Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Trump´tan Venezuela kararı: Muhalif lideri başkan ilan etti

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido´yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıkladı. ABD´nin bu kararına Kanada, Brezilya, Paraguay, Kolombiya, Peru, Ekvador, Costa Rika ve Arjantin destek verdi. Beyaz Saray

Trump´tan Venezuela kararı: Muhalif lideri başkan ilan etti

ABD Başkanı Donald Trump, Venezüella´daki son duruma dair yazılı açıklamada bulundu.

Trump, açıklamasında, "Bugün resmi olarak Venezüella Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido´yu geçici devlet başkanı olarak tanıyorum. Venezüella halkı tarafından seçilen tek meşru yönetim aracı olan Ulusal Meclis, Nicolas Maduro hükümetinin meşru olmadığını ilan etmek üzere Anayasal yolları harekete geçirdi. Dolayısıyla artık devlet başkanlığı koltuğu boş durumdadır" ifadelerini kullandı.

´ABD SİYASİ VE EKONOMİK GÜCÜNÜ KULLANACAK´

ABD´nin siyasi ve ekonomik gücünü Venezüella´da demokrasinin restorasyonu için kullanmaya devam edeceğini ifade eden Trump, Batı ülkelerinin liderlerine de Guaido´yu tanımaları çağrısında bulundu.

Trump, ABD´nin Maduro yönetimini kendi eylemleri dolayısıyla sorumlu tutmaya devam edeceğini vurguladı.

Guaido´nun dün paylaştığı bir açıklamaya atıfta bulunan Trump, "Şiddet gaspçının silahıdır, bizim tek net adımımız ise özgür ve demokratik bir Venezüella için birlikte ve güçlü durmaktır" ifadesini kullandı. 

ASKERİ SEÇENEK MASADA DEĞİL 

Beyaz Saray, Venezuela´ya yönelik askeri seçeneğin masada olmadığını duyurdu.

Son dönemde siyasi tansiyonun giderek yükseldiği ülkede muhalefet ve iktidar yanlıları kentin farklı bölgelerinde gösteri düzenliyor.

MADURO 2025´E KADAR GÖREVDE

Geçen hafta Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, başkent Caracas´taki Yüksek Adalet Mahkemesi´nde düzenlenen törende yemin ederek, 2025 yılına kadar kalacağı görevine resmen başlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bu gelişme üzerine "Maduro rejiminin gayri meşru olduğunu" ifade ederek, ABD´nin Venezüella´ya ´gerçek´ bir demokrasinin yeniden gelmesi için, ekonomik ve diplomatik gücünü sonuna kadar kullanacağını söylemişti.

Ayrıca Amerika kıtasındaki 14 ülkeden oluşan Lima Grubu´nun Meksika dışındaki üyeleri, Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro´nun yeni hükümetini tanımayacaklarını açıklamış ve Maduro´ya göreve başlamama çağrısı yapmıştı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER