Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Seyit Ahmet UZUN


BAYRAM İNTİHAR VE KATLİAM

Ne Trump, ne dolar, ne kriz hiçbiri bize, kendimizin verdiği zararı veremez.


BAYRAM İNTİHAR VE KATLİAM

Dokuz günlük savaş tatili sonucu güzel ülkemde 142 kişi öldü 524 kişi ise yaralandı.

Bunu savaş tatili olarak neden değerlendirdiğim sanıyorum anlaşılmıştır. Bu yazıyı hazırlarken Erzincan da gerçekleşen kazada yedi insanımızın daha öldüğü ve üçünün de yaralandığı haberi son dakika olarak haber sitelerine düştü.

Ne Trump, ne dolar, ne kriz hiçbiri bize, kendimizin verdiği zararı veremez.

Yemen de, Filistin de, Suriye de ve diğer savaşın olduğu yerlerde bu kadar günde bu kadar ölümün ve yaralının olduğunu görmüyoruz.

Bu nedir?

İnsan içindeki canavarı dizginleyemedikten sonra yapacak hiçbir şey yok. İnsan yola çıkmadan önce sevdiklerine kavuşacağı yolu sevgiyle, sağduyuyla, sabırla ve hepsinden önemlisi kurallara uyarak geçmesi gerektiğine kendisini ikna etmeli.

Şu kadar yolu şu saatte aldım. Çok hızlı gelmiş vatandaş.

Ecel, aceleyle kardeştir.

Acele giden ecele gider, sadece kendisi değil aynı zamanda yaptığı hatalarla karşısındakileri de ecele götürür.

Düşünün bu bayram savaşında nice çocuklar yetim/ailesiz kaldı. İnsanlar yakınları için gözyaşı döktü.

İntihar bir insanın kendisini isteyerek öldürme girişimidir. İşte hatalı sollama, aşırı hız, alkol, dikkatsizlik gibi nedenlerle kendimizi trafikte ölüme sürüklememiz intihardır. Efendimizin (as) bu husustaki sözü ne kadar değerlidir değil mi? Kişi intihar ettiği şey ile cehennemde cezalandırılır.

?Kim kendisini dağdan atarak intihar ederse o cehennemlik olur. Orada ebedi olarak kendini dağdan atar. Kim zehir içerek intihar ederse, cehennem ateşinin içinde elinde zehir olduğu halde ebedi olarak ondan içer. Kim de kendisine demir saplayarak intihar ederse, cehennemde ebedi olarak o demiri karnına saplar.?[1]

Bir başka rivayette ise alemlere rahmet olan Hz. Muhammed (sav) intihar eden insanın cenaze namazını kılmak istemediğini dile getirmektedir.[2]

Anlık şehvetler insanı cehennem çukuruna sürüklemektedir. Hız şehveti trafikte insanı iblisin dostu yapmaktadır. Nasıl ki cinsel arzuları tatminde de meşru çizgiden çıktığımızda şehvetimiz bizi iblisin dostu yapmaktaysa trafikte de öyledir.  Bu olayın bizimle ilgili boyutuydu. Bir de diğer insanlarla ilgili boyutu var.

Bir insanı kasten öldürmek insanı ebedi cehennemlik yapmaktadır.

"Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası, içinde ebedi kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, lânet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır."(Nisa, 4/93) 

Trafikte başka insanların canını tehlikeye atarak onların ölümüne neden olmak büyük bir günahtır. Tabi bu sadece trafikte değil her ne şekilde olursa olsun insan canına kast etmek Allah´ın hoşlanmadığı büyük günahlardandır.

Kendi canını sevmiyorsan bari canlarını seven insanları tehlikeye atma.

Kendi sevdiklerini düşünmüyorsan bari sevdiklerine gidenlerin canını tehlikeye atma.

Dünyanı düşünmüyorsan bari ahiretini düşün, ebedi cehennemin seni beklemekte olduğunu unutma!

 

 

 

 

 

 



[1] Buhari/Tıp- Müslim/İman- Tirmizi/Tıp- Nesai/Cenaiz- Ebu Davud/Tıp

[2] Ebu Davud/Cenaiz

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR