Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ücret-Maaş Endeksi Artarken İstihdam Endeksi Azaldı

Veriler, sanayi ve ticaret-hizmet sektörleri için iyimser bir tablo çizerken, inşaat sektöründe sıkıntı olduğunu gösteriyor.

Ücret-Maaş Endeksi Artarken İstihdam Endeksi Azaldı

Milat Gazetesi, Gözde Altıntaş  

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), dördüncü çeyreğe ait İşgücü Girdi Endeksleriniyayımladı. Buna göre; sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi, 2018 yılı IV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,6 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayisektöründe %1,9, inşaat sektöründe %16,8 ve ticaret-hizmet sektörlerinde ise %5,0 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %1,6 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %1,2, inşaat sektöründe %7,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %0,3 azaldı.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi, 2018 yılı IV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %8,4 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %6,1, inşaatsektöründe %22,1 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %6,1 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %1,8 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %2,0, inşaat sektöründe %8,5 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %0,1 azaldı.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi, 2018 yılı IV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %12,0 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %16,3 arttıinşaat sektöründe %0,5 azaldı ve ticaret-hizmet sektörlerinde %11,5 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %1,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %3,0 arttı, inşaat sektöründe %5,1 azaldı ve ticaret-hizmet sektörlerinde %2,0 arttı.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2018 yılı IV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %23,0 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %24,8inşaat sektöründe %29,0 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %19,2 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %4,0 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %5,4, inşaat sektöründe %4,5 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %2,5 arttı.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi, 2018 yılı IV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %22,3 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %23,9inşaatsektöründe %27,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %18,7 arttı.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2018 yılı IV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %26,9 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayisektöründe %29,9inşaat sektöründe %35,9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %21,9 arttı.

Veriler, sanayi ve ticaret-hizmet sektörleri için iyimser bir tablo çizerken, inşaat sektöründe sıkıntı olduğunu gösteriyor. Konut faiz oranının  1´in altına inmemesi ve başta dolar olmak üzere diğer yatırım araçlarının daha çok getiri sağlaması, yatırımcıları emlak sektöründen uzaklaştırıyor. İnşaat sektörüne ait bu verilerin bir nebze olsun düzelmesi için,  inşaat firmalarının aşırı lüks konut projelerinden vazgeçip daha uygun fiyatta konut arz etmeleri gerekiyor.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER