Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

“Ülke, açık cezaevi haline getirildi”

Mısır zindanlarından Türkiye’ye kaçış sürecini muhabirimiz Onur Şehmus Şahin’e anlatan Mısırlı Ömer Şuveyh, “Darp edildim, elektrikle işkenceye maruz kaldım, suyla boğulmaya çalışıldım" dedi.

“Ülke, açık cezaevi haline getirildi”

Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesinden sonra darbeci general Sisi, ülkeyi adeta açık cezaevi haline getirdi. Hükümete karşı çıkan on binlerce kişi Mısır zindanlarında baskı ve işkenceye maruz kaldı. Darbe karşıtı olduğu için haksız yere mahkûm edilenlerden sadece birisi olan Mısırlı Ömer Şuveyh, zindanda yaşadığı 3 yılı gazetemize anlattı.

“20 YILI AŞKIN HAPİS CEZASI ALDIM”

Peki, yaşadığınız işkencelerden sonra nasıl yargılandınız? Mahkemede yaşadıklarınızı da anlatır mısınız?

Tüm Mısır’da mahkemeye çıkmadan önce sanıklar 10-12 saat küçücük bir odada bekletilir. Mahkemeye çıktığınızda da zaten bir şey anlatacak ve kendinizi savunacak haliniz kalmıyor. Ben mahkemede işlemediğim 5 suçtan dolayı yargılandım. Bana yöneltilen bu 5 ayrı suçlamadan toplamda 20 yılı aşkın bir hapis cezası aldım. Bana yönelttikleri suçların hiçbiriyle uzaktan yakından alakam yoktu, ellerinde delil bile olmamasına rağmen beni yargılayıp hapse mahkûm ettiler. Sonra da mahkemede ve polis karakolunda geçirdiğim 45 günlük süreden sonra hapishaneye sevk edildim.

 

“BENİ ANNEMLE TEHDiT ETTiLER”

Mısır’da yaşadıklarını anlatır mısın? Sana neden işkence yapıldı?

El Ezher Üniversitesi’nde okuduğum dönemde Sisi’nin zulmüne karşı eylemler düzenliyordum. Bu sebepten dolayı Mısır polisi beni yakın takibe aldı. Beni üç defa gözaltına almaya çalıştılar. En son üniversitenin yakınlarında yakalanarak tutuklandım ve işkenceler de başladı. Ben polis tarafından yakalandıktan sonra birçok işkenceye maruz kaldım. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak birçok işkence gördüm. Vücudumun belli noktalarında da bu işkencelerin izleri halen var. Bana yapılan zulümlerin altında, bana söyletmek istedikleri şeyler vardı. Bana eziyet ederek benim bazı şeyleri itiraf etmemi istiyorlardı. Darp edildim, elektrikle işkenceye maruz kaldım, suyla boğulmaya çalışıldım ama en beteri beni annemle tehdit ettiler. Konuşmadığım takdirde annemi de buraya getirip işkence edeceklerini söylediler.

 

“SİSİ’Yİ SAVUNAN İNSANLAR BİLE ŞU AN HAPİSHANELERDE”

Türkiye’ye geldikten sonra Mısır ile iletişime geçtin mi? Mısır’da İhvan üyelerinin son durumu hakkında bilgi verir misiniz?

Mısır’da İhvan üyeleri ve halkın durumu şu an çok kötü. Sisi hakkında olumsuz bir kelime söylemek yasak. Hakkını aramak yasak. Hatta birisinin ağzından ‘hak’ kelimesi çıkması bile, bu onun için sorun demek. Şu an Mısır’da hakkını arayan insanlar ya tutuklanıyor ya ortadan kayboluyor ya da direkt öldürülüyor. Zamanında Sisi’yi savunan insanlar bile şu an hapishanelerde. Tüm Mısır halkı baskı altında ve ülkemiz gerçekten açık cezaevi haline getirildi.

“İHVAN ÜYELERİ  HAPİSHANELERDE HAKSIZ YERE MAHKÛM EDİLİYOR”

Mısır zindanlarından nasıl kurtuldun ve Türkiye’ye geliş sürecin nasıl oldu?

3 yıl zindanlarda mahkûm edildikten sonra bana yöneltilen 5 suçtan da beraat aldım. Benim gibi birçok Mursi destekçisi ve İhvan üyesi insanlar hapishanelerde haksız yere mahkûm ediliyor. Mahkûmiyetten kurtulsak bile bize adli kontrol şartı konuluyor. Belli aralıklarla imza vererek bizi denetim altına alıyorlar. Benim birçok arkadaşım imza vermeye giderken  yeniden mahkûm edildi. Ben de yeniden tutuklanmamak için hiç imza vermedim ve 3 günlük bir yolculukla Sudan’a gittim. Oradan da Türkiye’ye geldim. Şimdi de Türkiye’de üniversite okuyorum.

Devamı >>>



Anahtar Kelimeler: cezaevi haline getirildi”

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER