Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Uzaklarda Bir Ülke: Udmurtya

Başkenti İzhevsk olan Udmurtya, Rusya Federasyonu´na bağlı bir cumhuriyet

Uzaklarda Bir Ülke: Udmurtya

Udmurtya Devleti (Rusça: ??????????? ???????????; Udmurtça: ?????? ??????) veya Udmurtiya (?????????)).

1740 yılına kadar paganizmin farklı bir kolundaki dinî inançlarını ve dillerini koruyan Udmurtlar, Rus Çarlığı´nın baskısıyla Hıristiyanlığı benimsediler. Müslümanların da yaşadığı ülkeye, Çar, 1756 yılından itibaren bölgenin imarına büyük önem verdi. Çünkü zengin demir ve bakır yataklarına sahip Uralların bu bölgesi, Çarlığın en önemli cevher sağlayan eyaleti oldu. İlk özel demir çelik fabrikası 1759 yılında kuruldu.



19. yüzyılın ikinci yarısında Udmurtya´da sanayi ve kültür hızlı bir gelişme sağladı. Udmurtlar´da millî bilinç 1917 devrimi sonrasında başladı. Udmurtiya´ya verilen özerklik 1934 yılında daha da ileri seviyeye taşındı, Udmurt Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (UASSR) adıyla kendi sınırları içinde yönetim birimlerini kurdu. 1990 yılından bu yana UASSR, onun Yüksek Sovyet karar uyarınca, Udmurtiya Cumhuriyeti adı olmuştur. 1993 yılında Udmurtiya Cumhuriyeti bayrağını tanıttı. Amblem ve Udmurtiya marşı 1994 yılında kabul edilmiştir.

Rusya´nın Udmurtiya Cumhuriyeti´nde yaşayan Udmurt halkın kültürü 2010´da Eurovizyon yarışmasına katılma isteğiyle ünlenen ´Buranovo Babuşka´ları (nine) sayesinde yaşatılmaya devam ediyor. Ural bölgesinde bulunan Udmurtiya Cumhuriyeti çok kültürlü ve çok milletli Rusya´nın bir örneği. Bir milyon nüfusa sahip bölgenin yarısı Udmurt dilini konuşuyor. Cumhuriyetin sanat camiası yerel dil ve kültürün yaşatılması için büyük katkıda bulunuyor.

Yazının devamı...

Kaynak: dunyabulteni.net



Anahtar Kelimeler: Uzaklarda Ülke Udmurtya

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER