Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Tweet´lerle yönlendirilen bir dış politikaya güvenilir mi?

Mehmet Barlas- 13.04.2018

Tweet´lerle yönlendirilen bir dış politikaya güvenilir mi?

Amerika kıtası Kristof Kolomb´dan bu yana böyle bir tabloya sahne olmamıştır... Adını bu kıtadan alan devletin, yani Amerika Birleşik Devletleri´nin ileride bir gün gelip başkan seçilen kişinin tweet´leri ile savaşı ve barışı seçeceğini bu devletin kurucusu olan George Washington´a söyleselerdi, adamcağız herhalde "Bu devleti kurmamak daha doğru olacak" derdi...

Reagan bile daha tutarlıydı
Beyaz Saray, kovboy filmlerinin aktörü Ronald Reagan´a da ev sahipliği yaptı. Ama o sanki doğuştan bir devlet adamıymış gibi davrandı.
Konuşmalarında mizah unsurunu ön plana çıkartıp havayı hep yumuşattı. "Yıldız Savaşları" balonu ile Sovyetler´i gereksiz askeri harcamalara yöneltip iflas ettirdi ve bu ülkeyi rakip olmaktan çıkardı. Perestroika´nın Gorbaçov´u ile sıcak bir diyaloga girdi.

Kumarhane işleticisi
Şimdiki Başkan Donald Trump ise, bu göreve gelmeden önce müteahhitlikyanında Atlantic City´de kumarhane işletmeciliği yapmış ve iflası da yaşamış bir işadamıydı. Seçim kampanyasındaki gerçekten ölçüsü kaçmış sözlerinin ve vaatlerinin, Başkan olduktan sonra dengeleneceği zannediliyordu. Ama böyle olmadı. Ve şimdi ABD´nin iç ve dış politikası Trump´ın tweet´lerine bakılarak anlaşılıyor. Örneğin Dışişleri Bakanı Tillerson görevinden alındığını, Trump´ın tweet´iyle öğrenmişti.

Tweet´lerle yönetim
Bütün dünyayı global bir savaşın ürküntüsüne sokan Suriye´ye ilişkin son Trump tweet´leri ise sırayla şöyle: "- Rusya Suriye´ye giden füzeleri vurup düşüreceğini söylemiş. Hazır ol Rusya, çünkü füzeler geliyor. Güzel, yeni ve akıllı füzeler. Gazla halkını öldürmekten zevk alan bir hayvanla (Beşar Esed) ortak olmamalısın." "- Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş dönemi de dahil en kötü seviyede. Bunun için bir neden yok. Rusya´nın ekonomisine yardım etmemiz için bize ihtiyacı var, bu çok kolay bir şey, tüm milletler birlikte çalışmalı. Silahlanmayı durdurun."

Saçma sapan
"- Suriye´ye saldırının ne zaman gerçekleşeceğini asla söylemedim. Bu çok yakın ya da hiç de yakın olmayan bir zaman olabilir. Her durumda, benim yönetimim altındaki ABD, DEAŞ´tan bölgeyi temizleyerek harika bir iş çıkardı. Teşekkür ederiz ABD´miz nerede?" Evet... Durum bu merkezde şimdi.
İttifakımızın lider ülkesi ABD´nin çizgisi Atlantic City´deki rulet masasından daha istikrarlı değil...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz