Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yalçın Karatepe: İstanbul ve Ankara´da tüm imar yetkisi bakanlığa devredilebilir

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul ve Ankara´da muhalafete geçmesini yorumlayan Prof. Dr. Yalçın Karatepe: Erdoğan yönetimi İstanbul ve Ankara´daki bu rantı kaybetmemek için tüm imar yetkilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çatısı altına toplama yolun

Yalçın Karatepe: İstanbul ve Ankara´da tüm imar yetkisi bakanlığa devredilebilir

DW Türkçe´den Aram Ekin Duran´ın haberine göre, 2019 bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 18,41 artışla 23,8 milyar lira olarak belirlenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), adeta dev bir holding. İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT) ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) bütçeleri de eklendiğinde toplam bütçesi 35 milyar TL´ye yaklaşan İBB bünyesindeki 28 şirketin toplam cirosu ise 24 milyar TL civarında. İBB, bir özel sektör şirketi olsaydı, bu ciro ile İstanbul Sanayi Odası´nın (İSO) 2017´de yayınladığı ?Türkiye´nin En Büyük 500 Şirketi (İSO 500)? listesinde, TÜPRAŞ´ın ardından ikinci sırada yer alacaktı.

Bünyesinde 15 şirket bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi´nin 2019 bütçesi ise Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ve Elektrik Gaz Otobüs Genel Müdürlüğü (EGO) genel müdürlükleri ile birlikte 14 milyar TL olarak belirlendi. 11 şirkete sahip İzmir Büyükşehir Belediyesi´nin 2019 bütçesi ise 5 milyar 995 milyon lira.

Bu kadar büyük bir ekonomik güce sahip büyükşehir belediyelerinin toplam bütçelerinin önemli bir kısmının her yıl yeni yatırımlara harcandığı dile getirilse de, yapılan harcamaların içeriğine ilişkin net bilgi almak mümkün olmuyor. Örneğin, bu yıl için özel sektör işbirliği ile İstanbul´da hayata geçirilecek Eyüp Silahtarağa-Gaziosmanpaşa Tüneli´nin inşası, Sabiha Gökçen Havalimanı Tüneli´nin hizmete geçmesi, boşaltılan Atatürk Havalimanı arazisinin Millet Bahçesi´ne dönüştürülmesi gibi yatırımlar mevcut.

KENTSEL RANT DAĞITIMINDAKİ ROL ÖNEMLİ

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe, büyükşehir belediyelerinin ekonomik gücünün iki başlıkta toplanabileceğini söylüyor. İlk olarak belediye bünyesinde kurulan şirketlerin yarattığı mal ve hizmetlerden elde edilen gelirlerin önemine işaret eden Karatepe, ikinci olarak ise büyükşehir belediyelerinin kentsel rant dağıtımındaki önemli rolüne vurgu yapıyor.

Büyükşehir yönetimlerinin imar, inşaat izinleri, arsa tahsisleri, emsal değer tespitleri gibi konulardaki yetkilerinin özellikle İstanbul ve Ankara gibi dev şehirlerde milyarlarca liralık ekonomi yarattığına işaret eden Prof. Karatepe, ?Belediyelerin ihalelerini alan şirketler, bir süre sonra o belediyenin temsil ettiği siyasi hareketi de maddi olarak desteklemeye başlıyor? diyor.

Haberin devamı...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER