Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Trump´ın damadı Kushner Körfez turunda: Kirli Kudüs planını anlattı

Trump´ın başdanışmanı ve damadı Kushner, BAE ve Umman´da ABD Başkanı´nın ´kirli planı´nı anlatmak için temaslarda bulundu. Trump, Filistin-İsrail meselesiyle ilgili uzun zamandır ´Yüzyılın Anlaşması´ adı verilen bir ´kirli bir plan´ın üzerinde çalışıyor.

Trump´ın damadı Kushner Körfez turunda: Kirli Kudüs planını anlattı

ABD Başkanı Donald Trump´ın başdanışmanı Jared Kushner´in, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman´da üst düzey yetkililerle ´Yüzyılın Anlaşması´ olarak lanse edilen kirli planı görüştüğü bildirildi.

Beyaz Saray´dan yapılan iki ayrı yazılı açıklamaya göre, Kushner BAE´de Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan´la, daha sonra da Umman Sultanı Kabus bin Said ile bir araya geldi. Kushner´e görüşmelerde Trump´ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile İran Özel Temsilcisi Brian Hook eşlik etti.

KUSHNER ´ORTA DOĞU´DA BARIŞI´ ANLATTI

Kushner ve beraberindeki heyet, temaslarında, Orta Doğu´da barış ile ilgili gelinen son süreci ele aldı, ayrıca ABD-BAE ve ABD-Umman ikili ilişkileri kapsamlı şekilde değerlendirildi.

20 Ocak 2017´de Beyaz Saray´da göreve başlayan Trump, damadı ve başdanışmanı Kushner´i İsrail ile Filistin arasındaki Orta Doğu barış müzakereleri sürecinde görevlendirmişti.

Filistin Yönetimi, geçen yıl ABD´nin Tel Aviv´deki büyükelçiliğini Kudüs´e taşımasının ardından Washington´ın barış sürecinde bir arabulucu olamayacağı açıklamasını yapmıştı.

YÜZYILIN ANLAŞMASI NEDİR?

ABD Başkanı Trump, Filistin-İsrail çatışmasına kendince "çözüm bulmak" için uzun zamandır "Yüzyılın Anlaşması" adı verilen bir plan üzerinde çalışıyor. Söz konusu planın detayları henüz açıklanmasa da uluslararası basında Yüzyılın Anlaşması´nın Filistin meselesini çözmekten ziyade daha da derinleşmesine sebep olacağı yorumları yapılıyor.

Planın Kudüs´ün tamamının İsrail´e bırakılması, Batı Şeria´daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine olan maddeler içerdiği belirtiliyor.

İsrail tarafından yerlerinden edilen 6 milyona yakın Filistinli mültecinin geri dönüş hakkı konusuna yer verilmediği dile getirilen planda, Filistin tarafına birtakım maddi yardımlar ile Kudüs´ün kenar mahallelerinden birinin başkent olarak önerildiği ifade ediliyor.

Kushner ile Greenblatt, "Yüzyılın Anlaşması" planını görüşmek üzere Haziran 2018´de Orta Doğu turuna çıkarak, Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve İsrail´i ziyaret etmişti. Ancak söz konusu planı kesin bir dille reddettiklerini ifade eden Filistinli yetkililer Trump´ın damadı ve temsilcisiyle görüşmeyi kabul etmemişti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER