Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yeryüzü altüst haldeyse?

Rasim Özdenören- 05.04.2018

Yeryüzü altüst haldeyse?

İsrail´in yıllardan beri Filistin topraklarında işgal faaliyetinde bulunması, Filistinlileri kadın erkek, yaşlı genç, çoluk çocuk demeden öldürmesi, Birleşmiş Milletler´in 200´ün üzerindeki uyarısına rağmen bildiğinden bir parmak geri durmaması karşısında dut yemiş bülbül gibi susanların, Türk ordusunun Afrin´i teröristten arındırması karşısında işgal teranesi eşliğinde uluslararası hukuktan bahsetmeleri, savaşın ve barışın koşullarını anımsamaları ilginç üstü bir olay...

Türkiye Afrin operasyonundan önce diplomasinin bütün gereklerini yerine getirdi.

Bu operasyon dolayımında ilgisi olabilecek herkesle (her devletle) görüşmelerini sürdürdü.

Operasyonun niteliğinin bu mıntıkanın terör unsurlarından arındırma maksadına matuf olduğu hususunda mutabakat sağlandı.

Dahası söz konusu operasyonun Türkiye sınırlarının korunması olduğu hususunda, dolayısıyla ülkenin bölünmez bütünlüğünün teminatıyla ilgili olduğu hususunda görüş birliğine ulaşıldı.

Son tahlilde Türkiye açısından bu operasyon, bir kötülüğün bertaraf edilmesiyle açıklanabilecek diplomasi açısından basit bir olaydır. Bir kötülüğün savuşturulması halidir...

İnsanlardan bir kısmının kötülüğü diğerleri tarafından savuşturulmasaydı yeryüzü fesatla altüst olurdu. Kuranı Kerim´in beyanı şöyle: ?Eğer Allah insanların bir kısmını diğer bir kısmı ile önleyip savmasaydı yeryüzü muhakkak fesada uğrardı.? (Kuran, Bakara: 251, Çantay çevirisi).

Bu Ayetin dipnotunda Hasan Basri Çantay şu açıklamayı getiriyor: ?Bu önleyip savma ya düşmana müdafaa ve icabında taarruz gibi sırf maddi olur yahut o suretten mücerret mahiyette sırf manevi olur. Müslümanlıkta her ikisi bir arada bulunmak lazımdır. İmam Ahmet Bin Hanbeli´n İbni Umer´den rivayet ettiği bir hadisin mealini okuyalım: Resulullah şöyle buyurmuştur: ?Şüphesiz, Allah, salih bir Müslüman sayesinde onun komşularından yüz ailenin belasını def eder (önler).´? (Kuran-ı Hakim ve Meal-i Kerim, Birinci Cilt, s. 70).

Halen yeryüzü altüst haldeyse demek ki insanlar birbirinin kötülüğünü savuşturmayı başaramıyor.

Kötülüklerin kısmen savuşturulduğu yerlerde de kısmi huzurun sağlanmasının yolu açılıyor. Durum budur...



Anahtar Kelimeler: Yeryüzü altüst haldeyse

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz