Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TÜRKİYE´DEN ÇELİK İTHALATINA KOTA

Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü´ne (DTÖ) çelik sektörünü ithalattaki artıştan korumak için 17 ekim´den itibaren ithalat kotası uygulayacağını bildirdi. Kotayı aşan çelik ithalatına yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulanacak.

TÜRKİYE´DEN ÇELİK İTHALATINA KOTA

Reuters´in aktardığına göre DTÖ´ye yapılan başvuruda çelik ithalatı kotasının uygulanması kararının, ithalatta birden yaşanan artıştan Türkiye´nin çelik endüstrisinin korunması amacı taşıdığı belirtildi.

Buna göre Türkiye kotanın üzerinde yapılan herhangi bir ithalata yüzde 25´lik bir ek gümrük vergisi uygulayacak.

DTÖ´ye yapılan başvuruda ABD Başkanı Donald Trump´ın ithal çeliğe yüzde 25´lik ek gümrük vergisi getirme kararının ardından Türkiye´nin nisan ayında acil ´koruyucu´ önlemleri araştırdığı belirtildi.

Bu adımın ve Avrupa Birliği (AB), Hindistan ve Endonezya´da uygulanan müteakip ticari kısıtlamaların çelik sektörü pazarının yönünün Türkiye´ye kaymasına neden olduğu vurgulandı.

Türkiye daha önce ABD´nin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği yüzde 10 ve yüzde 25´lik ek gümrük vergisi adımını ´kabul edilemez´ olarak nitelemiş ve karşı önlemleri alacağını açıklamıştı.

Ticaret Bakanlığı da ABD´nin ek gümrük vergilerinin DTÖ kurallarına aykırı olduğunu duyurmuştu. Ankara ayrıca 533 milyon dolar değerindeki 22 ABD menşeli ürünün gümrük vergilerini 2 katına çıkarmıştı. 

Türkiye´nin yanı sıra ABD´nin bu ticari eylemleri Rusya, Çin, Kanada ve AB tarafından DTÖ´ye şikayet edilmişti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER