Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

YERLİ VE MİLLİ ENFLASYON GÖKLERDE

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, katıldığı televizyon programında Eylül ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Bakan Albayrak, ?Beklenmedik bir rakamla karşı karşıya kaldık. Fırsatçılık, stokçuluk ve spekülatif fiyatlama davranı

YERLİ VE MİLLİ ENFLASYON GÖKLERDE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Eylül´de aylık bazda yüzde 6,30, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 10,88 artış gösterdi.

TÜFE, Eylül´de geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 19,37, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,52 yükseldi. Yİ-ÜFE ise Aralık 2017´ye göre yüzde 38,96, geçen yılın Ağustos ayına kıyasla da yüzde 46,15 arttı.

15-yillik-rekor-kirildi-2452-yerli-ve-milli-enflasyon-goklerde-5.jpg?

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi´ne katılan ekonomistlerin Eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,46 olmuştu. Bu ortalamaya göre, bir önceki ay yüzde 17,90 olan yıllık enflasyonun yüzde 21,19´a yükseleceği hesaplanmıştı. Ekonomistlerin 2018 sonu enflasyon beklentisinin ortalaması ise yüzde 21,84 olmuştu.

 

EYLÜL´DE FİYATI DÜŞEN YOK

Ana harcama grupları itibarıyla Eylül´de, aylık bazda en yüksek artış yüzde 11,41 ile ev eşyası grubunda görülürken, ulaştırmada yüzde 9,15, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 7,42, eğlence ve kültürde yüzde 6,62, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 6,40 artış kaydedildi. Eylül´de ana harcama grupları itibarıyla endekste düşüş gösteren grup olmadı. Ana harcama gruplardan alkollü içecekler ve tütün yüzde 0,07 ile en az artış gösteren grup olarak kayıtlarda yer aldı.

EV EŞYASI BAŞI ÇEKİYOR

TÜFE´de yıllık bazda en yüksek artış da yüzde 37,28 ile ev eşyası grubunda görüldü. Bunu yüzde 36,61 ile ulaştırma, yüzde 30,61 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 27,70 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 21,84 ile konut izledi.

ENERJİ 1 AYDA %40 ARTTI

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 5,65, imalat sanayi sektöründe yüzde 9, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 40,21 ve su sektöründe yüzde 0,65 artış olarak kayıtlara geçti.

 

Eylül´de bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, yüzde 40,21 ile elektrik ve gaz, yüzde 16,95 ile ham petrol ve doğalgaz, yüzde 13,74 ile kimyasallar ve kimyasal ürünler olarak gerçekleşti. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre Eylül´de aylık ve yıllık en fazla artış enerjide görüldü.

zam-sampiyonu-domates-(1).jpg?

ZAM ŞAMPİYONU DOMATES

Tüketici fiyatları bazında Eylül´de bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı yüzde 35,30 ile domateste oldu. Fiyat artışında domatesi, yüzde 31,82 ile sivri biber, yüzde 31,36 ile bilgisayar izledi. Eylül´de fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 29,12 ile salça, yüzde 25,45 ile yazım ve çizim kağıtları yer aldı. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 28,53 ile limonda gerçekleşti. Bunu, yüzde 13,46 ile balık, yüzde 11,37 ile havuç, yüzde 10,58 ile elma, yüzde 8,47 ile kuru soğan izledi.

BAKAN ?SUÇLU FIRSATÇILAR? DEDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bir TV kanalında yaptığı açıklamada Eylül ayı enflasyonuyla ilgili olarak ?Beklentilerin üzerinde bir rakamla karşı karşıya kaldık? dedi. Eylül ayının beklentiler açısından en kötü ay olduğunu ve en kötünün geride bırakıldığını savunan Albayrak, ?Haftaya enflasyonla mücadele çerçevesini açıklayacağız. Genel anlamda dengelenme sürecini görmeye başladık. Spekülatif atakların püskürtülmesiyle istikrar ve daha iyi bir değerlendirme süreci başladı? diye konuştu. Albayrak, Ekim ayında bu sürecin çok daha pozitif yönde seyredeceğini iddia ederek, yıl sonuna kadar hedeflere yakın gerçekleşmeler göreceklerine inandıklarını iletti.

15-yillik-rekor-kirildi-2452-yerli-ve-milli-enflasyon-goklerde-2-1538595127.jpg?

ENFLASYONLA MÜCADELE ÇERÇEVESİ

Albayrak şöyle devam etti: ?Enflasyonla mücadele kapsamında paydaşların tamamıyla önden görüşme yapacağız. Haftaya fiyatlama, indirim, sorumluluk alma anlamında taşın altına eline koyma noktasında süreç başlatacağız. Tüm bu davranışlar tüm kesimleri etkiliyor. Hep birlikte mücadele elzem. Fiyatlamayı etkileyen sektörler başta olmak üzere görüşmeleri yapıp haftaya bununla ilgili genel kamuoyu açıklamasıyla bunun topyekün mücadele gerektirdiğini seslendireceğiz.?

 

ALBAYRAK, SAVUNMA SANAYİİ İCRA KOMİTESİNDE YER ALACAK

Savunma Sanayii Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete´de yayımlandı. Söz konusu değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanı da Savunma Sanayii İcra Komitesinde yer alacak.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER