Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yazarımız Selvigül Şahin, "Hayallere Değen Resimler" sergisini gezip izlenimlerini bizler için aktardı

"Hayallere Değen Resimler" uluslararası projesi kapsamında, yetim çocukların hayallerini yansıttığı resimlerden oluşan serginin açılışı büyük bir kalabalık ve coşkuyla geçtiğimiz günlerde Ali Emiri Kültür Merkezinde yapıldı

Yazarımız Selvigül Şahin,

"Hayallere Değen Resimler" uluslararası projesi kapsamında, yetim çocukların hayallerini yansıttığı resimlerden oluşan serginin açılışı büyük bir kalabalık ve coşkuyla 20 Kasım Salı günü Ali Emiri Kültür Merkezinde yapıldı.

Yüzyıllardır sanatın evrensel bir seslenişi vardır. İnsanlığı birleştiren, yürekten yüreğe dinmez bir çağıldayan gibi akarak ayrılıkları, yoklukları, acıları bir eyleyen, onaran eşsiz bir dokunuşu vardır. Ve asırlardır bu akış yüreklerde inkişaflar meydana getirerek durmaksızın akar durur. Sanat birleştirir, insanlığı cem eyler, önceki zamanlardan sonraki zamanlara, nice diyarlardan başka diyarlara köprüler kurar. Sonra sanat; dil, din, ırk ayrımına bakmadan evrensel acılar durağında en hassas ve duyarlı sancılarla çöreklenir dünyanın yürek iklimine. İşte bu yürek iklimine ilmek ilmek dokunan resimle, müzikle, edebiyatla, sinema ve tiyatro ile sanatın evrensel seslenişi insanlığı bir eyleyerek aradaki tüm ayrılıkları kaldırabilecek büyük bir güce sahiptir.

Yetim Vakfı´nın gayretleri

İşte bu gücü harekete geçiren STK´lardan biri olan Yetim Vakfı, Türkiye´nin önemli ressamlarından İlhami Atalay ve Cemal Toy öncülüğünde bir proje başlattı. Her iki ressamın, kendi öğrencilerinden oluşan büyük bir ekiple yetimlerin yürüklerine seslenen bir proje başlatıldı.

Renkleri keşfediyorlar

Küçük Ayasofya´nın manevi atmosferinde bereketin ve samimiyetin odağında küçük ama sanki dünyaya açılıyormuş gibi an an genişleyen atölyesinde mütebessim çehresi ile gençler yetiştiren Ressam Cemal Toy ve İlhami Hoca; bu toprakların kıymetli birer sanatçılarıdır. Çocukların yüreklerine dokunuyor onlarla renkleri keşfediyor, çizgilerle, desenlerle aşılmaz duvarları aşarak nice sırlı derde derman olmaya çalışıyorlar.

Dünyada bir ilk oldu

Yetim Vakfı ile birlikte Türkiye´nin yetiştirdiği değerli ressamlarımız yetimleri bir birey olarak karşılarına alarak onlara eşsiz duygular yaşamalarına zemin hazırlayan ve şimdiye kadar hiçbir yerde yapılmamış muhteşem bir çalışmaya imza attılar. Yetimlerin yüreklerine, dünyalarına bambaşka heyecanlar taşıyarak onların mazlum dünyalarında büyük inkişaflar oluşmasına büyük bir katkı sağladılar.

Yetim çocukların hayalleri

"Hayallere Değen Resimler" uluslararası projesi kapsamında, yetim çocukların hayallerini yansıttığı resimlerden oluşan serginin açılışı büyük bir kalabalık ve coşkuyla geçtiğimiz günlerde Ali Emiri Kültür Merkezinde yapıldı.  Yetim Vakfı ile Ressam İlhami Atalay ve Cemal Toy öncülüğünde yürütülen proje çerçevesinde, 3 kıtadaki 13 ülkeden yetim çocuklar hayallerini bin bir resimle anlattı.

3 kıtada 13 ülke gezildi

Yetim Vakfı Başkanı Mehmet Gülsatar etkinlikte anlamlı bir konuşma yaptı. Projenin yazarı ve koordinatörü Canan Doğru ise Türkiye´ye bin bir resim getirme hedefiyle 4 Temmuz ile 5 Kasım arasında, 3 kıtada 13 ülkeyi gezdiklerini söyledi. Projeyi büyük bir heyecanla yürüttüklerini ve sanatın dokunuşunun nasıl muhteşem bir motivasyon olduğunu belirten Canan Doğru, Türkiye´nin yetiştirdiği Usta ressamlarla çocukları muhatap etmenin heyecan verici olduğundan ve onları nasıl motive ettiğinden bahsetti.  

Kabiliyetleri ortaya çıktı

İlhami Atalay, ?Birkaç gün içinde büyük bir sanatkar yetiştirmemize zaten imkan yoktu. Ama güzel hatıralarla döndük. Biz gönül elçisi olarak, sanatkar ve ressam olarak resim ve sanat aşkını mayalamış olduk. Yani onların içlerindeki kabiliyeti deşmiş ortaya çıkarmış olduk? diyerek duygularını aktardı. 

Travmalar resimlere yansıdı

Ressam Cemal Toy ise konuşmasında; ?Ayrılırken gözyaşları ile ayrıldık. Dünyada yaşanan savaşlar en çok çocukları ve kadınları mağdur ediyor. İnşallah barış hâkim olur dünyaya? diyerek anlamlı mesajlar gönderdi. Ayrıca savaş mağduru çocukların siyah rengi tercih ettiklerini belirten Cemal Toy çocukların yaşadıkları travmanın resimlere nasıl yansıdığını yakinen gördüklerini ifade etti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER