Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Umran Dergisi Mayıs 2023/345. Sayı Çıktı...

Umran dergisi Mayıs 2023 tarihli 345. sayısında 14 Mayıs 2023’yeki çifte seçimleri ele alan “Yol Ayrımındaki Türkiye’nin Seçimi” konulumanşetle çıktı.

Umran Dergisi Mayıs 2023/345. Sayı Çıktı...

YOL AYRIMINDAKİ TÜRKİYE’NİN SEÇİMİ

Tarihsel Kavşak, Yüzyılın Seçimi ve Garpzede Muhafazakârlar

Umran dergisi Mayıs 2023 tarihli 345. sayısında 14 Mayıs 2023’yeki çifte seçimleri ele alan “Yol Ayrımındaki Türkiye’nin Seçimi” konulumanşetle çıktı. Seçimlerin sadece Türkiye’de değil 2023 yılında dünyadaki en önemli seçim olduğunu ifade eden dünyada da yakından takip edildiğine dikkat çekiyor. Seçimlerin, Türkiye’nin tarihsel misyonunu harekete geçiren millî iradeyi merkezde konumlandırma çabası ile seçilme lüzumunu hissetmeden iktidar kullanma ayrıcalığınıterk etmek istemeyen dış destekli vesayet kalıntılarınınve onların siyasi ve sermaye uzantılarının mücadelesi şeklindegeçeceğini, dolayısıyla seçimlerinbir iktidar değişiminin ötesinde rejim değişikliği oylaması hâlinegeldiğini ele alıyor.

Gündem sayfalarında, Necip Fazıl Kısakürek’in vefatının kırkıncı yıldönümü Metin Önal Mengüşoğlu’nun “Necip Fazıl, ‘Şair Galiba!’ Hâlâ Yaşıyor mu?” başlıklı yazısı yer alıyor. Bu çerçevede şairin CHP eleştirilerinin öne çıktığı “Destan” şiiri üzerinde duruluyor. Firas Ebu Hilal bölgesel çekişmeler kapsamında Gannuşi’nin tutuklanmasının ne anlama geldiğini analiz ederken, Abdulvahhab El-Efendi ise Beşir ve Hamideti sonrasında Sudan demokrasisi ve şiddet konusunu yorumluyor. Ortadoğu’daki gelişmelerin Ali Safar ile Semir Atallah tarafından ele alındığı dergide Temel Hazıroğlu, toplumsallaşmanın ve medenileşmenin yedinci temel esası ‘yeniden ihya yasası’nı anlatıyor.

14 Mayıs seçimlerine nasıl yaklaşmak gerektiğine dair yorum ve değerlendirmelere yer verilen seçim dosyasında Mustafa Aydın, Cevat Özkaya, Burhanettin Can, Ali Aktaş, Ercan Yıldırım, David Hearst ve Mehmet Furkan Ören’in yazıları var.

Kritik sayfalarında, Mehmet Fatih Birgül “‘Dindar Bilinç’ Avcısı ‘Özgür Us’ Hakkında Fenomenolojik Bir Tahlil” başlıklı yazısında Türkiye’nin geleceğinden ümit kesmiş ve kapağı müreffeh ve güçlü Batı’ya atmak isteyen ‘mazlum, mağdur yurttaşlar’ ve bunlara veri taşıyan eski ve yeni garpzede muhafazakârların dünyasını, artık herkese açık ve günümüzün yeraltı edebiyat ortamı olan sanal dünya üzerinden yaygınlaştıran bir figürü ve zanlarını tartışıyor. Yasin Aktay ise CHP’nin araçsal eski/yeni teolojisi bağlamında Elmalılı M. Hamdi Yazır’ın Hak Dini Kur’ân Dili tefsirini analiz ediyor.

Ömer Kantarcı Ercan Yıldırım’ın İslamcılık, Beyza Atalar Tahsin Görgün’ün Türkiye’de İslami Düşünce Geleneği, Ceydanur Yıldırım ise Yücel Bulut’un Türk Sosyolojisinin Kısa Tarihi adlı kitaplarını değerlendiriyor.

 

Bazı Başlıklar:

Tarihsel Bir KavşaktaYüzyılın Seçimi/Cevat ÖZKAYA

İktidar DeğiştirenBir Siyasal Seçime DeğilRejimi Yeniden BelirleyecekBir Referanduma Gidiyoruz!/Mustafa AYDIN

Sosyolojik Savaşa ZeminHazırlayan Bir Siyasi Dil-1/Burhanettin CAN

İslâmcılığı Doğru AnlamaÇabası/Ömer KANTARCI

‘Dindar Bilinç’ Avcısı ‘Özgür Us’Hakkında FenomenolojikBir Tahlil/Mehmet F. BİRGÜL

Sudan Demokrasisi ve Şiddet/Abdulvahhab El-EFENDİ

 



Anahtar Kelimeler: Umran Dergisi Mayıs /. Çıktı...

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz