Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ZAMAN NİTELİK ZAMANI

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, medya mensupları ile bir araya geldi, yeni döneme ilişkin yol haritası hakkında ipuçları verdi?

ZAMAN NİTELİK ZAMANI

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, medya mensupları ile Ankara Palas´ta kahvaltıda bir araya geldi. Yeni dönemin eğitim felsefesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Selçuk, nasıl bir vizyon çizeceklerine ve yol haritasında neler olacağına ilişkin de ipuçları verdi. İnsan merkezli bir eğitim modelinden söz eden Selçuk, eğitim camiasının kendisinden kısa sürede bir beklenti içinde olmamasının altını çizerek, ?süperman´ olmadığını da birkaç kez vurguladı.

ORTAK DİL VURGUSU

Bütün medya gruplarından gazetecilerin davet edildiği programda Bakan Selçuk, özellikle ortak dil vurgusunun altını çizdi. Medya ile ortak bir dili yakalamanın zorunluluğuna değinen Selçuk, bütünsel olarak medya ile ortak bir dil geliştirmeyi amaçladıklarını da dile getirdi.

ZAMAN NİTELİK ZAMANI

Selçuk, daha önce de MEB´de görev yaptığı yılları anımsatarak o günlerden bugüne özellikle derslik konusunda ve eğitimin temel sorunları olan niceliksel sorunların bugün büyük ölçüde azaltıldığını söyleyerek, yeni dönemin eğitimdeki ruhunu özetledi. Selçuk, ?Bugüne kadar bir şey yapılmamışsa zamanı gelmemiştir? diyerek, ?Temel bazı meseleler, yapısal sorunlar büyük ölçüde halledilmiş. Zaman nitelik zamanı. Şimdi nitelikle ilgilenmek zorundayız. Kaliteyi belirleyen şey niteliktir? dedi.

SINAV TEMELLİ SİSTEM EĞİTİMİ KİLİTLEDİ

Eğitim sisteminin yıllardır vazgeçilmezi haline getirilen sınav sistemleri ile ilgili de farklı bir vizyon çizen Bakan Selçuk, sınav sistemlerinin bundan sonra devam edeceğini ancak içerik olarak kaygıları azaltacak bir uygulama üzerinde çalışacaklarını da kaydetti. ?Sınav temelli sistem eğitimi kilitledi? ifadesini de kullanan Selçuk, eğitimi bir millet ülküsü haline dönüştürmenin gayretini göstereceklerini de dile getirdi.

3 YILLIK EYLEM PLANI HAZIRLIYORUZ

Selçuk, eğitim sistemindeki uygulamalara ilişkin ciddi bir çalışma içinde olduklarını ifade ederek, yol haritasına ilişkin iki üç ay içinde 3 yıllık bir plan, program açıklayacaklarını da kamuoyuna açıkladı. Selçuk, ?Aslında bizim 3 yıllık dediğimiz yapı bu toplumun aceleciyle ilgili bir takvim politikası ortaya koymakla ilgili. Bu böyle bir şey yoksa bizim çocuklarımız ilkokula başlayan çocuklarımız 2040 yılında iş hayatına başlayacak. Bu aslında 2040´ların dünyası için bir hazırlık? dedi.

EŞİT DEĞİL, ADALETLİ BİR SİSTEM ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Bakan Selçuk, eğitim sisteminin her yere ulaşması için ilk defa farklı bir perspektifi de ortaya koydu. Yıllardır eğitimde kullanılan dil olan ?eşitlik´ kavramına yeni bir boyut getiren Selçuk, ?Temel kavramımız adalet, şiarımız adalet. Dezavantajlı çocukların eşitliğe değil, adalete ihtiyacı var. Dezavantajlı çocuklar önceliğimiz olacak? ifadesini kullandı.

OYUNUN ORTASINDA KURAL DEĞİŞMEYECEK

Birkaç yılda bir değiştirilen sınav sistemlerinin yeniden değişip değişmeyeceğine ilişkin ise Selçuk, ?Hiçbir öğrencimiz, hiçbir velimiz sürprizle karşılaşmayacak. Oyunun ortasında kural değiştirmeyeceğiz. Elbette hatamız olacak ama ilke olarak böyle bir yaklaşımımız olduğunu söyleyebilirim. Adaleti şiar edineceğiz? diye konuştu.

BAKAN DEĞİL, GÖREN OLACAĞIZ

MEB Bakanı Ziya Selçuk, ayrıca sorunları anlatırken, ?Eğitimsel kavramlar konusunda eşitliği ikinci planda tuttum, ana planda tuttuğum şey adalettir. Ben bakan olmaya çalışmayacağım, gören olmaya çalışacağım? şeklinde konuştu.

PERFORMANS SİSTEMİNİ KALDIRIYORUZ

Önceki dönemde büyük tartışmalar altında öğretmenlere dönük getirilen performans sistemine ilişkin de bir müjde veren Selçuk,  ?Öğretmen performansıyla ilgili ilan edilen şeyin işlevsel olduğunu düşünmüyorum ve böyle bir şeyi bakanlık olarak uygulamayacağız.? dedi. Selçuk, sözleşmeli personelin özür atamalarına ilişkin de yeni bir düzenleme getireceklerini kaydederek, sözleşmeli öğretmenlere sağlık özrü atamasında kolaylık yapacaklarını açıkladı.

DİPLOMALI DEĞİL, VASIFLI BİREYLER

?Bir beceri ekosistemi nasıl oluşturulur, bunu çok iyi biliyoruz? diyen Selçuk, diplomalı işsizler konusunda da yeni bir ufuk çizdi. Selçuk, ?Gerçekten şeffaf olmayı çok arzuluyoruz. Gizlemek çocukların hayrına değil. Mutabakat çok önemli, herkesi dinleyeceğiz. Diploma temelli değil, vasıf temelli bir anlayışla gideceğiz. 360 derece bir bakanlık göreceksiniz, bunu zamanla göreceksiniz? dedi.

 

 

 



Anahtar Kelimeler: ZAMAN NİTELİK ZAMANI

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER