Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Victoria Devrinde Bazı Mühtedi İngiliz Soyluları

Kraliçe Victoria dönemi, İngiliz tarihinin en parlak dönemidir. Bu dönemde İngiltere İmparatorluğu tarihinin en geniş sınırlarına ulaşmıştır. Bu dönemde İngilizler ile Müslümanların temasları artar. Bunun sonucu olarak bazı İngiliz soyluları İslamiyet´i s

Victoria Devrinde Bazı Mühtedi İngiliz Soyluları

Kraliçe Victoria dönemi, İngiliz tarihinin en parlak dönemidir.

Bu dönemde İngiltere İmparatorluğu tarihinin en geniş sınırlarına ulaşmıştır.

İmparatorluk sınırları içerisinde Müslümanlar da geniş bir kesimi teşkil eder.

Bu dönemde İngilizler ile Müslümanların temasları da artar.

Bunun sonucu olarak bazı İngiliz soyluları İslamiyet´i seçer.

Bunların, kimliklerini oluşturan miraslara ?ihanet ederek? İslamiyet´ seçtikleri söylenebilir.

Bahse değer bu isimlerden bazılarını sizler için derledik:

1. Marmaduke Pickthall

1875 doğumlu Marmaduke William Picthall soylu bir İngiliz ailesinden geliyordu. Babası Anjelikan kilisesinde bir rahipti. Zor bir çocukluk geçirmiş, okula tam olarak devam edememişti. Hindistan ve Orta Doğu´ya seyahate çıktı. Yıllarca buralarda ilmi olarak kendisini geliştirdi. 1915´te daha Müslüman olmadan evvel kendisine esas ünü sağlayacak olan Kur´an tercümesini Hindistan´da yaptı. Bu tercüme El-Ezher´den onay aldı. 1917 yılında ise Müslüman oldu.

Kendisinin onlarca eseri arasında belki de en ilgi çekenleri romanlarıdır. Nihayetinde arayış halinde birinin kaleminden çıkmıştır bunlar. Picthall 1936 yılında vefat etmiştir. Kendisini İslam´ı seçtikten sonra bir İngiliz olarak değil bir Doğulu olarak gördüğünü belirtmiştir. Halihazırda İngiltere - Surrey´de bir Müslüman mezarlığında medfundur. Kendisinin bazı eserleri Türkçeye de çevrilmiştir.

2. Rowland Allanson-Winn

Rowland Allason-Winn 1855 Londra doğumlu. Soylu bir aileye mensuptu ve kendisi bir barondu. Dönemin en iyi okullarında eğitim aldı. Başarılı bir mühendisti ve dövüş sanatlarının Batı´da ilk uygulayıcılarından biriydi. Aynı zamanda bir seyyah ve gazeteciydi. Hindistan´da İngiliz Raca´sı adına çalışırken İslam´la temas kurdu. İslam´ın hoşgörüye dayalı olduğunu gördü ve İngiltere´de İslam üzerine çalışmaya başladı. Hocası Lahorlu bir âlim olan Khwaja Kemalüddin idi. Nihayetinde 1913´te Müslüman oldu. Rahmetullah el-Faruk ismini aldı 1923´te Hacca gitti.

Headley Baronu Müslümanlığı seçtikten sonra Lordlar Kamarasına girdiği vakit ilk kez bir Müslüman Lordlar kesiminde oturmuş oluyordu. Dönemindekiler Rowland Allason-Winn´in birçok şeyle uğraşması sebebiyle kendisini ?eksantrik? olarak tanımlıyorlardı. 1935´te vefat etti. Son isteği ise bir Müslüman mezarlığına gömülmekti.

3. William Quilliam

William Quilliam Liverpool´da önde gelen bir vaizin oğluydu. 1856´da doğdu. 17 yaşındayken hastalığına ılık havalarda şifa bulmak amacıyla Fas, Tunus ve Cezayir´e gitti burada gördüklerinden etkilendi ve İslam hakkında incelemeye başladı. 1880´lerde Fas´ta Müslüman oldu, Abdullah ismini aldı. Ardından İngiltere´ye döndü ve İslam´ı anlatmaya başladı. Aynı zamanda daha 20 yaşlarındayken çok başarılı bir avukattı.

1889 yılında Britanya´nın ilk camisini açtı. 1894´te Sultan II. Abdülhamid tarafından Britanya Müslümanlarının lideri olarak tayin edildi. Britanyalılara İslam´ı anlatmak için eserler kaleme aldı ve hatta kitaplarını bazı nüshalarını Kraliçe Victoria´ya bile göndermiştir. Kraliçenin bu kitaplardan hoşlandığı ve çocukları için de birkaç nüsha istediği rivayet edilir. Abdullah Quilliam 1932´de Londra´da vefat etti. Ardında ise eserleri ve Britanya´ya İslam´ı yayma çabası kaldı. Bugün adına kurulmuş bir vakıf ve yayınevi ile mirasına sahip çıkılmaya çalışılıyor.

4. Evelyn Cobbold

1867 doğumlu Evelyn Cobbold İskoçyalı soylu bir aileye mensuptur. Çocukluğunun çoğunu Cezayir ve Kahire´de geçirdi, buralarda Müslüman dadılar tarafından büyütüldü. Fakat İslam´ı 65 yaşında 1933´te seçti. Zeynep adını aldı. Aynı yıl Hacca gitti. Böylelikle Hacca giden ilk Britanyalı Müslüman kadın oldu.

Hacda yaşadıklarına dair bir kitap [Pilgrimage to Mecca] kaleme aldı. Bu kitap büyük ilgi gördü. Zeynep Cobbold 1963´te 96 yaşında vefat etti. Cobbold´un bir zamanların bestseller´ı olmuş olan kitabı ise tercüme edilmeyi bekliyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER