Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

YENİ ASKERLİK SİSTEMİNİN İLK DETAYLARI NETLEŞİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın AKP grup toplantısında dile getirdiği yeni askerlik sistemine ilişkin ilk detaylar netleşiyor. Yeni sistemde askerlik süresi 9 ay olacak.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİNİN İLK DETAYLARI NETLEŞİYOR

Bugünlerde Türkiye´nin gündeminde askerlik var. Bir taraftan bedelli askerlik tartışmaları sürerken, diğer taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın askerlik sistemine yönelik çalışmaları dile getirmesi, yakın tarihte uygulanacak olan değişimlerin habercisi.

Türk halkı, askerlikle karakterize olmuş bir millet olarak öne çıkıyor. Tarihte Orta Asya´dan bu yana savaşçı özellikleriyle öne çıkan Türk milletinin askerliğe verdiği önem, yüzyıllar geçse de yerini koruyor. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti´nin kurulmasından bu yana askerlik kanununda onlarca kez değişiklik uygulandığı göze çarpıyor. Kısacası devletin askerliğe bakış açışı, o günkü şartlara, mevcut duruma ve risklere bağlı olarak değişebiliyor.

Bedelli askerlik düzenlemesinin TBMM´de onaylanması, sayısı tam olarak tespit edilemeyen askerlik yükümlüsünün bu sorumluluğu bedelli olarak yerine getirebilmesinin önünü açtı. Bedelli askerliğe başvuru süresinin 3 ay olarak belirlendiği düzenleme, önceki düzenlemelerde olduğu gibi tek seferlik yürürlülüğe girecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Salı günkü AKP grup toplantısında askerlik sistemine ilişkin çalışma yapılacağına yönelik ifadeleri, buna yönelik beklentileri arttırdı. Türk halkının askerlikle ilişkisinin koparılmasına sıcak bakmadığını ifade eden Erdoğan, "Askerlik sistemini daha köklü bir şekilde ele alacağız" şeklinde bir söylemde bulunmuştu.

askerlik-yeni-sistem.jpg?

Sözcü Gazetesi´nden Emin Özgönül imzalı haberde yeni askerlik sistemine ilişkin detaylar paylaşıldı. Erdoğan´ın bahsettiği çalışmaların başladığını ve buna yönelik bazı detayların netleşmek üzere olduğunu içeren haber, 9 aylık tek tip askerliğin geleceğini içeriyor.

İddialara göre iktidarın "Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda olması, eğitimli insan gücünden daha uzun ve etkin biçimde yararlanılması" amacını taşıdığı düzenlemede askerlik yükümlülüğü taşıyan her Türk vatandaşı, zorunlu olarak 3 aylık temel askerlik eğitimi alacak. 3 aylık eğitimin tamamlanmasının ardından kalan 6 ay, bedelli olarak yapılabilecek.

6 aylık süreçte vatandaşlar, asgari ücret ödeyerek bedelli askerlik yapabilecekler. Askerliğe devam etmek isteyen adaylar ise asgari ücret maaşıyla, askerlik yükümlülüklerini tamamlayabilecekler.

Hazırlık aşamasında olan bu çalışma, profesyonel askerliğe geçiş öncesinde uygulanacak olan bir süreci içeriyor. Çalışma sayesinde bedelli askerliğin gündeme gelmemesi ve eğitimlilerle eğitimsizler arasında bir askerlik süresi farklı kalmaması hedefleniyor. 

 

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER