Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yemen´deki insanî dram

Nedim Odabaş

Yemen´deki insanî dram

Vahşi kapitalizm, çağdaş dünyada insanlığın birbirinden haberdar olmasını engelledi. Batılı adamlar, kendilerinin ve kendi insanlarının refahı için Afrika coğrafyasını sömürdükçe sömürdüler. Bugün Yemen´de kelimelerin tarif edemeyeceği bir biçimde insanlık trajedisi yaşanıyor. Bir yanda, Batılı ülkelerde yaşanan refah plazaları ve barlarda hayvanlar gibi tepişen, çılgınca eğlenen, su gibi içki tüketen, ben merkezciliğin dibini bulmuş bir insanlık? Bir yanda, açlıktan, sefaletten kırılan, bir damla ilaca, bir kaşık çorbaya, bir yudum suya hasret kalmış, ölümle pençeleşen insanlık?

Yemen´de yaşananlar, kelimenin tam anlamıyla izleyenlerin yüreklerini sızlatan cinsten? Açlık, sefalet, fakirlik... Mülteci kamplarında ölüm kol geziyor? Yıllardır, küresel emperyalistlerin her türlü yer altı ve yer üstü zenginliğini sömürdüğü Yemen´de hiçbir günahı olmayan insanlar kamplarda, ölüme terk edilmiş durumda. İnsani yardım kuruluşlarının dağıttığı bir parça un, birkaç gramlık yağla hayatta kalmaya çalışan, sağlıksız koşullarda her an ölümle yüz yüze yaşayan binlerce insan?

 

 

 

Anaların gözlerinde umutsuzluk? Kara gözlü çocukların gözlerinde umutsuzluk... Birbirlerine sarılmış kara gözlü çocukların yüzlerinde bezginlik, bitmişlik, tükenmişlik okunuyor? Hayattan hiçbir beklentisi kalmamış, umutları tükenmiş, kaderlerindeki acı sonlarını bekleyen kara derili insancıklar, sanki bu halleriyle ?vur patlasın, çal oynasın? hayatlarına devam eden insanlığa ?neredesiniz?? diye haykırıyorlar? Hal diliyle, insanlığını unutanlara, gözyaşı ülkesine çağrı yapıyorlar?

Küreselleşmeymiş, globalleşmeymiş, dünyanın küçülmesiymiş, sınırların kalkmasıymış? Bunların hepsi palavra? Küreselleşme, emperyalist sermayenin ülkeleri daha iyi sömürebilmek, ekonomilerin göbeğine sızabilmek için ürettiği sihirli bir kavram sadece?

Sömürge söz konusu olduğunda, paralarını doğurtmak için operasyon gerektiğinde küreselleşme, fakat, kara derili insanlar açlıktan ölürken, hastalıklarla boğuşurken, bir avuç unla karınlarını doyurmaya çalışırken, ?Herkes kendi başının çaresine baksın??

Lanet olsun böyle küreselleşmeye? Lanet olsun böyle sermaye düzenine? Lanet olsun, ?Bana dokunmayan yılan bin yaşasın? Hep ben kazanayım, benim karnım doysun, başkaları açlıktan ölürse ölsün? zihniyetiyle hareket edenlere?

Ne diyordu Üstad Necip Fazıl Kısakürek

?Bu nasıl bir dünya, hikâyesi zor; Mekânı bir satıh, zamanı vehim.

Bütün bir kainat muşamba dekor, Bütün bir insanlık yalana teslim?

Bütün bir insanlık yalana teslim olmuş durumda?

Kara gözlü çocuklar, ölüyor? Kara gözlü çocuklar, ilaç bekliyor? Kara gözlü çocuklar, bir damla su, bir kırıntı ekmek bekliyor? Küresel eşkıyalar ise servetlerinin önemli bölümünü, menfaatlerini arkalayacak sömürge stratejileri üretmeye, silahlanmaya ve savaşa ayırıyor?

Sadece kara gözlü çocuklar değil, insanlık ölüyor?

Nerede Birleşmiş Milletler? Nerede Birleşmiş Milletler´in bu insanlık trajedisinin sona erdirilmesiyle ilgili olarak hazırlayacağı ve harekete geçireceği acil yardım hatları.

Türkiye´de Diyanet İşleri Başkanlığı geçtiğimiz günlerde Yemen´e Sessiz Kalma adıyla bir kampanya başlattı. Temel kuruluş amacı insani yardım olan kuruluşlar da bu trajediye sessiz kalmamak adına kampanyalar yapıyorlar, Yemen´e el uzatmaya çalışıyorlar.

Yeterli mi? Kesinlikle değil? Bu insanlık dramının ortadan kaldırılması için insanlığın harekete geçmesi gerekiyor.



Anahtar Kelimeler: Yemen deki insan dram

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz