Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

"TÜRKLERİN TARİHİNDE DÖRT ÖNEMLİ HADİSE VARDIR"

"Türklerin Tarihinde Dört Önemli Hadise Vardır! Bunlar; Türk Tarihinin Dönüm Noktalarıdır." diyen Esat Hocalar´ın kaleme aldığı yazısında, Türk tarihinin önemli değişim dönemlerini ve tarihteki rolü ile birlikte okuyoruz.

Türklerin Tarihinde Dört Önemli Hadise Vardır! 

Bunlar; Türk Tarihinin Dönüm Noktalarıdır.


1- Türklerin Müslüman Araplarla tanışmasına vesile olan "Talas Savaşı"nda Çin ordusu karşısında zorlanan Müslümanların yardımına Türk süvarileri yetişmiştir. Karluk Beyi´nin emriyle savaş alanına giren Türk süvarileri karşısında neye uğradıklarını şaşıran Çinliler Talas Savaşı´nda yenilgiye uğramışlardır. Bu savaşın ardından İslamiyet Maveraünnehir´de kalıcı hale gelmiştir. Bölgeye adım atan Müslüman Araplar, Türklerin yüksek ahlaklarını, idarecilik ve savaştaki üstün meziyetlerini yakından tanıma imkânı bulmuşlardır. Türklerin Müslüman Arapları, Arapların da Türkleri tanımasına neden olan "Talas Savaşı" dünya ve Türk tarihi için bir dönüm noktası olmuştur.

Türkler Talas Savaşı´nın ardından millet olarak kitleler halinde İslam dinine geçmişlerdir. Türkler, İslamiyet´i samimi olarak, kendi istekleriyle, hiçbir zorlama ve dış baskı olmaksızın kitle halinde kabul edince, tarihlerinin yeni bir devresine ayak basmış oldular. (Y. Öztuna, Türk Tarihinden Yapraklar, s.47). İslam´ı toplu olarak kabul etmesi birinci büyük hadisedir.

2- Türkler´in İslam´ı Anadolu´ya Hâkim Kılması; Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru IV. Romen Diyojen arasında gerçekleşen bir savaştır. Alp Arslan´ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, "Türklere Anadolu´nun kapılarında kesin zafer sağlayan son savaş" olarak bilinir. Türkler devlet ve millet olarak İslam´ı Anadolu´da kökleştirmişlerdir. İkinci en önemli hadisedir.

3- Türklerin İslam´ı Avrupa Kapılarına Açması; Fatih Sultan Mehmet´in 1453 yılında İstanbul´u fethetmesi Türkler için çok önemli üçüncü bir hadisedir. Roma İmparatorluğu´nun doğu ve batı olarak ikiye ayrılmasından sonra Doğu Roma İmparatorluğu´nun başkenti olan İstanbul, bir süre sonra Ortodoks dünyasının merkezi hâline geldi. Bu durum, Anadolu´daki Müslümanlar için tehlike demekti. Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişme noktasında bulunan İstanbul´u Türklerin fethetmesi İslam´ın Asya´da kökleşmesini, Afrika´da tutunmasını ve Avrupa´da yayılmasını sağladı. İstanbul´un fethi Türklerin ve dünyanın tarihinde büyük bir dönüm noktası oldu ve bir çağı kapatıp bir çağı açtı.

4- Cumhuriyetin ilanı; Türklerin 1923 tarihinde kurduğu Yeni Türkiye Devleti, ilk Müslüman Türk devleti olarak kabul edilen Karahanlılar döneminden (751) bu yana süregelen din merkezli devlet geleneğini terk ederek seküler bir devlet anlayışını kabul etti. Böylece askeri, sosyal, kültürel alanda takriben 200 yıldır devam etmekte olan "kimilerince Modernleşme" (Bernard Lewis), kimilerince Sekülerleşme (Niyazi Berkes) bazılarına göre ise ilhad hareketi bir neticeye ulaşmış oldu.
Türklerin tarihinde bu dört dönem, dönüm noktasıdır. 
*
Kısaca Türklerin, 
-Talas savaşından sonra kitle halinde kesin bir şekilde Müslüman olmaları, 


-Malazgirt savaşıyla İslam´ı Anadolu´ya hâkim kılma çabaları,


-İstanbul´un fethiyle İslam´ı Anadolu´da kesin bir şekilde yerleştirmesi, bu topraklarda İslam´ı tahkim etmesi. Asya, Afrika ve Avrupa´ya İslam´ın kapılarını açması, Fetihle çağ kapatıp çağ açması,


-1923 yılında M. Kamal ve bazı arkadaşlarının marifetiyle devlet olarak İslamı terk etmesi ve yeni kurulan Türk devletinin idari ve siyasi alt yapısının, müstevli Fransa ve kısmen müstevli İngiltere´nin devlet sisteminin getirilmesi ile büyük değişimin dördüncüsü gerçekleşmiş oldu.


Bu dört dönem Türkler için dönüm noktalarıdır ve en önemli hadiselerdir.

Esat Hocalar



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER