Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Tunus’ta Nahda Hareketi lideri Gannuşi gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Kays Said’in otoritesini günden güne pekiştirdiği Tunus’ta, Said’in en ciddi muhalifi olarak görülen Nahda Hareketi lideri ve eski meclis başkanı Raşid el-Gannuşi, evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı.

Tunus’ta Nahda Hareketi lideri Gannuşi gözaltına alındı

Tunus’ta muhalefet lideri Gannuşi gözaltına alındı.

Haberi ilk duyuran Tunus eski dışişleri bakanı Refik Abdüsselam “Şeyh Raşid Gannuşi’nin evi Tunus polisi tarafından basıldı, bilinmeyen bir noktaya, en temel hukuki prosedürler dikkate alınmadan götürüldü” dedi.

Destekçilerinin sosyal medya paylaşımlarında, baskının iftar saatlerinde gerçekleştiği ve baskın sırasında düzinelerce polisin hazır bulunduğu yazıldı.

Nahda Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada ise ülkedeki muhalefete “muhalif siyasilerin hakları ve özgürlüklerine karşı yapılan ihlaller ve baskıcı uygulamalara karşı tek bir saf halinde durulması” çağrısı yapıldı.

81 yaşındaki Raşid Gannuşi Nahda Hareketi’nin finansal işlerine ve İslamcıların cihat için Suriye’ye seyahatine yardım ettiği suçlamasıyla geçen yıl soruşturma geçirmiş, ancak kendisi ve partisi suçlamaları reddetmişti.

Kays Said’e yakın Tunus medyasında yer alan bir iddiaya göre Gannuşi “Tunuslu gençlerin tekfirci gruplarla savaşmak üzere Suriye’de cihada gönderilmesi” sürecinde rol almakla suçlanıyor.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said 25 Temmuz 2021’de çıkardığı olağanüstü kararnamelerle başbakanı görevden almış, Gannuşi’nin başkanlık ettiği parlamentonun çalışmalarını dondurmuş ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmıştı.

Sonraki aylarda yürütmeyi kendine bağlayan Cumhurbaşkanı Said, 2022 Mart’ında parlamentoyu tamamen feshetmişti.

Seçilmiş parlamentoyu kapatması ve anayasayı yeniden yazmadan önce ülkeyi kararnamelerle yönetme kararları nedeniyle bu yılın başından beri darbecilikle suçlanan Kays Said’e muhalif birçok figür gözaltına alınmıştı.

Şubat 2023’te sadece yüzde 11’lik seçmen katılımıyla yapılan parlamento seçimlerinde Kays Said’in destekçisi partiler çoğunluğu kazanmıştı.

1980’lerde siyasi mahkûm olan ve 1990’larda sürgüne giden Gannuşi, 2011 ayaklanmaları sırasında Tunus’a dönmüştü.

Arap Baharı sonrası Gannuşi liderliğindeki Nahda Hareketi laik partilerle koalisyon hükümetleri kurdu. Gannuşi 2019 seçimlerinden sonra Meclis Başkanı koltuğuna oturmuştu.


 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER