Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TÜRKİYE´NİN BÜKREŞ BÜYÜKELÇİSİ ERTAŞ: ROMANYA STRATEJİK ORTAK, DOST BİR MÜTTEFİKTİR

Türkiye´nin Bükreş Büyükelçisi Ertaş, "Karadeniz´den komşu olduğumuz Romanya´yı yakın bir dost, müttefik ve stratejik ortak olarak görüyoruz. Siyasi ilişkilerimiz son derece yakın." dedi.

TÜRKİYE´NİN BÜKREŞ BÜYÜKELÇİSİ ERTAŞ: ROMANYA STRATEJİK ORTAK, DOST BİR MÜTTEFİKTİR

12. 09. 2018 Çarşamba

Türkiye´nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Romanya´da dün düzenlenen Türkiye-Romanya-Polonya Dışişleri Bakanları Toplantısı ve Türkiye-Romanya ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye, Romanya ve Polonya´nın NATO´nun doğu kanadında özel konuma sahip, çok yakın istişare içinde üç önemli müttefik olduğunu söyleyen Ertaş, daha önce bakan yardımcıları düzeyindeki istişare mekanizmasının artık dışişleri bakanları ve dışişleri komisyonları başkanları düzeyinde çalıştığını kaydetti.

Daha önce iki kez Varşova´da ve bir kez Ankara´da yapılan toplantıların dördüncüsünün Bükreş´te düzenlendiğini belirten Ertaş, şöyle devam etti:

"Ankara´daki toplantının bizim için sembolik önemi var. Aslında 2016´daki toplantı Bükreş´te yapılacaktı. Fakat FETÖ´nün 2016´daki darbe girişiminden hemen sonra Türkiye ile dayanışma göstermek adına Romanya ve Polonya makamları toplantıyı derhal Ankara´da yapma kararı aldı. Özellikle bu konuda o dönem ev sahipliği yapacak Rumenlere şükran borçluyuz. Ağustos ayında darbe girişiminin üzerinden henüz bir ay geçmişken bu toplantıların ikincisi Ankara´da yapıldı. Bu vesileyle Rumen ve Polonyalı bakanlar darbe girişiminin ardından Ankara´yı ziyaret eden ilk dışişleri bakanları arasında yer aldı."

Üçlü bakanlar toplantılarında güvenlik konularına odaklanıldığına dikkati çeken Ertaş, "Özellikle terörle mücadele bizim için çok önemli. Güvenlik konularına ilaveten, bu toplantılar ülkemizin AB ile ilişkileri açısından da bizim için önemli bir mekanizma. Romanya ve Polonya, AB üyeleri ve geleneksel olarak ülkemizin AB´ye üyelik sürecine destek veren ülkeler. İlişkilerimizin zor günlerinde dahi bu kanal hep açık kaldı ve bizim kaygılarımızı, hassasiyetlerimizi Avrupalı çevrelere iletme konusunda önemli bir işlev gördü." diye konuştu.

Büyükelçi Ertaş, bu üçlü format ile değişen güvenlik ortamı çerçevesinde stratejilerin ve güvenlik politikalarının gözden geçirildiğini, NATO çerçevesinde alınan kararların ittifakın doğu ve güney kanadı bağlamında değerlendirilmesinin amaçlandığını vurguladı.

Türkiye, Romanya ve Polonya´nın NATO bağlamında kendi güvenliklerine de katkı sağlayacak şekilde parçası olduğu balistik füze savunma sistemi unsurlarına ev sahipliği yapan üç ülke olduğunu vurgulayan Ertaş, üçlü bakanlar toplantılarının NATO bağlamında önce gayriresmi başlayan, daha sonra üç ülkenin yakın münasebetlerinin etkisiyle kurumsallaşmış bir mekanizma olduğunu belirtti.

Türkiye-Romanya ilişkileri

Toplantı vesilesiyle Romanya´ya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun Rumen yetkililerle temaslarda bulunduğuna dikkati çeken Ertaş, Çavuşoğlu´nun diğer mevkidaşlarıyla Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis ve Romanya Başbakanı Viorica Dancila tarafından kabul edildiğini, ayrıca Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Liviu Dragnea ve Rumen Mevkidaşı Teodor Melescanu ile de ikili görüşmeler yaptığını hatırlattı.

Stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Romanya ilişkilerinin bu yıl 140. yıl dönümü olduğunu belirten Ertaş, şunları kaydetti:

"Stratejik ilişkilerimizin somut göstergelerini her alanda görebilirsiniz. Bunu buradaki sayıları 15 bini aşan Türk şirketinin varlığında, topluma başarıyla entegre olmuş 70 bin civarındaki Türk-Tatar soydaşımızın başarılarında veya 6 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmimizde görüyorsunuz. Biz Karadeniz´den komşu olduğumuz Romanya´yı yakın bir dost, müttefik ve stratejik ortak olarak görüyoruz. Siyasi ilişkilerimiz son derece yakın. İki ülke askeri makamları birbiriyle yakın temas halinde. Örneğin Türk savaş gemileri Köstence Limanı´na yıl boyunca çok kez ziyarette bulunur. Keza Rumen askeri makamları ülkemizdeki ikili etkinliklere ve çok taraflı askeri tatbikatlara katılırlar. NATO´da yakın bir işbirliğimiz var."

Karşılıklı ticaret hacminin 6 milyar dolara yaklaştığını belirten Ertaş, iki ülke cumhurbaşkanlarının bu konuda ortaya koyduğu 10 milyar dolar hedefine ulaşmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Romanya´daki soydaşların iki ülke arasında dostluk köprüsü oluşturduğunu anlatan Ertaş, "Rumen toplumu ve devleti soydaşlarımızı bir değer olarak görüyor, kapsayıcı ve kucaklayıcı bir politika izliyor." dedi.

Romanya´da FETÖ ile mücadele

Romanya´nın 15 Temmuz´daki darbe girişiminin ardından Türkiye ile dayanışma sergileyen ilk AB ülkelerinden biri olduğuna dikkati çeken Ertaş, "FETÖ, bütün Balkanlar´da olduğu gibi uzun yıllar burada da faaliyet gösteren bir örgüt. Bunu sözde masum bir kılıf çerçevesinde, okul kisvesi altında takdim etmiş yıllarca. Bunların sadece ülkemize değil, Rumen toplumuna oluşturmakta olduğu büyük tehdidi Rumen muhataplarımıza her vesileyle izah ediyoruz." diye konuştu.

Ertaş, son 2 yılda FETÖ ile mücadelede bazı somut kazanımlar elde edildiğini, bu çerçevede, FETÖ´nün sahip olduğu üniversitenin kapatıldığını ve soydaşların yoğun olduğu bir beldede yurt olarak işletilen kurumun faaliyetlerine son verildiğini vurguladı.

FETÖ ile mücadelede Romanya´daki Türk toplumunun Türkiye Cumhuriyeti´nin yanında çok güçlü bir duruş sergilediğinin altını çizerek, "Örneğin yaklaşık 200 Türk aile çocuklarını bu FETÖ okullarından alıp başka okullara, Rumen okullarına verdi. Kısmetse yakında Maarif Vakfı da burada ilkokuldan liseye kadar eğitim sürecini kapsayacak bir okul açacak. Binamızı aldık, çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu anlamda toplumumuz içinde büyük bir dayanışma var. Soydaşlarımız da bu dayanışmaya dahildir." ifadelerini kullandı.

Romanya´nın FETÖ iltisaklı şahısların Türkiye´ye iade sürecine de destek verdiğini dile getiren Ertaş, "2015 yılında kamuoyunda ´böcek davası´ olarak bilinen davada sorumlulukları bulunan 2 eski emniyet görevlisi burada tutuklanarak olağan hukuki süreçlerden geçmek suretiyle ülkemize iade edildi. Şimdi de yeni iade dosyaları üzerinde Rumen makamlarıyla birlikte çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER