Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ulusal Meclis, Maduro´yu ´yasa dışı´ ilan etti

Venezuela´da yaptırım gücü bulunmayan ve muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis Devlet Başkanı Nicolas Maduro´yu gayrımeşru ilan etti. Meclis´in darbe çağrısı yapması dikkat çekti.

Ulusal Meclis, Maduro´yu ´yasa dışı´ ilan etti

Ekonomik krizin derinleştiği Venezuela´da muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis, yeni yasama dönemine Devlet Başkanı Nicolas Maduro´yu ?yasa dışı´ ilan edip orduya ?demokrasinin yeniden inşası için destek´ çağrısında bulunarak başladı. Sadece sembolik önem taşıyan kararın yaptırım gücü veya bağlayıcılığı bulunmuyor.

Yeni yasama dönemi için yemin eden meclisin yeni başkanı Juan Guaido ise açıklamasında Maduro´yu hedef aldı. Guaido, ?Biz, Nicolas Maduro´nun gayri meşru olduğunu yeniden dile getiriyoruz. 10 Ocak´tan itibaren, devlet başkanlığını ele geçireceğiz, netice itibariyle bu Ulusal Meclis, halkın tek meşru temsilcisidir? dedi. Maduro´yu yasa dışı ilan ettiği konuşmasında Guaido ayrıca, ordunun emir komuta zincirinin ?kırıldığını veya zorla ele geçirildiğini´ savunup silahlı kuvvetlere ?demokrasiyi yeniden inşa çabalarına destek vermeye´ çağrısı yaptı. Guaido, ?özgür, adil seçimlerin yapılabilmesi ve geçiş hükümeti kurulması için koşulların sağlanması´ sözü verdi.

20 Mayıs´ta çoğu muhalif partinin boykot ettiği seçimlerde yeniden seçilen Maduro ise 10 Ocak´ta yemin ederek başkanlığının ikinci altı yıllık dönemine başlayacak.

Venezuela Yüksek Mahkemesi, 2016´da muhaliflerin kontrolüne geçen Ulusal Meclis´in ?anayasaya uymadığına´ kanaat getirmiş ve alacağı kararları geçersiz saymıştı. Venezuelalı bazı yetkili ve kurumlara yaptırım uygulayan ABD ise, Ulusal Meclisi ?ülkede demokrasiyle seçilen tek meşru kurum´ olarak görüyor. Nitekim ABD Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada da, Ulusal Meclis üyelerinin yemin ederek göreve gelmelerinden ?memnuniyet duyulduğu´ belirtildi ve ?Her ne kadar Maduro rejimi ve müttefikleri Venezuelalıları bu haktan mahrum bıraksa da Ulusal Meclis, huzurlu, refah ve demokratik bir gelecek için Venezuela halkına umut olmalı? ifadeleri kullanıldı. (BBC Türkçe)



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER