Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TürkAkım tamam şimdi hedef 100 milyar dolar

Dünya enerji haritasında bir dönüm noktası daha aşıldı... Rus gazını Avrupa´ya taşıyacak TürkAkım projesinde boru hattının deniz bölümü tamamlandı. Erdoğan, Avrupa´nın yeni enerji köprüsü olan projede vananın 2019´da açılacağını söyledi. ?Türkiye riske ma

TürkAkım tamam şimdi hedef 100 milyar dolar

İstanbul dün yine tarihi anlara tanıklık etti. Rusya lideri Putin´i ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus doğalgazını Avrupa´ya taşıyacak TürkAkım´ın karaya çıkış töreninde yeni hedefi açıkladı. Erdoğan, projenin iki ülke arasındaki ilişkilerin seviyesini gösterdiğini söyledi ve ?İlişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik? dedi. Putin ise Erdoğan´ın 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ?Çin ile başardık Türkiye ile neden olmasın? şeklinde destek verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ?TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni?ne katıldı.Rus gazını Avrupa´ya taşıyacak hattın deniz bölümünün tamamlanması ve Kıyıköy´deki tesislere ulaşması üzerine yapılan törende bir araya gelen iki liderin gündemi ekonomi ve Suriyey´di. İstanbum Kongre Merkezi´nde düzenlenen canlı yayın töreninde konuşan Erdoğan, Rusya ile ilişkilerde tarihi bir ivme yakaladıklarını belirterek ?İki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Cumhurbakanı´nın konuşmasından başlıklar şöyle oldu:  

GAZIN YARISI AVRUPA´YA: TürkAkım doğalgaz hattının Karadeniz´in dibinden gelerek ülkemize ulaşmasının sevincini yaşıyoruz. Bu tarihi projenin son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. TürkAkım Rus dostlarımızla beraber emek harcadığımız tarihi nitelikte bir projedir. 3 bölümden oluşan TürkAkım projesi 2019´da yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacak. Kıyıköy´deki alım terminalinin inşaatı hızla devam ediyor. Buradan gelecek gazın en az yarısını Avrupa´ya aktarmayı planlıyoruz. Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğalgaz taleplerini karşılayabilecek.  

DAYATMALARA BOYUN EĞMEDİK: lkelerin kendi şartları doğrultusunda doğalgazı nereden ve nasıl temin edeceklerine saygı duymalı. Bizim için Rusya uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve doğalgaz tedarikçisidir. Rusya ile ilişkilerimizi hiçbir zaman diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik. 

TİCARET HACMİ İÇİN YENİ HEDEF: Rusya Federasyonu ile iş birliğimiz çok geniş bir yelpazede ilerliyor. Ortak duruşumuzun Suriye´deki insani krizin hafifletilmesinde katkılarını gördük. Akkuyu Nükleer Santrali´ni hayata geçiriyoruz. Hedefimiz 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaktır.  Rusya ile 2019 yılını karşılıklı kültür ve turizm yılı olarak kutlayacağız.? 

PROJENİN İSMİ ERDOĞAN OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın ardından konuşan Rusya lideri Putin de 100 milyar dolarlık hedefe destek verdi. Putin´ ?Sayın Erdoğan 100 milyar dolar ticaret hacminden bahsetti. Biz bu sene Çin ile ulaşacağız. Türkiye ile neden olmasın? Buna da imza atacağız. Bu tören Rusya-Türkiye arasındaki işbirliğinin seviyesini gösteriyor. Projeye adı veren Sayın Erdoğan´dır, TürkAkım ismini vermiştir?.  

18-11/20/rus7.jpg

15 MİLYON EVE ULAŞACAK 

Rusya´dan gelen gazı Karadeniz´e döşenen hatla Avrupa´ya taşıyacak olan hattın kapasitesi yıllık 31,5 milyar metreküp olacak. TürkAkım hakkında bilmeniz gereken en önemli noktalar: 

-Toplamı 2 bin Km´yi bulacak hat için günde ortalama 5 km boru döşendi.  

 -Gemi bir günde 6,3 kilometre boru döşeyerek bir dünya rekoruna imza attı.   Hat 15 milyon hanenin 1 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak.  

-Projenin toplam maliyeti 7 milyar doları buldu.  

-Gazın Rusya´dan Türkiye´ye ulaşması 52 saat sürecek.  

-Her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığında olan toplam 158 bin boru kullanıldı.  

-Doğalgaz akışının 2019 sonunda başlaması planlanıyor.  

-TürkAkım´ın aktaracağı doğalgazın yarısı Türkiye tarafından kullanılacak, yarısı Avrupa´ya aktarılacak.   

-Boruları döşeyen Pioneering Spirit gemisinin toplam ağırlığı, Titanic´in tam 8 katı. (403 bin 342 gross ton)  

-Projede toplamda 40´tan fazla ülkeden on binlerce personel görev yapıyor. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER