Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yetkin Düşünce´de Tanrı Sorunu

Mustafa TEKİN(*)

Yetkin Düşünce´de Tanrı Sorunu

Türkiye´ye 2018 yılında damgasını vuran tartışmalardan birisi de ?deizm? konusu oldu. Fakat tartışılma biçimi çok ilginç gerçekleşti. Aslında yaygın olarak deizm kavramı zikredildi ancak onunla mütenasip bir araştırma veya veri ortaya konulamadı. Dolayısıyla bir söylem düzeyinde içerikleri yoklanmadan tartışıldı bazı çevrelerde. Hatta ciddi olarak tartışıldığını bir söylemek zor.

Biraz da sekülerleşme sürecinin etkisi, din konusundaki olumsuz örnekler ve Müslüman toplumların dünya ölçeğindeki bazı zafiyetleri, deizm üzerinde konuşulmasını da hızlandıran faktörler oldu. Fakat bu konuda elimizde sağlıklı verilerin olduğunu söyleyemeyiz.

Öte yandan geçenlerde bazı gazetelerde yayımlanan dünya ölçeğinde dindarlık ve ateizm oranları, bize dünya ölçeğinde Tanrı karşısında insanın duruşları noktasında krizlerin olduğunu işaret etmektedir. Dünyada dindarlık ve Tanrı´ya iman istatistiklerine bakarken ateistlerin oranı oldukça dikkat çekici. Buna göre, Çin´in %67´si, Japonya´nın % 29´u, İsveç´in % 18´i, Çekya´nın % 25´i, Belçika´nın % 21´i, Almanya´nın % 14´ü, Güney Kore´nin % 23´ü, Slovenya´nın % 28´i, Fransa´nın % 21´i ateist olarak kaydedilmiş. (Bkz. Sabah Gazetesi) Hatta Hollanda´da kendisini ateist olarak tanımlayanların oranının % 50´yi geçtiği görülüyor. (Bkz. Ntv)

Ocak ayından itibaren ikinci yılına giren Yetkin Düşünce dergisinin 5. Sayısı, aslında tam da bu sebeple Tanrı karşısında insanın farklı tavırları ifade eden deizm, ateizm, agnostisizm konusunu ele alıyor. ?Tanrı´yı Dünyadan Kovmak: Deizm, Ateizm, Agnostisizm? kapak başlığıyla inşallah okuyucularıyla buluşuyor. Özellikle spekülasyon olmayan içerikteki yazılarla karşılaşmaktan okuyucular son derece memnun kalacak diye düşünüyorum. Çünkü yazılar, bir taraftarlıktan ziyade tam da konunun bam teline dokunuyorlar.

Bu bağlamda dergimize benim dışında Esat Arslan, Ahmet Keleş, Yaşar Soyalan, Muhammet Özdemir, Kadir Canatan, Muhammet Çelik, Aydın Topaloğlu, Şaban Ali Düzgün, Vejdi Bilgin, Abbas Pirimoğlu, Mustafa Demirtaş, Atasoy Müftüoğlu konuyla ilgili farklı boyuttaki tartışmalarıyla katkıda bulunmuşlardır.

Deizm, Ateizm ve agnostisizm konusunda dergimizde iki önemli söyleşi yer almaktadır. Bunlardan ilki, Ahmet Arslan beyle gerçekleştirilen söyleşidir ki, nefes almadan okuyacağınızı düşünüyorum. Ayrıca yakınlarda Türkiye´de kurulan Deizm derneğinin başkanı Özcan Pali beyle konu üzerine bir analizle karşılaşacaksınız.

Bu sayıda kültür-sanat bölümünde de bir yazı ve söyleşi var. Yakınlarda gösterime girmiş olan ?Müslüm? filminin analizini Nevin Başaran hanımefendi yapıyor. Bu bölümde de bir söyleşimiz var: Tiyatro ve sanat üzerine olan bu söyleşide işin ustası Ulvi Alacakaptan´ı konuk ediyoruz. Söyleşiyi okurken, tiyatro ve sanata bakıştaki perspektif, Müslümanların bu konuda yaşadığı ikilemler kadar Türkiye´nin son 40 yılına da bir projeksiyon göreceksiniz. Ulvi beyin sevecen ve sanatkarane üslubuyla bezenmiş söyleşiyi zevkle okuyacağınızı düşünüyoruz.  

Yetkin Düşünce Dergisi emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Popülizme prim vermeden evrensel, seviyeli, düşüncenin namusuna önem veren tartışmalarla Türkiye´de önemli bir yer edinmiştir. Okuyucularımızdan ve onların taleplerinden bunu anlayabiliyoruz. Bu bağlamda Türkiye insanı için düşünce bağlamında bir liman işlevi gördüğümüzü düşünüyoruz. Dolayısıyla okuyucularımızın bizi yalnız bırakmaması bizim en büyük mutluluğumuz olacaktır.

Yetkin Düşünce dergisi, tartışma ve analizlere çok büyük önem vermektedir. Bir sonraki sayımızın konusu ?Felsefe, Siyaset ve İlahiyat? konusu üzerine olacaktır. Gerek yayımlanan yazılara eleştiriler, gerekse yeni yazılar için tüm katkılar dergimiz için önemlidir.

deizm ve tanrı ile ilgili görsel sonucu

______________________

(*)Prof. Dr.



Anahtar Kelimeler: Yetkin Düşünce Tanrı Sorunu

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz