Türkiye, dünyanın sahip olduğu doğal kaynakların yenilenebilmesi için verilen yıllık sınırı 27 Haziran itibarıyla aştı. 2019 için belirlenen kaynakları yılın yarısında tamamen tüketen Türkiye, kalan aylar için 2020´nin kaynaklarından kullanıyor. Dünya üzerindeki yenilenebilir kaynakları ve insanların tüketim sınırı üzerine araştırmalar yapan çevre örgütü Küresel Ayak İzi Ağı´nın (Global Footprint Network) verilerine göre dünya, çok kritik bir konumda yer alıyor.
DÜNYA 2020´YE BORÇLU
İnsan toplumunun sınır bilmezliği ve tüketim çılgınlığı sebebiyle doğal kaynaklar yetirilemez hale geldi. Küresel Ayak İzi Ağı tarafından, dünyanın bir yılda kaynaklarını yenileyebileceği kapasitenin üzerine çıktığı gün 29 Temmuz olarak belirlendi. Her ülke için ayrı belirlenen ?Küresel Limit Aşım Günü? istatistiklerine göre ise Türkiye, dünya ortalamasından 32 gün önce bu limite ulaştı. Buna göre yılın kalanında dünya 2020´nin kaynaklarından borç alacak.
BAZI ÜLKELER DOYMAK BİLMİYOR
Türkiye´nin yanı sıra bu yıl dünyada birçok ülke ?Küresel Limit Aşım Günü?ne çok daha erken ulaştı. Yeni yıla girildikten 42 gün sonra limiti aşan Katar, gelecek yıla çok daha büyük bir borç ödemek zorunda. Yılın ilk 6 ayında doğal kaynak tüketim sınırını aşan ülkelerin çoğunlukla ABD ve Avrupa ülkeleri olması da dikkat çekti. Bunun yanı sıra Endonezya, Hindistan gibi ülkeler en az tüketim oranına sahip olduklarından yıl sonuna kadar kaynak limit aşımına uğramıyor.
2 DÜNYAMIZ VAR GİBİ TÜKETİYORUZ
Küresel Ayak İzi Ağı, 1970´ten bu yana yapılan araştırmalar neticesinde kullanım hızının ve limit aşımının her yıl giderek arttığını ve insanlığın adeta iki dünyası varmış gibi tüketim yaptığının altını çizdi. Önemli bazı önlemler alınırsa 3 ay tasarruf edilebileceğini vurgulayan örgüt, özellikle sera etkisi yapan gaz salımların azaltılması gerektiğini belirtti.