Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türk Lirası ile sözleşme esasları belli oldu

Resmi Gazete´nin bugünkü sayısında Hazine ve Maliye Bakanlığı´nın, Türk Lirası ile sözleşme esaslarını içeren Tebliği yayımlandı.

Türk Lirası ile sözleşme esasları belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı´nın, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar´da yeni değişiklikler yapılmasını öngören Tebliği, Resmî Gazete´nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yayımlanan Tebliğe göre döviz ve Türk Lirası cinsinden yapılacak sözleşmelere ilişkin yeni düzenlemeler getirildi.

8. MADDEDE DEĞİŞİKLİK

Tebliğ´de ayrıca döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelerin TL´ye çevrilmesindeki esasları içeren 8´inci maddesinde değişikliğe gidildi.

Buna göre, Türkiye´de yerleşik kişiler kendi aralarında akdedecekleri; konusu yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dahil gayrimenkul satış ve kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacak Türk Lirası bazından sözleşmelerini yapacak.

 

TÜRKİYE VATANDAŞI OLMAYAN KİŞİLER İSTİSNA

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan Türkiye´de yaşayan kişiler veya Türkiye´de ve yurt dışında yerleşik kişiler; alıcı veya kiracı olarak taraf oldukları gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırabilecek.

YAZILIM VE DONANIMLARA İSTİSNA GETİRİLDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı´nın yayımladığı Tebliğle birlikte, bilişim teknolojileri kapsamında yurt dışında üretilen yazılımlara ilişkin satış sözleşmeleri ile yurt dışında üretilen donanım ve yazılımlara ilişkin lisans ve hizmet sözleşmelerinde sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırması mümkün hale geldi.

ANLAŞMAZLIK HALİNDE 2 OCAK 2018 KURU ESAS ALINACAK

Döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkün olmayan sözleşmelerde yer alan bedeller taraflarca Türk Lirası yeniden belirlenirken mutabakata varılamazsa; Merkez Bankası´nın 2 Ocak 2018 tarihindeki efektif satış kuru esas alınacak.

 

Taraflar anlaşırsa, farklı bedeller üzerinden de TL´ye geçiş yapabilecekler. Yeni belirlenen bedeller, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK) tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışa göre güncellenecek.

Türk lirası cinsinden belirlenen kira bedeli, iki yıllık sürenin sonuna kadar geçerli olacak.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER