Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Aziz DARICI


Bakış Açılarımız -3

Genç kuşağın ayartıcı benliklere kanmaması için hakiki bir bakış açısına bu zamanlarda çok ihtiyacı var. Sanal ortamlar bakış ayarlaması yapıyor.


Bu yazımızda hakiki gerçekliğe değineceğiz. Evrensel ve kadim tek gerçeklik olan hakiki gerçeklik, Allah´ın yeryüzünde yaşayan insanlara rehber olsun diye gönderilen vahiy ve vahyin değişmez prensiplerinin bakış açımıza nasıl yansıdığı önemli bir konu olsa gerek.

Hakiki gerçeklik; ?Ey iman edenler, eğer siz Allah´a (Allah adına İslam´a ve Müslümanlara) yardım ederseniz, O da size yardım eder ve sizin ayaklarınızı sağlamlaştırır? (Muhammed Suresi-7) ayetinde belirttiği gibi ?Dosdoğru Yol? üzerinde olan insanların karşılaşacağı hakikatlerdir. Yönünü kıbleye çeviren insan elbette ki ?Hacc?daki işaretleri görür, göremediğini Allah yardımı ile görebilecek bir bakış açısına sahip olur. Allah ihlaslı kullarına bu vaatte bulunmuş. Kıblesi Allah´ın kıblesinin tersine, herhangi bir nesne-olgu-kişiye ise o yolda karşılaşacağı işaretler farklı olacak; bunun sonucunda bakış açısı elbette farklı olacaktır. Bakar ama göremez, duyar ama anlayamaz, bilir ama iman edemez? Cennete giden insanın yol arkadaşları, yolculuk malzemesi, yolculuk azığı farklıdır. Kullandığı dil üslup farklıdır. Rehberi hakiki olduğundan Allah´ın bak dediği yönde ilerler. Gözler geriye dönüp, batıl  yolunun yolcularına dönmediği gibi herhangi bir pişmanlıkta duymaz. Baksa bile kendi yolunun kıymetini tasdik-ikrar-imanı tazelemek için bakar, ibret alarak ders çıkarmaya çalışır.

Hakiki bakış açısında küstahlık yoktur. Her şeyi görüyorum-biliyorum-duyuyorum gibi haddini bilmez sözlere kanmaz. Bu basireti-feraseti bağışlayan Allah´a sürekli ?Emhamdülilhah? demek vardır. Eğer O ?De ki: ?Ne dersiniz? Allah, üzerinize geceyi kıyamete kadar sürekli kılsaydı, Allah´tan başka hangi ilâh size bir aydınlık getirir? Hâlâ duymayacak mısınız?? (Kasas-71) ayetinde olduğu gibi başka rehberler edinsek, Allah´tan başka kim bizleri cennetine ulaştırırdı, ayetinin anlamını idrak etmiştir.

Bu yaşadığımız süreçler, bakış açılarımızın hayata bıraktığı izlerdir. Kimse bu tanımlamanın dışında değildir. Kişilerin bakış açısı bilgisini-amelini-imanını etkileyen en önemli faktördür. İnsanın yüzü neye dönükse kaderi de ona doğru yürür. Algıların dünyasında, aldatıcı bilgilerle aldatıcı bir bakış açısı, insan hayatını aldatıcı bir kadere dönüşür. Gerçeklik bakış açısında kısmi doğrularla, kısmi bilgilerle, düşe kalka bir yol alınır. Düşünce ve bakış açılarınız değişkenlik gösterebilir. Konjonktürel tavırlar-davranışlar daha çok yaşanır. Algı bakış açısına göre daha iyi olmakla beraber, ayartıcı ortamlardan etkilenen bir bakış açısıdır. Çünkü yönlendirilmeye  müsaittir. Hakiki bakış açısı ise tüm gönderilmiş peygamberlerin vahiyle bakan, bakış açısıdır. Hayata bırakılmış kalıcı ve silinmez izler taşır. Zaman ve mekâna göre değişmeyen, ayartıcı ortamlardan etkilenmeyen, konjonktürel davranmayan bakış açısıdır. ?Ey iman edenler! Şayet Allah`dan korkar ve sakınırsanız, o size bir Furkan (ince bir anlayış) verir.? (Enfal, 29)  Hep hak olanı görür. Göremediğinde ısrar etmez, görünce de hakkını teslim eder. Mazlumundan yana bakar, zalime ?haşin bakar?? Çünkü Hz. Resulullah buyuruyor ?Müminin ferasetinden sakının!. Çünkü o Allah´ın nuruyla bakar.? (Tirmizi)

Genç kuşağın ayartıcı benliklere kanmaması için hakiki bir bakış açısına bu zamanlarda çok ihtiyacı var. Sanal ortamlar bakış ayarlaması yapıyor. Süsleme sanatlarını ustalılıkla kullanıyor. Kötülükleri cazibeli gösteriyor. İnsanları İslam´ın etkisinden kurtarmak için her türlü fitneye başvuruyor. Gençlerin düşünmemesi için sürekli kötü amaçlı ama iyi kamufle edilmiş  uyarıcılar gönderiyor. Bazen  yanı başımızda duran kötülüğü ancak maskesi düşünce anlıyoruz. Maskesi düşmeden maske ile dolaşanları görebilme feraset ve basireti Allah hepimize nasip etsin.

Yoksa bakan körlerden oluruz. Bakarsınız ama göremezsiniz?

Allah feraset ve basiret nasip etsin? Vesselam?

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR