Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yanlış sinyal lirayı vurdu

Küresel pazarlardaki ısınma ve yerel seçim belirsizliğinin etkisiyle kurun dalgalı seyir izlediği süreçte gözler Merkez Bankası´nın faiz kararına çevrildi. Ancak MB faizi sabit tuttu.

Yanlış sinyal lirayı vurdu

Merkez Bankasından sürpriz bir karar daha geldi. Dün öğlen saatlerinde faizleri sabit tuttuğunu açıklamasına rağmen dolar kuru 5,95 liranın üzerine sert bir yükseliş yaşadı. Özellikle faiz kararı nermetninde ?ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırmaya gidilir? ifadesinin çıkartılması piyasa tarafından Merkez Bankasının beklenenden erken faiz indirimine gideceği endişesine yol açtı. Konu hakkında blog sayfasında açıklama yapan Ümit Akçay şunları söyledi: ?TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) bu yılın üçüncü toplantısını yaptı ve faiz oranlarını sabit tuttu.

Ancak açıklama metnindeki değişim erken bir faiz indirimi sinyali olarak algılandığı için TL´de sert hareketler görülmeye başlandı. Normal şartlar altında, resesyonda olan bir ekonomide merkez bankasının faiz indirimi yaparak, ekonomik canlanmaya destek vermesi beklenir. Ancak Türkiye´deki yapısal kriz konjonktürü ve bunun döviz-faiz kıskacı olarak ortaya çıkması, para politikasının kilitlenmesine neden oluyor. TL´nin yeni şoklarla değer kaybetmeye devam etmesi, merkez bankasının faiz indirimini sürekli ileriye öteliyor. Ancak zaten resesyonda olan bir ekonomide faizlerin yüksek seyretmesi, ekonomiyi daha fazla boğuyor. Ekonomi yönetiminin bu açmazı, mevcut krizin daha da derinleşmesine ve süresinin uzamasına neden oluyor.?

Haberin devamı...



Anahtar Kelimeler: Yanlış sinyal lirayı vurdu

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER