Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TÜRKİYE DIŞ TİCARETTE AB´NİN 5. BÜYÜK ORTAĞI

Avrupa Birliği´nin geçen yılın ocak-aralık döneminde 84,8 milyar avroluk ihracat, 69,7 milyar avroluk ithalat gerçekleştirdiği Türkiye, birliğin beşinci en büyük ticaret ortağı olmaya devam etti.

TÜRKİYE DIŞ TİCARETTE AB´NİN 5. BÜYÜK ORTAĞI

 Abdulselam Durdak - AA muhabirinin Avrupa İstatistik Ofisi´nden (Eurostat) derlediği verilere göre, 28 üyeden oluşan Avrupa Birliği (AB), geçen yılın tamamında 1 trilyon 878,5 milyar avroluk ihracat ve 1 trilyon 853,5 milyar avroluk ithalat yaptı.

Birliğin, söz konusu dönemde Türkiye´ye ihracatı yüzde 8,8 artarak 84,8 milyar avro seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde, AB´nin Türkiye´den ithalatı ise yüzde 4,5 yükselişle 69,7 milyar avro oldu.

Böylece Türkiye, AB´nin dış ticaretindeki en önemli beşinci ülke konumunu sürdürdü.

ABD, AB´nin en büyük ticaret ortağı

Birlik üyesi ülkelerin 375 milyar avroluk ihracat ve 254,2 milyar avroluk da ithalat gerçekleştirdiği ABD, AB´nin en büyük ticaret ortağı konumunu 2017´nin ocak-aralık döneminde de devam ettirdi. AB´nin ABD´ye ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,2, ABD´den ithalatı da yüzde 1,5 artış kaydetti.

Söz konusu dönemde AB´nin ikinci en büyük ticaret ortağı Çin oldu. Bu dönemde AB, 198,3 milyar avroluk ihracat yaptığı Çin´den 374,3 milyar avroluk ithalat gerçekleştirdi. AB ülkelerinin Çin´e ihracatı söz konusu dönemde yüzde 16,9 ve Çin´den ithalatı ise yüzde 8,5 yükseldi.

AB´nin Rusya´dan ithalatı, ihracatını geçti

AB´nin geçen yılın ocak-aralık döneminde 150,8 milyar avroluk ihracat ve 110,2 milyar avroluk ithalat yaptığı İsviçre, birliğin üçüncü en önemli ticari partneri olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde, AB´nin İsviçre´ye ihracatı yüzde 6,1 artarken, ithalatı yüzde 9,4 azaldı.

AB ülkelerinin 86,2 milyar avroluk ihracat ve 145 milyar avroluk ithalat gerçekleştirdiği Rusya ise en büyük dördüncü ticaret ortağı oldu. AB´nin Rusya´ya geçen yılın ocak-aralık dönemindeki ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,1, bu ülkeden ithalatı da yüzde 22 yükseldi.

Öte yandan AB´nin en büyük ticaret partnerleri sıralamasında Türkiye´yi, Japonya, Norveç, Güney Kore, Hindistan ve Kanada izledi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER