Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TRT Kurdi ve VOA Kurmanci Hangisi Kürt ve Kürtler için?

Dr. Bekir Tank, TRT Kürdi ile Amerikan menşeli VOA Kurmanci arasında Kürt kitle için ne anlama geldiğini/gelmediğini ve VOA’nın birçok Müslüman kavimden “elemanları” gerçeğine dikkat çekiyor.

TRT Kurdi ve VOA Kurmanci Hangisi Kürt ve Kürtler için?

Her ikisinin de konusu Kürtlerdir. Ama her ikisi de Kürtler için mi veya hangisi Kürtler için yahut hangisi ne kadar Kürtler için, birbirinden önemli sorular…

TRT Kurdi; Türkiye’nin resmi yayın organıdır. İlk olarak 25 Aralık 2008’de TRT6 (TRT Şeş) olarak açılan TV ve radyo, şimdi TRT Kurdi adı ile yayınlarını sürdürmektedir.

Kimileri TRT Kurdi’yi, inkar, imha ve asimilasyon politikalarının mimarı olan Atatürk’e ve onun devrimlerine karşı gerçekleştirilmiş bir eylem olarak ve kimileri de Kürtleri kandırmak için atılmış bir adım olarak göredursun, bize göre, TRT Kurdi, insanlık adına atılmış bir adımdır. Hele hele inkâr politikalarının kadim kardeşliğimizde açtığı fetret dönemi, ülkemize verdirdiği can, mal ve onur kaybı ve bugüne kadar bu sorunu çözmek yönünde irade beyanında bulunanların başına getirilenler de düşünüldüğünde, bunun ne kadar hayati ve hayırlı bir iş olduğu da anlaşılacaktır. Zaten iyi niyetli insanların itirazları bu güzel işe değil, içeriğinedir.

TRT Kurdi’nin içeriğine dair eleştirilerimize geçmeden önce VOA Kurmanci hakkında birkaç söz…

VOA (Voice of America), ABD’nin belki yüzlerce değişik dilden yayın yapan radyosudur. En az bunun kadar geniş bir ağı olan diğer bir radyo da İngiltere’nin BBC’sidir. Sanırım her ikisinin Türkçe yayınlarının olduğunu bilmeyenlerimiz yoktur…

VOA ve BBC, nitelikli program yapıyor olmaları nedeniyle, her ülkenin milli radyoları kadar etkilidirler ve birçok ülkede milli radyolarla yarışacak kadar bir dinleyici kitleleri vardır. Haberlerinin, yorumlarının ve kısaca yayınlarının içine her türlü yalanı, iftirayı, fitneyi, fesadı ve bozgunculuğu yerleştirmek konularında o kadar usta, diğer bir ifade ile o kadar şeytanlar ki, bu anlamda onların üstüne yoktur! Anlayacağınız, bu radyolar, onların her yerdeki öncü vurucu güçleridir. Hemen hemen her ülkede onların bir de TV’leri ve gazeteleri de vardır. Bunların kimisi doğrudan onların adına, kimisi “yerli” birilerinin adınadır. Ama şu bir gerçek ki, davaları için dur durak demeden çalışıyorlar ve çalıştırıyorlar. Diğer bir başarıları da her ülkede kendilerine yetecek kadar hizmetçinin olmasıdır. Türk, Kürt, Arap, Fars, Afgan vs. fark etmiyor. Hepsinden de yeterince beslemeleri vardır.

Peki, bütün bu olumsuzluklarına rağmen kendilerini dinletebilmelerinin nedeni nedir? Çünkü yayınları, düşmanlarının dahi dikkatlerini çekecek içeriktedir. Siyasetten sanata, ekonomiden eğitime, teknolojiden iklime kadar yelpazeleri oldukça geniş… Ve tabii ki, hepsi de nokta atışlı yayınlar.

VOA Kurmanci’nin radyo yayınından ayrı olarak internet sayfası da dopdoludur.

TRT Kurdi ile VOA Kurmanci’nin internet sayfalarını da birbiriyle kıyaslamak mümkün değil. Çünkü TRT Kurdi’nin internet sayfasında sadece yayın akışı ve yayınlanmış programların videoları bulunurken, VOA Kurmanci’de, deyim yerindeyse, haber adına yok yok!

Buna karşılık, TRT’nin Türkçe sayfasının oldukça zengin olması, ister istemez akıllara şu soruları da getiriyor:

TRT Kurdi’nin VOA Kurmanci ile kıyaslanamayacak kadar düşük bir düzeyde olması, TRT Kurdi’nin yöneticilerinden mi kaynaklanıyor, yoksa bu halde olması TRT’nin bir tasarrufu mu? TRT Kurdi, bazılarının iddia ettikleri gibi, gerçekten de Kürtleri asimilasyonun bir aracı olarak mı kullanılıyor yoksa bürokraside ve siyasette hala güçlü olan inkârcı anlayışa karşı ancak bu kadarı mı yapılabiliyor?

Bilelim ki, genelde TRT’nin ve özelde TRT Kurdi’nin yayınları haddizatında bir insanlık suçu olan inkâr politikalarının izlerini zihinlerde ve hayatımızda silebildikleri oranda güven, barış ve esenlik içinde yaşayacağız…



Anahtar Kelimeler: Kurdi Kurmanci Hangisi Kürtler ?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz