluş savaşı veya daha önce zorunlu muhacir olan vatandaşlar var, şimdi onlara mesela ?git Varna veya Selanik´e ya da Gümilcine´ye başkan ol mu? diyecekler?

Doğrusu şu ?bizden, bizden değil? gibi ifadeler epeydir yoruyor beni!

?Sen Malatyalı, Bursalı, İzmirli değilsin baban ellibeş yıl önce Elazığ´dan veya Adıyaman´dan ya da Muş´tan, Sivas´tan gelmiş? Yani ?sen bizden değilsin? o halde bu şehre belediye başkanı olamazsın, vekil seçilemezsin. Öne çıkarsın, şehrin yerlilerinin önünü kesersin? Buna müsaade edilmemeli!?

Vay be, ne tespit değil mi?

Bu ilme, bu bakışa, bu söze şapka çıkarılır!

?Tek yerli başkan adayı!?

Haydin hep birlikte alkışlayalım.

Kardeşim adamcağız yıllardır, bütün enerjisini, birikimini yaşadığı şehre harcıyor, yetmez mi? Adam ehil mi değil mi, ona bakın! Yok, buna bakmaya gerek yok, kendi ?yerlilik kıstaslarına? uymuyorsa dışlanmalı, diyorlar.

Yapılan açıkça bölgecilik anlamında ayrımcılıktır ve kim yapıyorsa bu şehrin, bu ülkenin iyiliğine yapmıyor! Bu kötü ayar, partileri, dernekleri, sivil örgütleri iş göremez noktaya götürüyor!

Diğer taraftan ?iyi araştırın, bizden olmayanı hiçbir yere yaklaştırmayın, biz bu yerlere gelene kadar ne emekler harcadık, kimseye kaptıramayız? mantığı mı desem, mantıksızlığı mı desem, o şey var!

Bizden ne demek, bizden değil ne demek?

Öncelikle her şeyde ?ben? diyen kişiyi iyi tespit etmek lazım! Biz diyemeyen ve hep ben diyen hataya açıktır.

Biz kimiz?

Kim bizden?

İnsan olan, insan kalmak ve iyilerden olmak için uğraşan, yalan, aşağılama, iftira, kabalık, kibirlenme, aldatma bilmeyen, kendi kendisini sevmekten gözleri körelmeyen ve diğer insanlar üzerinde tanrılaşmak isteği olmayan, bir kesime değil toplumun tamamına hizmet ettiğini ispatlayan, kayırmayla değil ehliyet ve liyakatle iş gören, gördüren herkes bizdendir.

İşin özü budur!

Peygamber Mekke´ye girdiğinde, Kâbe´nin anahtarını, Müslüman olmadığı halde, işini iyi yaptığı için eski bakıcısından almadı. Bunu yapan peygamber, Müslüman olduğunu söylediği halde, pazarda insanları aldatan kişiye ?bizden değil? dedi.

Ortaya çıkmış, türedi ?bizden, bizden değil? söylemleriyle iş yürütenlere duyurulur!

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Abdullah Demir
7.12.2018 08:29:36
Tebrikler. Müslümanca bakış. Allah razı olsun.

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR