Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türkiye´nin basın özgürlüğündeki karnesi kötü..

3 Mayıs, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nun 1993 yılında aldığı bir karar ile tüm dünyada Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmasına karar verilen bir tarih.

Türkiye´nin basın özgürlüğündeki karnesi kötü..

3 Mayıs, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nun 1993 yılında aldığı bir karar ile tüm dünyada Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmasına karar verilen bir tarih.

Bugünün kutlanmasındaki amaç; basının demokrasiyi korumaktaki rolünü vurgulamak, etik gazeteciliği ön plana çıkarmak ve dünyada basının aşırı sansür edildiği ülkelere bir mesaj göndermek. Bunun yanında gün boyu çeşitli organizasyonlar ile görevini yaparken öldürülen gazetecileri anmak ve yetkililere sorumluluklarını hatırlatmak.

2019 yılının ana organizasyonu ise UNESCO, Afrika Birliği Komisyonu ve Etiyopya işbirliği ile 1 ? 3 Mayıs günleri arasında Addis Ababa şehrinde gerçekleştiriliyor. Üç gün süren konferanslarda dünyada basın özgürlüğünün genel vaziyeti ve ülkelerin özel durumları konuşuluyor.

Bu yılki organizasyon için seçilen tema özellikle seçimler ve manipülasyona vurgu yapıyor: ?Dezenformasyon çağında demokrasi, gazetecilik ve seçimler için medya.? Dünya genelinde basın özgürlüğü önündeki engellerin ve sorunların tartışıldığı günde gözler bir kez daha Türkiye´nin her yıl kötüleşen karnesinde.

Son birkaç yıldır bazı endekslerde ?özgür olmayan´ kategoride yer alan Türkiye, kısa süre öncesine kadar ?kısmen özgür´ ülkeler arasındaydı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü´ne (RSF) göre şu an 180 ülke arasında 157. sırada bulunan Türkiye 2018´deki durumunu ve sıralamasını aynen devam ettiriyor. 2017´deki değerlendirmeye göre 2018´de 4 basamak gerilemiş olan Türkiye aynı zamanda dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke olarak kayda geçiyor.

Her ne kadar hapiste olan gazetecilerin sayısı farklı kuruluşlarca farklı kriterlere göre değerlendirilse de tüm sonuçlar Türkiye´yi açık ara en kalabalık basın hapishanesi yapıyor. Şubat, Mart ve Nisan aylarında yayınlanan 2019 raporları ışığında Uluslararası Basın Enstitüsü´ne (IPI) göre 162, Türkiye Gazeteciler Sendikası´na (TGS) göre 142, Çağdaş Gazeteciler Derneği´ne (ÇGD) göre 139 ve Bağımsız Gazetecilik Platformu P24´e göre ise en az 146 basın çalışanı cezaevinde.

Bu gazetecilerin çoğunluğu üç temel suçlama ile hapis yatıyor: Darbe, terör örgütü üyeliği ve terör propogandası.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER