Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Necip CENGİL


BARIŞ HAYIRLIDIR

Bazılarının kullandığı dil ile ortaya çıkan halde olduğu gibi mesele Türk, Kürt, Arap meselesi değil bölgenin istikrara kavuşmasıdır...


Kitabın ifadesidir bu; hayırlı olan barıştır?

Barıştan bahsederken, ortada bir kavganın, çatışma halinin, uyuşmazlığın olduğunu da kabul etmiş oluruz.

Evet, ortada bir çatışma, uyuşmazlık hali var.

Kimin eli kimin cebinde belli değil.

Milyonlarca Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda kalmış. Evlerini, eşyalarını, hatta zahiresini, hayvanlarını hepsini geride bırakıp çıkmışlar. Geri gidecek misiniz diye sorulduğunda, inşallah diyorlar. Yalnız bir yandan da yaşanan istikrarsızlık nedeniyle, nereden geleceği belli olmayan bir bombanın, merminin hedefi olmak da istemiyorlar ve yaşanabilir bir ortamın sağlanmasını umuyorlar. Bu sağlanırsa niye gitmeyelim, diyorlar.

İyi de istikrarı kim sağlayacak, nasıl sağlanacak?

Neredeyse her kasaba bir başka gücün elinde ve müdahil devletlerin oraya sürdükleri kuvvetler de istikrarı sağlamaktan uzak, daha çok stratejik kazanımlar peşinde koşuyorlar.

Bir el değmeli, bu el sadece stratejik hedeflerle meşgul olmamalı, yaşanabilir alanların tesis edilmesine hizmet etmeli, yara sarmalı?

Umut bu, beklenti bu!

Ülke olarak, Afrin operasyonunu konuşuyoruz.

Elbette Türkiye´nin de stratejik hesapları var. Bodoslama bir operasyon yapılmıyor. Muhakkak ki en ince ayrıntılar konuşulmuştur. Bölgesel istikrar için atılması gereken adımlar masaya yatırılmıştır. Müdahil devletlerin hepsi ile konuşulmuştur. Zannımca, devam edecek istikrarsızlığın, ülke olarak bize yansımaları hesaplanmıştır. Fakat en mühimi, bütün unsurlarıyla bir halkın yaşam alanlarının iyileştirilmesi, birlikte yaşamalarını kolaylaştıracak adımların atılmasıdır.

Kolay iş değil, riskleri fazla, her kafadan bir ses çıkacak, belki masum insanlar da zarar görecek lakin beklemek de çözüm olmayacak.

Bireylerin çatışma hali kan davalarına yol açar, devletlerin müdahalesi kimi zaman hesapları koyulaştırır, kimi zaman kolaylaştırır, kimi yerde yutkunmalarla meseleye çözüm aranır fakat sorun çözümsüzlüğe terk edilmez.  Çözümsüzlüğe terk edilen her sorun kartopu etkisiyle yeni sorunları beraberinde getirir. Yanlış çözüm yolları da aynı etkiye yol açar. Önemli olan teşhiste ve çözümde isabettir. Bu nedenle bazı kararlar, kılı kırk yararak alınır.

Vatandaş ve birey olarak duamız, isabetli kararların alınması ve doğru çözüm yollarının uygulanıyor olmasıdır. Yine birey olarak tavrımız, devlet aklının devreye girdiği çözüm arayışlarında, ülke bütünlüğü açısından, birbirimizi ötekileştirmeden konuşabilmek şeklinde olmalıdır. Sosyal medya üzerinde, bazen işin şirazesi kaçırılıyor, çok düşünülerek değil tepkisel duygusallıkla hareket ediliyor. Oysa devlet aklı isabet etmese bile döner diğer akılla buluşur, isabetsiz davranan vatandaş ötekini kırdığıyla kalır. Bazen duygusal çöküşlere yol açar.

Müdahale çözüm müdür, barış daha hayırlı değil midir?

Barış elbette hayırlıdır ancak kimi müdahaleler olmasa kalıcı barışı tesis etmek başka bahara kalabilir...

Bazılarının kullandığı dil ile ortaya çıkan halde olduğu gibi mesele Türk, Kürt, Arap meselesi değil bölgenin istikrara kavuşmasıdır...

Devlet aklı ile operasyon yapılır, biz yorumlarız... Yorumlarken kaçınmamız gereken; meseleyi kavmi incitmelerden uzak durarak ele almaktır.

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR