Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

´Türkmenlerin varoluşu Türkiye´nin varlığına bağlıdır´

IKBY Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Maruf, "Türkiye´den dileğimiz bölgedeki mazlum toplumları yalnız bırakmasın. Türkmenlerin varoluşu Türkiye´nin varlığına bağlıdır." dedi.

´Türkmenlerin varoluşu Türkiye´nin varlığına bağlıdır´

IKBY Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, Türkiye´nin, bölgede DEAŞ´ın ve diğer terör gruplarının tehdidine karşı hem Türkmenlere hem de Kürt kardeşlerine destek verdiğini belirterek, "Bizi bu süreçte de yalnız bırakmadı. Türkiye´den dileğimiz bölgedeki mazlum toplumları yalnız bırakmasın. Türkmenlerin varoluşu Türkiye´nin varlığına bağlıdır. Biz her zaman Erbil´le Ankara´nın ilişkilerinin de iyi olmasını isteriz." dedi.

Aydın, IKBY´nin referandum girişiminin tüm ısrarlara rağmen gerçekleştirilmesinin bölgeyi olumsuz etkilediği söyledi.

"Mali kriz var ve ekonomi çok kötüye gidiyor"

Gelinen noktada bölgede yaşayan insanların rahatsız olduğunu ifade eden Aydın, "IKBY´nin, bölgenin önemli bir devleti olan Türkiye ile çok iyi ilişkileri vardı. Türkiye her zaman zor şartlarda Irak´a yardım etmiş, özellikle bölgesel yönetime sahip çıkmıştır. Türkiye ile istişare yapılmadan alınan karar ve gerçekleştirilen referandum bölge için kötü sonuçlar doğurdu. Bağdat ve Erbil arasındaki sorunlar nedeniyle şu an bölgede mali bir kriz var ve maaşların ödenmesiyle ilgili sıkıntı yaşanıyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar da bu kararın getirdiği sıkıntıları çekiyorlar." ifadelerini kullandı.

"Bağdat yönetiminin bölgesel devletlerin siyasetlerinin altından çıkması gerekir"

Erbil´in de anayasaya göre Irak toprağı olduğunu dile getiren Aydın, Türkmenler olarak diyalogdan yana olduklarını vurguladı.

Irak´ın toprak bütünlüğü içerisinde anayasaya dayanarak bütün etnik grupların haklarının verilmesi gerektiğini aktaran Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkmenler bu siyasi denklem içerisinde kendisini korumalıdır. Türkmenler, Erbil´de, Kerkük´te ve Irak´ta önemli bir aktördür. Aynı topraklar üzerinde yaşıyoruz ve Türkmenlerin yaşanan olaylardan zarar görmesinden endişe ediyoruz. Biz sorunların diyalog kurularak bir an önce çözülmesini istiyoruz. Irak hükümeti kendi sorumluluğunu üstlenmeli. Erbil´le Bağdat arasındaki hata tek taraflı değil, her iki tarafın da hataları var. Referandum bir hatadır ama Bağdat´ın da bundan sonra bölgenin istikrarı için politikalar üretmelidir. Ancak bu karar sonrası halkın cezalandırılmaması gerekir. Çünkü Erbil de Irak´ın toprağıdır. Artık Bağdat yönetiminin, bölgesel devletlerin siyasetlerinin altından çıkması gerekir. Irak´ı Iraklıların yönetmesi çok önemli." 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER