Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yapmayin tarih sizi affetmez

Yıldıray Oğur´un 31 Mart´da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan, ama sonucuna yönelik olarak AK Parti´nin itiraz ettiği seçimle ilgili analiz yazısı...

Yapmayin tarih sizi affetmez

1 Nisan sabahı saat 10.35´de bu kez kameraların karşısına YSK Başkanı Sadi Güven çıktı. Anadolu Ajansı´nın geçtiği veri 11 saattir Yıldırım lehine 3870 farkta donmuştu.

YSK başkanı Güven, maddi hatalar yüzünden itiraz olan 84 sandık dışında sonucu açıkladı. Ekrem İmamoğlu  4. 159. 650, Binali Yıldırım 4. 131. 761 oy almıştı. Fark İmamoğlu lehine 27.844´tü.

1 Nisan günü bu 84 sandığın da sisteme yüklenmesinden sonra İmamoğlu lehine fark önce 24.408, ardından 24.057 oldu. Seçimin YSK tarafından açıklanan ilk resmi sonucu bu.

Ardından hem AK Parti hem de CHP´nin yaptığı yeni maddi hata itirazları da YSK sistemine eklendi ve aradaki fark yine İmamoğlu lehine 20.388 oldu.

Daha sonraki açıklamalardan öğrendiğimize göre ilk açıklanan 27.844´ten oy farkının 20.388´e düşmesinin sebebi maddi hatalar yüzünden AK Parti´ye 11.109, CHP´ye de 4000´e yakın oyun eklenmesi oldu.

Maddi hata deyince, kaydırmalar, matematik hatalarından bahsediliyor. 8.5 milyon oyun elle sayılıp, tasnif edildiği bir seçimde 15 bin oy yani binde 2´lik hata oranı insan yapımı bir iş için yüksek değil. Her seçimde benzer hatalar yapılıyor ve düzeltiliyor.

Fakat 1 Nisan akşamı önce internette, 2 Nisan gününden itibaren de iktidara yakın medyada, zaten o ana kadar YSK sisteminde düzeltilmiş, kaydırmaların, yanlış hesaplamaların olduğu birleştirme tutanakları, seçimde hile, şaibe olduğunun delili olarak dolaşıma sokuldu.

Bu tutanaklar delil gösterilerek ?Sandıkta darbe? manşetleri atıldı.

İlk defa böyle yanlış tutanaklar görenler için şüphe çekici bir ?delil?di bu.

Fakat her seçim görünen bu maddi hatalar, farkın az olduğu seçimlerde önem kazanıyor ve gündeme geliyor.

Sadece Google´da yapılacak bir aramada pek çok seçimden buna örnek bulmak mümkün.

Örneğin 2009 Adana Belediye Başkanlığı seçimlerinde tutanaklardaki kaydırma bir itiraz nedeni olmuştu. MHP´li Aytaç Durak´ın 2166 oy gibi küçük bir farkla kazandığı seçimde onu izleyen AK Parti ve CHP, seçim kuruluna itiraz etmiş, itirazlar sonucunda AK Parti´nin 600 oyunun SP ve BTP´ye yazıldığı, MHP´nin bazı oylarının ANAP´a ve CHP´nin bazı oylarının da yine kaydırmayla HAKPAR´a yazıldığı ortaya çıkmıştı. Düzeltmeler yapıldı ama fark kapanmadı ve Aytaç Durak belediye başkanı seçildi.

Makelenin devamı...



Anahtar Kelimeler: Yapmayin tarih sizi affetmez

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz