Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Uygurların nüfusu ne kadar?

Hakan Albayrak

Uygurların nüfusu ne kadar?

Uluslararası Türkistanlılar Yardımlaşma Derneği (TÜKİSTANDER), Doğu Türkistan´daki toplama kampları ile alâkalı bir bildirisinde, Uyguların nüfusunu 30 milyon, Doğu Türkistan´daki Kazakların, Özbeklerin ve Kırgızların toplam nüfusunu ise 5 milyon olarak vermişti.

1 Aralık 2018 tarihli Peki Uygurlar Ne Olacak?  başlıklı yazımda bu bilgiyi -tırnak içine almadan ve kaynak belirtmeden- olduğu gibi kullandım.

Yazıya gelen bazı dostça tepkilerde bu sayıların yanlış/abartılı olduğu belirtilerek, Çin yönetiminin yaptığı nüfus sayımından çıkan sonuçlar hatırlatıldı.

***

MALUMATFURUŞ adlı internet sitesinde, ?Hakan Albayrak, Çin´in Doğu Türkistan´da Uyguladığı Zulmün Boyutunu Yanlış Aktarmış? başlıklı yazıda, Uygurların nüfusu olduğundan fazla gösterildiğinde onlara uygulanan zulmün boyutunun olduğundan küçük gösterilmiş olduğuna da dikkat çekildi.

Dendi ki:

?2010 yılındaki resmi nüfus sayımına göre Doğu Türkistan´ın toplam nüfusu 21.82 milyondur. Nüfusun yüzde 46´sı Uygur, yüzde 7´si Kazak, yüzde 39´u Han (Çin´den) ve geri kalan yüzde 8´lik dilim ise 44 etnik gruptan oluşmaktadır. Toplam 22.1 milyonluk nüfusa sahip Doğu Türkistan´da Çince konuşan Müslümanlar olan Huiler haricinde, bölgedeki Türk dilli Müslüman grupların toplam nüfusunun 13 milyon civarında olduğu bilinmektedir. Bu nüfusun dağılımının 11 milyon Uygur, 2 milyona yakın Kazak ve 160 bin Kırgız şeklinde olduğu dile getirilmektedir.

?Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporları, uzmanların çalışmaları ve önde gelen basın kuruluşlarının incelemeleri ise 1 milyondan fazla insanın Çin´in toplama kamplarına kapatıldığını aktarıyor.

?30 milyonluk bir nüfusun 1 milyonunun toplama kamplarına alınması ile 13 milyonluk bir nüfusun 1 milyonunun kamplara alınması arasında büyük bir fark var.?

***

Soru: Çin yönetiminin Doğu Türkistan´la ilgili hangi resmî açıklamasına itibar ediyoruz ki Uygurların ve diğer Türkî toplulukların nüfusuna ilişkin açıklamalarını muteber sayalım?

TÜRKİSTANDER´in verdiği rakamları sorgusuz sualsiz doğru kabul etmeyelim, tamam; peki Çin yönetiminin verdiği rakamlar niye sorgu sualden azade olsun?

İkisinin ortasını bulan, ?Doğu Türkistan ve yurt dışında yaşayan Uygurların toplam sayısı 20 milyon civarında´ diyen de var.

´15 milyon´ diyen de.

Demek ki ciddi araştırmalara muhtaç bir konu.

***

Nüfus tartışması bir yana?

Çin yönetiminin Doğu Türkistan´daki zulüm kampanyası devam ediyor ve buna tepkilerimiz maalesef çok sınırlı kalıyor.

Dün Endonezya´nın birçok şehrinde Doğu Türkistanlı mazlum Müslümanlarla dayanışma için Cuma namazından sonra sokaklara çıkıp Çin yönetimini protesto eden kardeşlerimize selam olsun.

 



Anahtar Kelimeler: Uygurların nüfusu kadar

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz