Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

´Yüzyılın Anlaşması´ ertelendi

ABD´nin İsrail Büyükelçisi Friedman, ABD Başkanı Donald Trump tarafından ilan edilmesi beklenen ve ?Yüzyılın Anlaşması? projesi olarak bilinen ?Orta Doğu Barış Planı´nın? ertelendiğini açıkladı.

´Yüzyılın Anlaşması´ ertelendi

İsrail´de Jerusalem Post gazetesine göre, ABD´nin Tel Aviv Büyükelçisi David Friedman, Trump´ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton´un İsrail´e düzenlediği ziyaret sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Büyükelçi Friedman, "Trump´ın barış planı (İsrail-Filistin) şubat ayında açıklanmayacak ve birkaç ay sonraya ertelendi." dedi.

Planın ertelenmesi kararının İsrail´de yaklaşan seçimlere bağlı olduğunu belirten Friedman, bir diğer sebebin de Filistin yönetiminin de ABD´nin bu planını reddetmesi olduğunu vurguladı.

İsrail istihbarat kaynaklarına yakın olduğu iddia edilen Debka haber sitesi geçen çarşamba günü, Trump´ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu´nun seçimlerde kazanması için söz konusu ?barış planını? şubat ya da mart ayında açıklayacağını öne sürmüştü.

ABD Başkanı Trump´ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, ABD´nin Suriye´den çekilmesi konusunda koordinasyon görüşmeleri yapmak üzere dün akşam İsrail´e gelmişti.

Yüzyılın Anlaşması

Trump´ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır´ın da destek verdiği belirtilen "Yüzyılın Anlaşması" planının, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü ya da planın Kudüs´ün tamamının İsrail´e bırakılması ve Batı Şeria´daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine olan maddeler içerdiği belirtiliyor.

İsrail tarafından yerlerinden edilen 6 milyona yakın Filistinli mültecinin geri dönüş hakkı konusuna yer verilmediği dile getirilen planda, Filistin tarafına birtakım maddi yardımlar ile Kudüs´ün kenar mahallelerinden birinin başkent olarak önerildiği de ifade ediliyor.

Trump´ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, "??Yüzyılın Anlaşması" planını görüşmek üzere Haziran 2018´de Orta Doğu turuna çıkmış, Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve İsrail´i ziyaret etmiş ancak Filistinli yetkililerle herhangi bir görüşme yapmamıştı.

İsrail´in HaYom gazetesi, "Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Ürdün liderlerinin, Kushner´e Yüzyılın Anlaşması planına destek verdiklerini açıkladıklarını" duyurmuştu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD Başkanı Trump´ın Aralık 2017´deki Kudüs kararından sonra ABD´nin İsrail-Filistin sorununda ara buluculuk rolünü kaybettiğini ve ABD´li hiçbir yetkiliyle görüşmeyeceğini açıklamıştı.

FKÖ Genel Sekreteri ve Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat da "Kushner ve Greenblatt´ın Orta Doğu turunun Batı Şeria´da siyasi rejimi değiştirme ve Filistin yönetimini devirme girişiminin tanıtımı" olduğunu ifade etmişti.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri de daha önce AA´ya yaptığı açıklamada, ABD´nin Yüzyılın Anlaşması planının; İsrail´i bölgede meşrulaştırmayı, Arap ülkeleriyle normalleşmesini ve Filistin davasının tasfiyesini amaçladığını belirtmişti.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail´in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014´te durmuştu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER