Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yapay zeka patentleri rekor kırdı, Çin ´araştırmada´ fark attı

Dünya genelinde yapay zeka konusunda alınan patentler 3 yılda patlama yaptı. 2013-2016 yılları arasında dünya genelinde yapılan YZ paten başvurularının sayısı son 60 yılda yapılan patent başvurularının sayısına denk. Araştırma alanındaki patent başvurular

Yapay zeka patentleri rekor kırdı, Çin ´araştırmada´ fark attı

Dünya Fikir Mülkiyeti Organizasyonu (Wipo) tarafından yapılan açıklamaya göre YZ temelli patent başvurularında son yıllarda olağanüstü bir artış yaşanıyor. 2013-2016 tarihleri arasında dünya genelinde yapılan YZ paten başvurularının sayısı bu alanda son 60 yılda yapılan patent başvurularının sayısına denk. Bu alanda 1950´li yıllardan beri yapılan patent başvurularının toplam sayısı 340 bin.

HAVACILIK ELEKTRONİĞİNDE YÜZDE 67 ARTIŞ

Hava ulaşımı ve Aviyonik (havacılıkla ilgili elektronik) ile ilgili patent başvurularında 2013-2016 arasında yüzde 67´lik bir artış var. Otonom araçlarda ise artış yüzde 42. Yapay zekaya ismi altında makine öğrenmesi ile problem çözebilen bilgisiyar sistemleri değerlendiriliyor.

IBM ve Microsoft 1950 yılından beri en çok YZ patenti başvurusunda bulunan şirketler. Bunları Toshiba ve Samsung takip ediyor. En aktif patent başvurusunda bulunan şirketlerden ilk 20´de 12 Japon şirketi bulunuyor. Listede Çin sadece devlet enerji şirketi State Grid Corporation ile temsil ediliyor. Bu şirket son yıllarda patent sayısının sürekli yüzde 70 oranında arttırdı.

ARAŞTIRMA ALANINDA ÇİN ÖNCÜ

Araştırma alanında ise Çinliler öncü. Dünyada en çok patent başvurusunda bulunan 20 enstitüden 17´si Çin menşeili. Diğer üç kurum ise Güney Korkeli. Şirket ve araştırma kurumları arasında en çok patent başvurusunda bulunanların 110´u Çin üniversitelerinden, 20´si ABD´den ve 19´u Güney Kore´den geliyor. Avrupa´dan gelen patentlerin sayısı ise 5.

Patentler kabul edildikten 18 ay sonra kamuoyuna açıklanıyor. Wipo bu nedenle sadece 2016 yılına kadar olan verileri açıkladı. Fipo Başkanı Franci Gurry gelişmenin halen hızlı bir şekilde sürdüğünü söyledi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER